Fåglarnas vinter
Bara cirka 10 % kvar
Enligt ornitologerna är det uppskattningsvis 90 % av de fåglar som häckar i Sverige som på hösten flyttar till varmare nejder över vintern. Endast omkring 10 % stannar kvar och försöker klara sig genom kylan. Om hösten har varit extra mild, som den ibland är numera, kan vissa flyttfåglar bli försenade med flytten – eller rentav besluta sig för att övervintra. Då är det extra viktigt att de hittar mat om sedan snö- och isvintern ändå gör sitt intåg.
Titta gärna omkring i din närmiljö! Det kan finnas övervintrande flyttfåglar som siskor och rödhakar vid fågelmatningen eller svanar och gäss längs öppna stränder. Alla är i behov av mat när mark och vatten fryser.
Vad äter fåglarna?
Större fåglar uppskattar överblivet bröd (smulat i bitar), olika sorters frön och nötter och de näringspellets som finns att köpa. Men tänk på att olika arter har olika behov. Insektsätande småfåglar med tunn, spetsig näbb – som rödhakar och siskor – klarar till exempel inte av stora solrosfrön. För dem är det viktigt med tillgång till små niger- och hampfrön, vilket bokstavligen kan vara skillnaden mellan liv och död. Det finns även specialfoder med torkade mjölmaskar till små insektsätare, vilket är värdefullt när insekter är en bristvara under vintern.
Frukt och bär uppskattas också av många fåglar, speciellt sidensvansar, trastar och mesar. Lägg gärna ut delade äpplen, och om du har sparat några klasar rönnbär i frysen är det nu dags att lägga fram dem!
Ekorren på fågelbordet
Och hur var det med ekorren? Ska den också få nötter? En envis ekorre vid matningen kan vara både rolig och utmanande, men visst behöver även den mat under vintern. Kanske kan du sätta upp en egen liten "ekorr-restaurang" i tallen?
Vill du läsa mer om vad fåglarna äter och få tips om olika sorters fågelmat? Kolla gärna: Dags att mata fåglar
Vinterfåglar inpå knuten
Sveriges Ornitologiska Förening anordnar varje år fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten. Då uppmanas alla att räkna de fåglar som besöker deras matningar – ett utmärkt tillfälle att bidra till forskningen och samtidigt få ännu större utbyte av sin fågelskådning. Mer information hittar du på SOF’s hemsida.
Genom att variera utbudet av mat – olika frön, nötter, kokosfett och även frukt – lockar du flest olika arter. Hos Odlas Shop hittar du många sorters fågelmat och matare för både små och stora bevingade gäster.
Sammanfattning – Fåglar i Sverige vintertid
De allra flesta fåglar lämnar Sverige inför vintern, men en växande andel, särskilt i de sydliga delarna, övervintrar tack vare mildare klimat och god tillgång på mat från människor. Fler arter, som koltrast och rödhake, kan ses även under kalla månader, särskilt om de får hjälp vid matningarna. Genom att erbjuda varierad fågelmat gör du inte bara trädgården mer livfull utan hjälper också fåglarna att överleva. Intresset för våra vinterfåglar ökar dessutom tack vare medborgarprojekt som "Vinterfåglar inpå knuten", där alla kan delta och bidra till ny kunskap om fåglarnas vinterliv.
Läs gärna vidare om hur du kan hjälpa och njuta av vinterfåglarna på Dags att mata fåglar och om fågelräkningen på SOF’s hemsida.