Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Funkior är perfekta i kruka

Funkior fyller ut vackert och sofistikerat i rabatten. Men de är mycket odlingsvärda även i kruka. Har du problem med att sniglar går på dina funkior i rabatten är krukodling ett bra alternativ.

Av Sylvia Svensson

Efter att ständigt ha fått mina funkior uppätna av mördarsniglar, började jag odla dem i krukor. Nu går det betydligt bättre, jag får ha dem i fred från de hungriga marodörerna. Peppar-peppar!

Krukorna blir väldigt vackra på skuggsidan av huset, där det bara är morgon- och kvällssol. Jag har även några mer soltåliga småfunkior i solsidans krukplanteringar tillsammans med andra växter. De har ju så dekorativa blad som passar till mycket.

Besvärligt för sniglarna!

De flesta av mina funkior på skuggsidan är lite större sorter, så de står i varsin passande kruka. Krukorna grupperar jag så att växterna passar fint ihop både färg- och formmässigt och bildar en dekorativ krukgrupp. Jag använder oftast blåa krukor i olika nyanser, höjder och storlekar till gruppen som ska stå tillsammans.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Jag arrangerar dem med hjälp av ”hyllor" byggda av skifferskivor som ligger på tegelstenar så att växterna kommer att stå på olika höjder och var och en syns bättre. Dessutom försvårar dessa stenhyllor för sniglarna att ta sig upp.

De krukor som står direkt på altanens stenbeläggning eller på trappan står antingen på vass singel eller på s.k. krukfötter. En och annan företagsam snäcka har förstås försökt sig på att klättra upp ändå, men i själva krukan möts de av jordtäckning med vasst grus, vassa snäckskal, kakaoflis eller krossade hästkastanjeskal.

Vissa av de mest snigelbegärliga sorterna har också fått en koppartejp runt krukkanten.

Använd bra jord

Jag använder en högklassig urnjord (U-jord, P-jord eller Perennjord) för ny- och omplantering. Det är viktigt med bra jord för att det ska växa bra och växterna ska vara friska. Jag gödslar hostorna med kogödsel från säck.

Övervintra funkiorna i krukan

Det går bra att övervintra funkiorna i krukorna, åtminstone i de varmare zonerna, bara man har valt vintersäkra krukor av stengods eller de s.k. isolerkrukor av härdad frigolit. Annars kan man ha dem frostfritt i garage e.d. och kollar ibland om de behöver en skvätt vatten under vintern.

Jag brukar ösa torra eklöv på hela krukgruppen främst mot vinterväta och "förankra" dessa med granruskor så att vinterns vindar inte blåser bort lövskyddet. Eller så lägger jag ”mattor” av mossa över krukan. Men jag gör detta först när det har blivit lite kallare så att jag inte bäddar skönt för sniglarna där under!

Skyddet tar jag bort på våren när det är dags för funkiorna att vakna. Jag städar bort gammalt skräp och döda hostablad, skrubbar även krukan utanpå. Samtidigt kollar jag om man behöver byta jord. Det behöver man inte göra varje år, utan varannan - var tredje år.

Snigeltåliga funkior

Många funkior, eller Hostor som det vetenskapliga namnet lyder, är riktigt mums för sniglar, men det finns några tjockbladiga sorter som inte är lika begärliga som de tunn- och mjukbladiga som de föredrar. Här på Odla finns en lista på tjockbladiga sorter: Snigeltåliga hostor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB