Aktuellt i januari
Januari – årets första månad
Januari är den första månaden i både den julianska och gregorianska kalendern – och är starkt förknippad med nystart, eftertanke och förväntan inför året som ligger framför oss. Enligt traditionen var det den antika romerska härskaren Numa Pompilius som införde januari (liksom februari) som en del av årets månader, och januari är framför allt åt Janus helgade månaden.
Guden Janus – början och slutets väktare
I det antika Rom var guden Janus dörrvaktaren – gud över alla början och slut, över krig och fred. Hans mest unika egenskap var de två ansiktena, vända åt motsatta håll: ett som såg mot det förflutna, ett som såg framåt. Janus symboliserar på så vis den dubbla rörelsen mellan dåtid och framtid, och därför känns det särskilt passande att just januari fått sitt namn efter honom. Vid tempelporten i Rom hölls en ceremoni där Janus fick nyckeln, vilken han alltid bar i sin vänstra hand – ett tecken på hans makt över övergångar och nystarter.
Namn och nordiska traditioner
I Norden kallades januari länge för högåldersmånad – man trodde att barn som föddes denna månad skulle leva länge. Ett äldre svenskt namn är Tors månad, men detta härstammar faktiskt inte från asaguden Tor, utan är en förvrängning av "Torre", vilket betyder barfrost. Torre var enligt sägnerna son till vinterns gud Snö den Gamle. Under midvinterblotet offrade man till Torre – en fest med anor djupt rotade i det nordiska året.
Folktro, Bondepraktika & vädertecken
Den gamla Bondepraktikan är fylld av råd och spådomar kring januari. Exempel:
> Bliver himmelen röd på morgonen på Nyårsdagen, då bliver det stor sorg och klagan, stort krig och mycket oväder också. Om solen Vincentii (29. jan.) klart skiner, så växer det mycket vin. Skiner solen Saint Pauli dag (25. jan.), betyder det ett fruktsamt år, men regnar det och snöar, då får vi ett medelmåttigt år.
Samma källa rekommenderar även att dricka vin på fastande mage och att nyttja heta kryddor som ingefära, peppar och nejlikor – något som vi idag känner igen från vinterdrycker som glögg och pepparkakor.
Tips för en inspirerande januarimånad
Trots att januari ofta bjuder på kyla och mörker finns det mycket att glädjas åt – och möjligheter att förbereda och planera för den växt- och trädgårdsglädje som våren för med sig!
- Nu går vi äntligen mot ljusare tider! Solen visar sig lite mer för varje dag – se på solnedgången och känn hoppet om våren.
- Använd de långa kvällarna till att läsa trädgårdsböcker eller planera örtagården du alltid drömt om.
- Starta en personlig trädgårdsdagbok – anteckna och skissa idéer till årets odlingar.
- Beställ frökataloger och planera nya och spännande sorter.
- För den som längtar efter att så, kan du i slutet av månaden börja förkultivera exempelvis pelargoner, jätteverbenor och purjolök. Grodda krasse eller andra mikroblad inomhus – kryddgrönt gror fort och piggar upp vintermaten!
- Låt barnen odla morotsblast i vatten på ett fat vid fönstret – enkelt och kul experiment.
- Ta tillvara på naturen även under vintern: enbär kan skördas frostiga och användas till vilträtter.
- Besök botaniska växthus och njut av grönska mitt i vintern – eller fynda amaryllislökar på vinterrea.
En bukett tulpaner livar alltid upp! Tredje veckan i januari är ofta tulpan-vecka hos blomsterhandlarna.
Ta hand om djur och natur
- Glöm inte de små fåglarna! Ge mat och gärna ett äpple till koltrasten.
- Se över fågelholkar, laga och sätt upp fler vid behov.
- Gör en snölykta – ett härligt vinterpyssel för stora och små!
- Ta vara på vintergröna växter från dina julgrupper – plantera om dem och få fina plantor i trädgården till våren.
- Kom ihåg att skaka snö från buskar så de inte bryts och att skydda känsliga växter med lite extra nyfallen snö vid behov.
Vinterglädje och avkoppling
- Ta in några ris från blåbär eller fruktträd – de slår ofta ut redan inne och ger hopp om våren.
- Brygg te på de torkade kryddörter du sparat i höstas, eller ordna tävling i snöskulpturer och bjud barnen på varm saft.
- Rör dig ute – ta promenader i vinterlandskapet eller bygg snöskulpturer. Njut av barrträdens vackra former och den friska luften.
- På kvällarna – passa på att titta på vinterhimlens alla stjärnor (hitta stjärnkartor på nätet!) och inspireras att prova sådd efter månens faser (se t.ex. Biodynamiska Föreningens kalender).
Oavsett väder och temperatur är januari en månad för drömmar, planering och nystart. Janus blickar både bakåt och framåt – och det kan vi också göra. Låt årets första månad fyllas med små och stora glädjeämnen, lugn och förväntan inför allt nytt som ligger framför dig!