Fint skördeväder
Skördeglädje och små överraskningar i landet
Förra veckan bjöd på riktigt fint skördeväder här i norra Sverige. Bönderna jobbade för fullt med att bala hö, och själv fick jag några soliga dagar till i trädgården innan semestern tog slut. Visst var listan över semesterprojekt längre än tiden som fanns, men så är det nästan varje år, och nu har jag åtminstone hunnit få upp en rejäl del av årets skörd.
Vitlöksskörd och köksdoft
Vitlöken har sett skördefärdig ut ett tag nu, och i början av september tog jag äntligen itu med att lyfta upp den ur jorden. Av cirka 60 lökar jag grävde upp, var bara ett par övermogna med isärfallande klyftor – ett tecken på att man egentligen borde ha tagit upp dem för ett par veckor sedan, något som brukar hända om blasten får gulna och vissna alltför mycket. De allra flesta lökar var däremot precis lagom och riktigt fina – rosalila, fasta och vackra, precis som man vill att egen vitlöksskörd ska bli.
En överraskning i år var att nästan 40 av lökarna hade utvecklat smålökar i toppen, så kallade bulbiller. Dessa små topplökar bildas lätt på vissa sorter, men ger en väldigt hård stjälk som inte alls låter sig flätas som på klassiskt manér. I stället fick jag spänna upp snöre längs takbjälken i köket och hänga upp lökarna där för torkning. Det är både praktiskt och dekorativt, och så doftar det underbart – det känns nästan som att komma in i ett sydländskt kök!
"Det både ser ut och doftar väldigt sydländskt i vårat kök nu!"
Vitlöksskörden upphängd i kökstaket.
Ogräs, kompost och små fynd
När både vitlöken och morötterna, som stått tätt intill, var upptagna blev allt ogräs i bädden plötsligt väldigt synligt. Det är så lätt att förbise ogräset på sensommaren, när grönsakerna vuxit sig frodiga! Men bland maskrosor och nate hittade jag något riktigt oväntat: små plantor av oregano och svarta vinbär, trots att det inte växer något sådant i närheten. Troligen kom fröerna med min egenhändigt gjorda kompost, som jag lade ut i höstas – kanske från rester efter förra årets svartvinbärssaft och matlagning. Lite rörande ändå, och något säger att jag ska försöka ta tillvara på de där självsådda plantorna som så tappert kämpat sig upp. Brukar ni ta vara på små överraskningar från komposten i era trädgårdar?
Mangold, broccoli och experimentell potatisodling
Jag och svärmor tog oss också an den ymniga mangolden och broccolin. Har nog aldrig fått så mycket mangold tidigare! Två tredjedelar av skörden plockades, rensades, förvälldes och packades för frysen, och resten får stå kvar tills det blir kallt på allvar. Det är lätt att så lite för mycket av något varje år… förra året vad det kålrot som invaderade frysfacken!
Potatislandet har fått vila i år men några sättpotatisar sattes ändå ut, både i landet och i spillhö i ett flätat potatistorn. Trots att sättningen blev sen, gav tre potatisplantor nästan tre kilo fin potatis. Några knölar grävdes också upp från spillhöbädden vid midsommar – de fick klara sig själva hela sommaren utan någon extra kupning, och resultatet blev rena och fina potatisar. Känns som att nästa år blir det ännu mer potatis i höbädd, för det är både enkelt och ger lite extra spänning till skörden!
Potatis odlad i spillhö.
Hoppas på fortsatt fint höstväder
Nu hoppas jag mest på att det goda skördevädret får hålla i sig även när jag är tillbaka på jobbet efter semestern. Nog skördar man gärna morötter och rödbetor i strålande höstsol snarare än i regn och rusk!
För fler tankar om trädgården och odlingsåret, läs gärna Våren smyger sig på.
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Tips för dig som vill odla vitlök i kallt klimat
- Plantera klyftorna i september eller oktober, så de hinner rota sig innan tjälen går i jorden.
- Välj en solig, väldränerad plats och använd om möjligt stallgödsel eller annan naturgödsel.
- Undvik att odla vitlök på samma plats varje år – byt växtplats för att förebygga sjukdomar.
- Skörda när blasten gulnat men innan den vissnat ner helt; då undviker du att lökarna faller isär.
- Låt skörden torka luftigt och torrt, gärna hängande, så lagras den extra länge.