Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fåglarnas vinter

När snön har kommit för att stanna, kommer också våra stannfåglar ut från skogen och kollar om det finns mat tillgänglig hos oss människor.

Av Sylvia Svensson

Det blir direkt mer liv på fågelbrädan och i trädgården när snön lägger sig och hindrar fåglarna att hitta mat på marken. Då är de ofta hänvisade till oss människor och vår goda vilja att hjälpa dem att klara sig över den bistra tiden.

Och visst är det kul att hjälpa våra bevingade vänner! De är roliga att titta på för både barn och vuxna, de ger liv åt den annars tysta och stilla trädgården och de tackar oss genom att sjunga vårarior från trädtoppen när den tiden kommer.

Bara ca 10 % kvar

Enligt ornitologerna är det uppskattningsvis 90 % av de fåglar som häckar i Sverige som på hösten flyger iväg till varmare nejder över vintern. Men om hösten har varit sådan som i år, kan en del av dessa fåglar bli försenade med flytten eller kanske besluta sig för att stanna kvar. Då är det extra viktigt att de kan hitta mat om sedan snö- och isvintern ändå kommer.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Kolla gärna i omgivningarna om det finns övervintrande flyttfåglar som siskor och rödhakar som söker vid fågelbordet eller svanar och gäss på stränderna. Alla är i behov av mat om marken och vattnet fryser.

Vad äter fåglarna

De stora fåglarna tackar för överblivet bröd som smulats till mindre bitar, olika sorters frön och nötter och för näringspellets som finns att köpa.

Insektsätande fåglar med liten, tunn näbb som just rödhake och siskor, klarar till exempel inte att äta stora solrosfrön utan för dem kan tillgången till små niger- och hampfrön kan betyda skillnaden mellan liv och död. Det finns också specialfoder med torkade mjölmaskar till sådana här små insektsätare att köpa.

Frukt och bär uppskattas av många fåglar, särskilt då sidensvansar, trastar och mesar. Lägg ut delade äpplen och kanske sparade du några klasar rönnbär i frysen – nu är det dags att lägga fram dem!

Och hur var det med ekorren sedan? Ska den också få nötter? Visst kan en envis ekorre vara besvärlig, men den behöver ju också mat. Kanske en egen "ekorr-restaurang" till den i tallen då?

Mer om fågelmat kan du läsa här: Dags att mata fåglar

Sveriges Ornitologiska Förening anordnar varje år fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten. 2015 är det under helgen 23-26 januari vi ska räkna fåglar. Vinterfåglar Inpå Knuten är den landsomfattande fågelräkningen vid våra fågelmatningar. Mer info finns på SOF’s hemsida.

För att locka många olika sorters fåglar till fågelbordet är det bra att ha många olika sorters mat att välja bland, som olika sorters frön och nötter, kokosfett mm. Hos oss på Odlas Shop finns det många sorters fågelmat och –matare att köpa! Fågelmat och -matare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB