Februari
Februari – årets andra månad
Februari är den andra månaden i både den julianska och gregorianska kalendern och räknas som den tredje vintermånaden i Norden. Månaden har vanligtvis 28 dagar, men under skottår, som just i år, har februari 29 dagar – något som gör den unik som kalenderårets kortaste månad. Enligt gammal tradition sägs det att under skottår får kvinnor passa på att fria till sin hjärtanskär, så varför inte låta årets extra dag bli ett tillfälle att sprida lite extra kärlek?
Den 6 februari har Dorotea, trädgårdens skyddshelgon, sin namnsdag. Kanske är det läge att fira henne med en frasig bukett tulpaner på frukostbordet som en hyllning till alla odlingsglada?
Februaris namn – myter och ursprung
Namnet februari har fascinerande rötter. Vissa källor menar att månaden fått sitt namn från den underjordiska guden Februs, som senare identifierades med dödsguden Pluto – motsvarande Hades i den grekiska mytologin . Andra anser att det är den romerska gudinnan Februa, även kallad Juno Februa, sammanlänkad med reningsritualer, som har gett månaden sitt namn. Oavsett ursprung så firades under antiken en stor reningsfest – Februa eller Februalia – då man skulle rena sig både till kropp och själ inför det nya året. Det var också därför februari i äldre romersk tideräkning var årets sista månad innan kalenderreformer förde in januari och februari som årets inledning (läs mer om detta i Aktuellt i januari).
I den fornnordiska kalendern hette månaden Göje månad eller Goe månad, efter Göje, dotter till Snö den Gamle. Enligt myten rövades hon bort inför midvinterblotet, och offerfesten sköts upp i väntan på hennes återkomst – en berättelse som på sitt sätt speglar den nordiska väntan på ljuset, våren och återfödelsen.
På finska har februari ett särskilt poetiskt namn: Helmikuu, "pärlmånad", som anspelar på de iskristaller som bildas likt pärlor på grenar när snö smälter och fryser om igen. Det är en månad då ljuset sakta men säkert återvänder och dagarna blir längre.
Bondepraktikans kloka råd
Som alltid har Bondepraktikan mycket att säga om årets gång och arbetet i trädgård och hushåll:
"Den tisdag, som i Fastlagsveckan falla, skall man betrakta som alla fromma änglars dag. Densamma morgon skall man planta in, och så frö i alla änglars namn, så blir det alltid grönt och kommer till gagn."
Det vill säga, Fettisdagen ansågs vara en magisk dag att starta sina sådder, även om den i år infaller i mars... Men alla entusiastiska odlare vet att det går att tjuvstarta ändå!
Vidare rekommenderas att hålla sig varm med både mamelucker och långkalsonger, och "vakta sig för frosseri, äta sur mat med vin och ättika" – kanske kan en fräsch sallad med balsamvinäger vara på sin plats efter julens rikliga måltider? Men för många är februari även semlornas och fastlagsbullarnas tid!
Februari – väntans och tröstande vårteckens månad
I februari märks ljusets återkomst tydligare för varje dag – solen återvänder, trots att vinterstormar och snöfall snabbt kan påminna om att vintern inte släppt sitt grepp riktigt än. Särskilt för trädgårdsvänner är februari en månad av längtan och planering, där man stampar otåligt inför årets första riktiga vårtecken.
I landets sydligaste delar händer det att de första snödropparna och vintergäcken slår ut redan nu och skänker hopp, medan det högre upp i Sverige fortfarande är vinter på riktigt.
Månaden lyses också upp av Alla Hjärtans Dag, en perfekt anledning att fira vänner, familj och älskade – kanske med en bukett tulpaner, en röd ros eller en kruka med vårlökar?
Praktiska tips och inspiration för februari
- Glöm inte småfåglar och djur! Utfodring är extra viktig nu när naturen erbjuder magert med mat
. Spara gärna rönnbär i frysen och häng ut – det uppskattas! Ge koltrasten ett delat äpple, och satsa gärna på fröblandningar utan mycket havre, som för det mesta bara domherrarna föredrar.
- Driv kvistar! Plocka in några kvistar av till exempel forsythia, björk, eller körsbärskornell och sätt i vatten – se hur de slår ut och sprider vårkänsla inomhus
.
- Plantera vinterblommande buskar som Hamamelis intermedia eller hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense 'Dawn'
. Planera att köpa på våren om du inte redan har!
- Bevaka frökatalogerna. Nyheterna försvinner fort!
- Börja förodla inomhus. Perfekt tid för penséer, pelargoner, chili, paprika, kronärtskocka och andra långsamväxande plantor. Ett inneväxthus är ett bra hjälpmedel
, och ett extrahyllsystem under belysning underlättar kraftigt
.
- Så kattgräs till katten – eller bara för grönskans skull!
- Plantera matlök och vitlök i kruka så får du fräsch gräslök till salladen fort.
- Spara kärnor från citrus och exotiska frukter och plantera – ibland får du en både dekorativ och spännande överraskning.
- Ta hand om krukväxterna. Damma av, duscha i ljummet vatten, och byt jord eller ge näringsrik toppdress om plantan behöver piggas upp.
- Se över dina trädgårdsväxter och gnagskydd. Särskilt unga träd och buskar är sårbara för harar och rådjur
. Trampa snön kring stammen för att skydda mot gnagskador från sork och mus under snötäcket.
- Kolla pelargoner, fuchsior och vinterförvarade växter. När de visar tecken på liv är det dags att ta fram, klippa och plantera om.
- Planera rabatter och vårens projekt. Rita och skriv; kanske är det dags att kontakta en trädgårdsarkitekt innan vårrusningen drar igång!
- Beskär häckar, gran, tuja och idegran.
- Skydda vintergröna växter och känsliga buskar mot den starka februarisolen med solskyddsväv eller granris.
- Ta fram smålökar du sparat för drivning och njut av blomningen tidigt på våren.