Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fina juniblommor - rosenskära & tagetes

Till månadens blommor i juni har vi valt lättodlade sommarblommor som alla garanterat kan lyckas med – tagetes och rosenskära. Trots att de är väldigt olika utseendemässigt; tagetes lyser som små solar medan rosenskäran är ljuv och romantisk som få, har de mer gemensamt än man först kan tro.

Inspiration från Blomsterfrämjandet Tagetes och rosenskära kommer båda ursprungligen från Mexico, passar utmärkt att använda tillsammans med kryddor och grönsaker för att liva upp grönsakslandet och de är perfekta till snitt.

Underbart vackra rosenskäran

En favorit bland sommarblommorna är rosenskäran, Cosmos bipinnatus, som bjuder på en sagolikt vacker och långvarig blomning. Det latinska namnet Cosmos betyder prydnad och syftar på blommornas skönhet. Blommorna är enkla och finns i färgskalan vitt till mörkt rosa. Blommorna är ofta stora, det finns sorter vars blommor är över 1 dm i diameter!

Beroende på sort blir blommorna mellan en halvmeter och dryga metern höga. Stjälkarna är stadiga och upprätta och bladverket är fin-flikigt och påminner lite om dill i utseendet. De högre sorterna ger både höjd och bakgrund i sommar-planteringar medan de lägre sorterna passar fint i krukor. Rosenskära är utmärkt i trädgårdslandet tillsammans med grönsaker och som ren prydnad i rabatter, krukor eller balkonglådor.

#Fin snittblomma#

De är också fantastiska till snitt och lyfter buketter från juli till långt in på hösten med sitt mjuka utseende och robusta växtsätt.

Rosenskäran härstammar från Mexiko och Brasilien och utvecklas allra bäst i lätt jord i ett varmt och soligt läge. De höga sorterna vill ha ett vindskyddat läge och kan ibland behöva bindas upp.

Tacksamma, varierande tagetes

En annan tacksam sommarblomma är tagetes. Det finns många sorter och variationerna är oändliga vad gäller utseende på plantor, blommor och storlek. Det finns enkla, fyllda och halvfyllda sorter, vissa är nästan bollformade. Tagetes finns i alla tänkbara nyanser av gult – från crème, lime, citron, solgult och orange till rostrött. Växtsättet är förgrenat, bladverket flikigt och de kan bli från 15 till 75 cm höga.

Tagetes kommer ursprungligen från Mexico där det finns över 20 olika arter. I Sverige odlas främst tre arter; stor tagetes, Tagetes erecta, sammetstagetes, Tagetes patula, och liten tagetes, Tagetes tenuifolia.

#Frisk och blomrik#

Gemensamt för samtliga tagetes är att de är ovanligt friska och pålitliga utplanteringsväxter som sällan angrips av parasiter. De blommar mycket rikligt från juni ända tills frosten kommer. Hela växten doftar starkt och gott. Den starka doften håller skadeinsekter borta och därför lämpar sig tagetes extra bra till trädgårdslandet där den är perfekt som kantväxt. I kryddlandet är den också trevlig med sina glada färger.

Doften attraherar fjärilar vilket även gör tagetes till en förträfflig fjärilsväxt. Det finns många andra användningsområden; som prydnadsväxt i rabatten, planteringslådor och krukor och även till snitt. En enkel men effektfull plantering får man om man planterar ett hav av tagetes i flera olika nyanser tillsammans.

Bäst trivs tagetes i sol och halvskugga. Ju soligare läge desto rikare blir blomningen. Växten har inga större krav på skötsel, men som på de flesta sommarblommor förlängs blomningen om vissna blommor plockas bort efter hand.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB