Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Före och efter

Onsdagen den 6 januari 1999

Helgerna är snart över, och vädret växlar vilt. Vi har haft underbart vintervackra dagar med tio till femton minusgrader och klar luft, så att man ser ända ner till ån där älgarna betar sly.

Och så plötsligt sura dagar med plusgrader och dimma, när snön sjunker ihop och fåren luktar våt ylletröja. Ska det vara så här?

Frökatalogerna har inte riktigt börjat komma ännu, så jag har roat mig med att leka landskaps- designer... eller nåt... Jag hittade nämligen ett foto av en del av vår tomt, och började fundera på vad jag ska göra med all denna gräsmatta. Hittills har jag mest jobbat med grönsakslandet som ligger litet längre från huset.

Eftersom jag inte har skaffat mig något tjusigt 3D trädgårdsdesign-program ännu scannade jag helt resolut in bilden och kluddade på den i ett ritprogram. Inte så professionellt kanske, men himla kul!

Jag började med att rita in gärdesgården som vi förhoppningsvis ska sätta upp till sommaren. Den ska omsluta fårhagen där fåren går om vintern. Så lade jag in litet buskar - en syren och en spirea som jag hämtade från Tornedalen i somras, och ett gäng fläderbuskar som jag skulle vilja köpa. Jag gjorde dem litet extra stora, så som de kanske kommer att se ut om några år. Fläderbuskar vet jag inte riktigt hur de ser ut, och förresten inte ens om de klarar sig här uppe, men allt är möjligt i en dator!

Någon slags rabatt i slänten mellan buskarna har jag länge velat ha, det är så besvärligt att dra gräsklipparen där. Så, dit med litet jord och några vackra grönsaker. En grusgång till rabatten, och trampstenar att ta sig upp för slänten på behövdes också. Så drömde jag ordentligt och slängde in ett enormt fågelbad, gjort av en urholkad stenbumling, bredvid fläderbuskarna. Komplett med en orange pippifågel.

Det blev ganska fint måste jag säga, och lätt var det! Jag känner mig litet stolt när jag tittar på "före" och "efter" - bilderna... Men men, det krävs nog en hel del mer slit att utföra det i verkligheten. Jord, sten och grus ska kånkas. Gräsmatta ska grävas upp. Stolphål ska spettas. Jag får väl börja bearbeta min man redan nu så han består med muskelkrafterna...

Men tänk om jag hade ett sånt där tjusigt datorprogram som man kan rita upp sin trädgård i, det vore väl skoj!

Har ni använt ett sånt? Svara på veckans fråga! Jag har surfat runt litet och tittat på olika, mestadels engelskspråkiga program, men det är så svårt att veta vad som är bra. Skriv gärna till mig, ulrika@odla.nu, om ni har några tips eller varningar!

Till sommaren får vi se om jag lyckas åstadkomma en tjusiga "efter" - bilden! Tills dess får jag beundra älgarna vid ån och hänga vid brevlådan i väntan på frökataloger.

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


"före"


"efter"

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB