Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Februari

Tips för trädgården i februari

Skapa en god miljö för småfåglar

Mat och omsorg

Vintern är fortfarande tuff för våra bevingade vänner – det finns ont om mat i naturen. Häng gärna ut de rönnbärsklasar du sparat i frysen i buskar och träd. Ge Kalle Koltrast ett tudelat äpple om dagen, så kommer han belöna dig med vacker sång från trädtopparna längre fram i vår. En fröblandning som fungerar bra för de flesta småfåglar under vintern är Polarblandningen, eftersom den är utan havre. Havre föredras mest av domherrar, medan andra fåglar ofta bara sprätter bort det. Glöm heller inte bort att rensa fågelholkar och kolla att eventuella matstationer är rena och fräscha.

Driv kvistar för tidig blomning

Nu är det perfekt tid att ta in kvistar av till exempel forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk och vide. Även kvistar från äppel- och päronträd som beskärs så här års går utmärkt att ta in – de kan ge dig förtjusande blommor redan nu. Om du beskär andra buskar med fina grenar är det roligt att prova att driva dem också – kanske får du både gröna blad och överraskande blommor. När kvistarna börjar grönska kan du komplettera arrangemanget med tulpaner eller andra snittblommor för en härlig kombination.


Drivkvistar

Upptäck vårens första tecken

På varma och skyddade platser i trädgården kan de första vårlökarna som snödroppar, vintergäck och krokus börja titta fram. Ta gärna för vana att gå en liten runda i trädgården varje dag och följ utvecklingen – det ger både inspiration och glädje inför den kommande våren. Ta del av fler tips om vad du kan göra nu på Bra att göra i trädgården - februari.

Planering och försådd inför våren

Förså blommor och grönsaker

Februari är högtid för att botanisera bland årets frökataloger – populära sorter tenderar att ta slut snabbt, så var gärna ute i god tid. Nu kan du börja förkultivera tidiga sommar- och vårblommor som verbena, fröpelargoner, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn och klockranka. Du kan även experimentera med att så palmer och kaktusblandningar nu, om du vill ha utmaning. Bland köksväxterna kan chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar och rosmarin behöva startas riktigt tidigt för att hinna utvecklas.

Skapa bra förutsättningar för sådder

Bygg gärna en enkel hylla med lysrör eller ordna några extra fönsterbräden med belysning för de tidiga sådderna och sticklingarna. Ett litet inneväxthus eller minidrivhus är också ett riktigt bra hjälpmedel för att lyckas med förkultiveringen.


Ett inneväxthus är ett bra hjälpmedel för förkultivering.


Enklaste möjliga extrahylla för sticklingar.

Ta hand om vintervilande och tidiga krukväxter

Har du pelargoner, fuchsior eller andra växter i vinterförvaring? När de visar tecken på att vakna till liv är det dags att ta fram dem i ljuset, klippa ned, byta jord och börja vattna försiktigt. Gödsla försiktigt efter någon vecka när tillväxten kommit igång.

Om du har drivit smålökar i boden eller inne kan du ta fram dem när de börjar skjuta skott. Våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint och scilla brukar även säljas i små krukor i blomsteraffären nu. Gör en glad vårkruka till entrén eller altanen (flytta dock in den om det blir frost). När lökarna blommat klart kan du plantera ut dem i rabatten till våren.

Gläds åt förberedelser och ljusare tider

Februari är en riktig förberedelsemånad – våren känns närmare och dagarna blir allt ljusare. Genom att ge lite extra omtanke till både trädgård och småfåglar, förså dina favoriter och njuta av tidiga vårtecken, lägger du grunden till en skön, blomstrande vår och sommar. Fler idéer och råd hittar du i artikeln Bra att göra i trädgården - februari.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB