Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sol och vårad

Visst är våren förväntans tid men också nyckfull och fylld med diverse överraskningar och obehagligheter. Först ville inte fröna med tagetes gro. Satte nya i ny jord. Samma elände. Glad sommar ändå.

*Rita och Jorma Enochsson, Höör

Bredvid och överallt grodde solros-, zinnia- och asterfrö. Först anades en konspiration från fröhandlarna, för att få oss vanliga blomsterälskare att inhandla färdiga växter lite senare. Och senare? Då skulle det gå till både påsk och "flygaredan" och nästan pingst för att få se fägringen.

Men vi tog tjuren vid hornen och satte in frölådorna i kök och vardagsrum, vattnande och vaktande på plantornas uppkomst. Det kunde ju vara den ojämna temperaturen som negativt drabbade både jord och fröer.

SURT! SA GURKAN
Då var det värre för proffset och den skicklige trädgårdsmästaren, som köpt 500 gurkfrö från en ansedd fröfirma. De kostade - för det "förädlade" priset - 5 kr st. De omhändertogs med god hand i god jord och - äntligen grodde tre (3) st! Vet inte om det kan benämnas sol- och vår. Men det vittnade om att inte bara vi haft problem med tagetes och andra sorter.

För den otålige blev det dock väntans tider, men de flesta klarar sig utan växthus och dyra plantköp, om man kan knepen. Erfarenhet och samråd med andra "som kan" är det bästa. Små och stora tagetes är välkomna blommor, t ex Tiger Eyes (som vi misslyckades med i förplanteringen) Golden Gem, en rafsig med bra häckblomma, och så naturligtvis den ätliga, som genforskarna på bl.a. Hammenhögs tagit fram! Inslag i sallader, såser och grytor och ska därför finnas i krukor nära köket! Sen efter maten kan man ju tänka sig titta till Tandpetarsliljan, som är en ruskigt buskig och spretig men pampig växt. Prova den!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

DEN GLADASTE BLOMMAN
Solrosor är tacksamma att så och sköta och vi har ägnat en hel avdelning på hemsidan (se nedan) åt denna kulturväxt, dess historia och anknytning till konst, litteratur och religion. Somliga har solrosen på sin gravsten, staten Kansas firade jubileum på ett stort solrosfält, och själva uppmanas vi att skapa små "Provence-fält" med olika slags solrosor. Alla är inte gula; det finns vita, vaniljfärgade, röda och det finns höjdare: från 20 cm till 3 m. 6-7 meters höjd noterades häromåret i Holland. I Kanada har man fått fram en blomma på 82 cm i diameter.

Det finns en bra bok om "den gladaste blomman i världen" Solrosboken (Forum), skriven av den engelska journalisten och författaren Lucy Peel. Den finns nu på svenska och är en fin handledning för alla som vill tävla i att skapa små svenska "Provence".

Blåsipporna har visat sig och liljekonvaljer plockas i lövskogen av Malmöbor för att säljas skattefritt på Möllevångstorget!

NÄKTERGAL OCH "BÅLLIS"
Göken gal och näktergalen konserterar här i Ringsjöns bokskogar, dock på andra platser än tidigare år. Det kom oss att tänka på Rachel Carsons "Tyst Vår". Det är så kallade skogsvårdande åtgärder (som jag tror beror på ekonomiskt rofferi), som nu har visat klara tecken på naturens eftergifter för människan. Någon har till och med klagat på att sparvarna, och säkert andra småfåglar, har minskat i antal eller nästan helt försvunnit från sina tidigare uppehållsplatser.

Getingarna och myggen förnekar sig däremot inte. På själva Himmelsfärdsdagen hälsade tidernas största bålgeting på i trädgården. Den var som vanligt ganska snäll.

Vi hoppas alla tålmodigt på en blommig och solig sommar!


*

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB