Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i januari

Januari, årets första månad

Januari, årets första månad i de julianska och gregorianska kalendrarna, enligt traditionen - liksom februari - införd av Numa Pompilius, en antik romersk härskare, är den åt Janus helgade månaden.

Guden Janus var dörrvaktaren, gud över början och slutet, han härskade även över krig och fred. Han var mycket kraftfull och ståtlig, med två åt motsatta håll vända ansikten, så han kunde se framåt och bakåt. Romarna byggde ett tempel åt honom och nyckeln till detta tempel hade han alltid i sin vänstra hand.

I gamla tider i Norden kallades januari för högåldersmånad. Man sa att barn som föddes då skulle leva länge. Ett gammalt nordiskt namn är Tors månad, men det var inte asaguden Tor, som gett namnet, utan det är en förvrängning av Torre. Torre, som betyder barfrost, var son till guden Snö den Gamle. I gamla tider offrade man till Torre vid midvinterblotet (blot = fest).

Den gamla Bondepraktikan har mycket att säga om månaden januari, t.ex:
Bliver himmelen röd på morgonen på Nyårsdagen, då bliver det stor sorg och klagan, stort krig och mycket oväder också. Om solen Vincentii (29. jan.) klart skiner, så växer det mycket vin. Skiner solen Saint Pauli dag (25. jan.), betyder det ett fruktsamt år, men regnar det och snöar, då får vi ett medelmåttigt år.

Enligt samma källa var det denna månad gott att dricka vin fastande och likaså fastandes bruka heta kryddor som ingefära, peppar och nejlikor. Så det låter som om det vore bra att fortsätta med glögg och pepparkakor!

Annars så följer här några tips vad man kan företa sig under januari!

 • Nu äntligen är vi på väg mot våren! Solen kommer upp en liten, liten stund tidigare och kvällen dröjer kvar en smula längre. Härligt! Kolla gärna TV:s Solbild i söndagens Aktuellt och bli glad!

 • Dock är kvällarna fortfarande både långa och mörka. Passa på nu att läsa trädgårdsböcker och -tidningar och planera för sommaren som kommer.

 • Hur var det nu med örtagården som du länge har drömt om? Eller att blanda några vackra grönsaker med sommarens blommor?

 • Skissa och skriv upp, kanske i en stor, härlig bok med tomma blad som du döper till Mina Egna Trädgårdsplaner. Då riskerar du inte att glömma bort alla de häftiga idéerna på våren när våryran sätter in!

 • Beställ nya frökataloger, bläddra och fröjdas! Om du sedan fastnar för några nya, spännande sorter så har du god tid på dig att beställa nu när vårbrådskan ännu inte har infunnit sig.

 • Om dina såfingrar kliar alldeles förfärligt, kan du faktiskt peta ner vissa bråttom-sorter redan i slutet av månaden: pelargoner, jätteverbenor, purjo med flera. Se i Arkiv, Tidigare artiklar, där hittar du flera artiklar om de tidiga frösådderna.

 • Du kan redan nu så smörgåskrasse och grodda olika sorters groddgrönt. Du kan sticka vitlöksklyftor i jorden och får inom kort härliga gröna skott att piffa upp salladen med!

 • För barnen kan det vara roligt att ha morotens blastända på ett tefat i vatten. Snart spirar det gröna blad från den igen! Likadant med många andra grönsaker.

 • Trots januari, kan du skörda i markerna: de frostiga enbären lossnar lätt nu och kan torkas och användas som krydda i vilträtter.

 • Passa också på att gå runt i de vinteröppna botaniska trädgårdarnas växthus och i plantskolorna och fröjdas åt alla växterna som frodas och ger sommarkänsla året om. Du kan passa på att ställa frågor åt trädgårdsmästarna nu när de inte har så bråttom och de kanske har tid att ge dig råd om planering och plantering.

 • Kolla också i plantbutiken om de rear amaryllislökar. Det är underbart med en hel rad billiga amaryllisar, gärna i andra färger än de julröda.

  Snittblommor piggar upp mycket! Överraska din familj, vänner och arbetskamrater med en första, frasig bukett tulpaner! Den tredje veckan i januari har blomsterhandlarna tulpan-vecka och Tulpanens Dag är i år (2003) den 16/1.

 • Glöm inte bort småfåglarna. De har svårt att hitta någonting att äta i naturen så här års. Förse dem med mat och ge koltrasten ett äpple om dagen enligt djurdoktorns ordination!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

* Kolla också hur fågelholkarna mår. Fåglarna söker skydd mot vind och ruskväder i holkarna även under vintern. Gör nya vid behov. Gör rent i god tid, reparera eventuella skador och sätt upp fler holkar så de håller. Men spika inte i träden!

 • Gör snö- eller islyktor och använd bort julens alla ljusstumpar.

 • Om du har små vintergröna växter och murgröna i dina julgrupper, rädda dessa till ett fortsatt liv genom att plantera om dem och sköt dem som rumsväxter fram till våren. Sedan kan du plantera dem i trädgården och får en förtjusande växt alldeles gratis.

 • Skaka av den tunga snön från buskarnas och de vintergröna växternas grenar så de inte fläks eller förvrids. Särskilt den blöta kramsnön är mycket tung. Släng inte heller snön på buskarna när du skottar, det blir för tungt för dem!

 • Snön skyddar växter också. Skotta gärna lätt pudersnö över ömtåligare växter så de får det lite varmare än om de står i barfrosten eller om de isiga vindarna viner runt dem.

 • Ta in några kvistar för drivning. Blåbärsris får snabbt ljuvligt ljusgröna småblad och ibland även söta små rosa blommor.

 • Glöm inte bort att du samlade och torkade örter i höstas! Gör härliga örttéer nu när man behöver något varmt att dricka!

 • Du kan också ordna en snöskulpturtävling med egna och grannskapets barn och fira sedan med bullar och varm vinbärssaft från termosen! Alla vinner!

 • Du kan passa på när du beskär fruktträd i slutat av månaden att driva några kvistar. Det blir så småningom vackra vita blommor och småblad.

 • Skotta också växthustaket så det inte brakar in. Snön kan du lägga vid väggarna istället så skyddar den växthuset lite.

 • Kolla då och då hur dahlior, pelargoner, fuchsior och andra vintersovare har det. Kanske behöver det vattnas lite, men det kan också vara tvärtom: dahliaknölarna riskerar att ruttna om det är för blött. Mät också temperaturen i förvaringen så det inte blir minusgrader, för det förstör dahliaknölarna.

 • Använd gärna luftfuktare inomhus i närheten av dina rumsväxter, då många av dem far illa av den torra, varma luften. Ge växterna en lätt, välgörande dusch med blomsprutan, gärna varje dag.

 • Gå härliga promenader i skogen en solig vinterdag och titta på alla vackra barrträd. Eller åk kälke och pulka med barnen i skogsbacken. Varm choklad från en termos värmer skönt mellan åken!

 • Kolla vinterhimlens alla stjärnor på kvällen. Det finns utmärkta stjärnkartor och bra hemsidor på Internet för att lära känna några av de många stjärnbilderna eller de största, lyskraftigaste stjärnorna.

 • Du kan ju även kolla läran om sådd efter månens faser och se om det ger bättre resultat! Se t.ex. Biodynamiska Föreningens kalender!


  Glögg


  Solnedgång


  Örtagård


  Amaryllis 'Elvas'


  Pelargonium 'Mawerich White'


  Kryddgrönt på gång.
  Foto: Nanna Salmi


  Blastfat


  Tulipa 'Lilac Perfection'


  Glöm inte bort småfåglarna.


  Ge koltrasten ett äpple


  Snölykta
  Foto: Nanna Salmi


  F.d. julgruppsgrönt som efter några år i trädgården är stora och fina.


  Fuchsia 'Rohes Queen'


  Vintervy som kan locka till en promenad...

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB