Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags att mata fåglarna!

Nu börjar stannfåglarna komma fram från skogen och knacka på rutan för att tala om att det är dags att plocka fram fågelborden igen.

Av Sylvia Svensson

Det är en underhållande och fascinerande syssla, att mata småfåglar. De kan vara ena riktiga artister att följa! Barnen lär sig också att känna igen de olika fågelarterna som kommer för att äta och det uppstår ofta livliga diskussioner om de upptäcker en ny sorts fågel vid fågelbordet.

Viktigt att mata!

För vissa småfåglar är det också en livsviktig gärning att det finns mat lätt tillgänglig under årets kalla period. När det är riktigt kallt och snön täcker marken, orkar de helt enkelt inte leta efter nya matplatser utan dukar undan om den vanda matplatsen skulle sina.

#Mycket fett och kolhydrater till fåglarna#

Det som passar många fåglar är en sorts fet högkolhydratkost, eller HCHF (high carb high fat) om man vill travestera modeordet. Med andra ord, ge fåglarna mycket kolhydrater och fett.

## #Vilka frön passar till vilka fåglar?# Fåglarna vet ofta själva vad som passar dem, så du kan pröva med olika sorters frö och annan mat för att se vilken typ av mat som uppskattas av just de fåglar som besöker din fågelrestaurang.

Finns det grönområden och skogar i närheten, brukar solrosfrön vara uppskattade av de fågelarter som bor där. I närheten av odlingslandskap kan en blandning av olika sorters frö vara bättre, då fågelfaunan ofta är rikare där. I stadsmiljö kan du också pröva på olika frösorter för att se vilka fåglar som kommer på besök.

#Ge fåglarna annan föda också#

Du kan även pröva annan föda som komplement till fröna. Det kan locka fler fågelarter till matplatsen och fåglarna får mer varierad kost. Pröva med talgbollar, nötter, hackade ostskalkar, russin, smuliga småkakor och annat bröd och kaffebröd. Ge koltrasten ett äpple om dagen är fågeldoktorns ordination!

#Gör eget fågelgodis#

Smält kokosfett och/eller margarin med eller utan frö i, låt svalna lite och häll sedan i engångsmuggar som du låter stå kallt eller lägger i frysen tills det stelnar. Bind ett snöre runt muggen och sedan är det bara att servera detta till fåglarna genom att hänga upp muggen.

En del fåglar gillar även havregryn, till exempel hackspettar och koltrastar och också mesfåglarna. Du kan göra havregrynen ännu mer lättsmälta om du dränker in dem med någon vegetabilisk olja, till exempel solros- eller rapsolja, och låter dem dra en stund eller över natten.

#Håll god hygien och skydda fåglarna#

Håll fågelrestaurangen och området runt den ren. Servera maten så att fåglarna inte kan trampa och bajsa i den, detta för att undvika salmonella. Placera fågelbordet skyddat och häng fågelmaten i närheten av buskar och träd så att katter och rovfåglar inte kan överraska de ätande fåglarna.

Fågelmatare och fågelmat hos Odla.nu

Hos Odla.nu finns ett stort utbud av olika fågelmatare, frömatare och fröblandningar. Du hittar dem här: http://shop.odla.nu/index.php/tradgard/fagelmat.html

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB