Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i trädgården - februari

Februari är här! I delar av landet ligger snön djup utan tankar på att smälta undan, på andra håll har den knappt visat sig alls i år. Men gemensamt för oss alla är att trädgården fortfarande vintervilar så här års. Grönskan och värmen finns än så länge bara inomhus eller i våra ljuva trädgårdsdrömmar.

Av Katarina Kihlberg

Bra att göra utomhus

Har ni mycket snö? Ta en runda då och då och skaka av tung snö från häckar och prydnadsbuskar. Kolla också så det inte ligger massor med snö på växthusets tak. Borsta varsamt bort med kvast vid behov.

Glöm inte fåglarna! Ju längre vintern går desto svårare får våra småfåglar att hitta mat. Bjud dem på exempelvis hampafrön, brödbitar, vildfågelfrön, linfrön och äpplen. Hjälp dem också att bygga på fettreserverna med talgbollar, kokosfett, osaltat smör eller jordnötter.

Skydda träd från rådjur och gnagare som kanin, sork och möss. Buskar och träd är mest utsatta. Trädstammar kan skyddas med olika former av stamskydd, i form av kokosfibrer, plastspiraler eller stålnät. Trampa till ev snö intill träden så får sorkarna lite svårare att ta sig fram.

Under februari kan du vid behov beskära dina äpple- och päronträd. Läs om Varför- och när äpple- och päronträd ska beskäras.

Planera din trädgård i lugn och ro nu när den är i vila. Det kan faktiskt vara lättare att se helheten i trädgården när den ligger kal och öppen. Följ vår serie om att Planera din trädgård. Där får du handfasta tips och inspiration som funkar för hela trädgården men lika bra på en liten del eller enstaka rabatt.

Grönt och skönt inomhus

En enda bukett tulpaner kan fylla ett helt rum med löfte om vår! Utmärkta tips på skötsel av dina tulpaner finns på [Tulpanguiden].(http://www.tulpanguiden.se/)

Odla krasse i fönsterkarmen och få nytta och grönska som i en liten ask. Perfekt sätt för små barn att få sin första roliga odlingserfarenhet. Läs om Att odla krasse.

Botanisera bland fröer och börja planera för dina sådder. Många perennfröer behöver komma i jorden redan nu, för att hinna blomma i år. Vi hjälper dig igång i artikeln Så perenner - så här kan du göra.

När ljuset börjar återvända är det dags att plantera om krukväxterna. Skaka av gammal torr jord, tvätta krukorna, fyll på med nyköpt blomsterjord och ge dina växter en bra start på det nya året. Om tillväxten varit kraftig byter du till en större kruka, annars är det inte nödvändigt.

Februaritips från forumet!

Varje månad gör jag ett nedslag i forumet på Odla.nu och hör vad de har för sig i trädgården just nu.

Helen i Piteå: I februari fryser jag mest, det är kallt och snöigt men ljuset har återvänt och jag njuter av längre dagar. Jag håller min smala stig väl uppskottad fram till växthuset och sopar ner snön från taket så det inte rasar in av tyngden. Något annat att göra i trädgården går inte eftersom den ligger under ett djupt snötäcke här uppe i Piteå.

Iren i zon 3:,några mil innanför Göteborg är det ganska snöfattigt. Jag har skyfflat ihop lite av den som finns för att skydda rotsystem på en del mer känsliga rosor och även träd som t ex Ginkgo och Catalpa. På Catalpan satte jag skyddsväv över ympen också. Såg på väderprognosen att den Arktiska vintern kommer så det känns som det behövs lite extra vintertäckning och omsorg.

Mamamaggan: Gör inte så mycket i trädgården. En trädgårdsmästare ska få klippa fruktträden åt oss, det gjordes inte förra året. Vi går mest och kollar hur det ser ut, om älgar och rådjur varit i farten och ätit på växterna , och så väntar vi på att snön ska försvinna så de tidiga lökväxterna kan titta fram.

Garden Bliss: Jag sätter ut frösådder i snön! Burkar med jord och frö, alltså. Drömmer om hur fina blommorna kommer bli i sommarens rabatter!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB