Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fantastiska funkior!

Funkiorna är en av trädgårdens verkliga stöttepelare; de gör inget större väsen av sig när det gäller blommor och färger, men deras blad är fantastiskt vackra och står sig fina från vår till höst. En oändlig variation av sorter gör att många trädgårdsälskare hänger sig åt detta tjusiga släkte.

Text och bild: Lars Forslin

När man talar om stöttepelare i trädgården är det sällan perenner – alltså örtartade växter – nämns i första hand. Ofta beror det på att många perenner har en skönhet som är rätt så flyktig; blomningen är intensiv men snart över, och därefter kan plantan upplevas mindre tilltalande resten av säsongen. Funkiorna (Hosta) är dock ett undantag från denna regel. Deras blomning är visserligen fin, men ganska diskret och av sekundärt intresse. Det är istället de vackra, frodiga bladen som står i centrum. Bladen ger ro och struktur från det att de försiktigt vecklar ut sig i maj, genom hela sommaren, fram tills de första frostnätterna på hösten då bladen snabbt vissnar ner och lägger sig som gyllene, glänsande mattor mot marken – även detta ett vackert inslag. Som trädgårdens aristokrater är funkior värdiga i både tillväxt och förfall. Bladen bryts dessutom snabbt ner under hösten, vilket gör dem diskreta även efter avslutad växtsäsong.

Härdiga & långlivade

Höstens nedvissnande är bara en förberedelse för nästa vår, och få andra perenner – möjligen undantaget pioner – kan mäta sig med funkiornas livslängd och robusthet. Funkiaplantor kan bli kvar på samma plats i decennier, ibland gå i arv mellan generationer. Medan de flesta perenner har sin bästa period 3–6 år efter plantering är det då funkiornas verkliga prakt börjar visa sig. Många funkior gör sig dessutom inte rättvisa som unga plantor i kruka; de har då smalare och mindre blad, och ofta saknas de karakteristiska teckningarna som vuxna plantor uppvisar. När du ska köpa funkior är det därför klokt att utgå från foton, planskyltar eller minnesbilder av praktfulla exemplar från trädgårdar eller parker, snarare än att döma efter plantans utseende i butiken. Ta gärna för vana att anteckna namn på sorter du möter och tycker om – då kan du i lugn och ro planera din egen samling.

Växtens utveckling över tid

Små funkior behöver några år i rabatten innan de når sin fulla glans, men oftast är det tredje året ett genombrott; plantan har växt till sig och börjar visa sitt typiska uttryck. Med tiden växer de vidare, blir bara vackrare för varje år, och även om de vanligtvis kostar lite mer än många andra perenner är de definitivt en långsiktig investering för framtiden. Härdigheten är mycket god och de klarar sig fint även genom stränga vintrar.

Planteringstips

Om du vill ha en omedelbar effekt kan du förstås välja större plantor i rejäla krukor, vilket spar flera års utvecklingstid och kan vara särskilt värt när det gäller centrala eller utsatta lägen i trädgården. Köper du yngre plantor kan de få växa till sig i en särskild ”barnkammare” eller odlingsyta, för att senare planteras ut där de ska stå permanent.

Lättodlade & självständiga

En av funkiornas mest tilltalande egenskaper är att de är så lättskötta. De kräver mycket lite omvårdnad och ger desto mer tillbaka. När de väl har etablerat sig är de självgående i många år. Funkiornas täta bladverk skuggar marken väl och kväver därmed det mesta av ogräs, och plantorna behöver varken stöttas eller delas för att förbli vitala. Delning går bra om man vill föröka plantorna, men det är inget som krävs för att hålla dem friska och frodiga. Tilläxten är måttlig, plantan breder sakta ut sig i sidled men sprider sig inte okontrollerat.

Stöttepelare i trädgården

Så ser man funkiorna inte bara som snygga perenner, utan som långlivade och praktiska stöttepelare i trädgården. De ger varaktig struktur, utgör effektfull grönska större delen av året och är samtidigt näst intill underhållsfria – en kombination som gör dem till ett oslagbart inslag för både nya och erfarna trädgårdsägare.

Tips: Du kan läsa mer om funkior och deras användning i kruka här. Håll dessutom utkik efter fler råd och exempel om hur du kan komponera med funkior i nästa artikel!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB