Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Expert för en dag

Sammanfattning: Att få en odlingslott – en plats för gemenskap, utmaning och odlingsglädje

Texten ger en inblick i stämningen och förväntningarna bland nyblivna och mer erfarna odlare i Johanneslunds odlingslottförening i Traneberg, strax utanför Stockholms tullar. På dagen för utdelning av odlingslotter sipprar medlemmarna in – entusiastiska och förväntansfulla, och redo att inspektera sina nya små jordstycken. De allra flesta kommer tomhänta för att kika på sina marker, men där redskapen fattas finns det istället gott om framtidstro och nyfikenhet.

Berättelsens författare, Susan Lindh, skildrar hur hon och hennes mamma – efter tre säsonger – fortfarande känner sig som nybörjare, men den här dagen märker hon att hon faktiskt kan svara på många av nykomlingarnas frågor: Hur förbättrar man lerjorden? Vad kan tänkas växa? Hur fungerar det praktiskt, med klubbhusnyckel och redskap? I mötet mellan nybörjarna och de något mer erfarna odlarna blir kunskapsutbyte och gemenskap tydligt – något som är kännetecknande för de flesta odlingslottsområden.

Ett särskilt spänningsmoment är vem som ska ta sig an den vanskötta lott nummer 119. Under det gångna året har diskussionerna kring lotten varit många: ska den bli grillplats, delas upp eller brännas fri från ogräs? Susan är emot de flesta förslagen, men hoppas på nya odlargrannar. Till slut dyker två glada kvinnor upp, redo att ta sig an utmaningen – både de två rader svarta vinbärsbuskar som finns kvar, och de 120 kvadratmeter ogräs.

Men även om entusiasmen är på topp, finns en viss skepsis: Hur länge kommer de orka? Kommer de också slitas ner av arbetet, eller lyckas vända eländet? Susan minns själv hur tungt det var när hon och hennes mamma började, när lie och trasig spade blev startskottet på deras odlingsresa. Erfarenheten – att själv ha klarat av de första slitsamma åren och blivit accepterad av sina kolonigrannar – bidrar till en känsla av att ha vuxit in i rollen som fullvärdig medlem. För många är just detta en viktig del av kolonilottens betydelse: här utvecklas både kunskap och självkänsla.

Den här känslan av gemenskap, utmaning och utveckling präglar odlingslottslivet världen över – men är kanske särskilt eftertraktad på platser där köerna till lotterna kan vara långa och tillgången begränsad.

Vad är en odlingslott?

En odlingslott (ibland kallad kolonilott) är ett litet markområde, ofta mellan 20–200 kvadratmeter, som privatpersoner kan hyra eller arrendera för att odla grönsaker, frukt, bär eller blommor för eget bruk. I Sverige förvaltas odlingslottområden vanligen av föreningar som arrenderar marken från kommunen eller annan markägare. Dessa områden kan ses som små gröna oaser – särskilt viktiga i stadsmiljöer där tillgången till egen trädgård annars är begränsad.

Syftet har genom historien skiftat: från rena nyttodlingar till dagens kombination av matsäkerhet, social samvaro och rekreation. Ofta anläggs nu även mindre prydnadsträdgårdar, sittplatser eller lekytor på lotterna.

Gemenskap, erfarenhetsutbyte & traditioner

Ett tydligt tema i texten är hur ovärderlig gemenskapen är – att fråga, låna, inspirera och stötta varandra inför såväl små som stora utmaningar. Många har liknande erfarenheter: att ta över en förvildad lott, kämpa mot ogräset, men till slut känna sig stolt över förändringen och, kanske viktigast av allt, känna sig hemma i communityn.

Så även om det är vanligt att nya odlare får de mindre attraktiva lotterna först, är just utmaningen och arbetet något som ofta bidrar till känslan av personlig utveckling och ökad tillit till sig själv.

För den som vill läsa mer om utmaningen i att odla för att få skörd – även när det gäller små bär – rekommenderas artikeln Stort besvär för litet bär.

Organisering och tillgång

Odlingslottsföreningar bygger på ideellt engagemang och egna regler. I många föreningar är det lång kö – särskilt när området ligger nära en storstad; ibland kan väntetiden vara flera år. Reglerna varierar: ibland får man uppföra redskapsbod, men bostadshus är sällan tillåtet. Årsavgifter och eventuellt en inträdesavgift förekommer. Föreningslivet innebär social samvaro, arbetsdagar och ofta ett gemensamt klubbhus.

Fakta om odlingslotter i Sverige

EgenskapBeskrivning
Storlek20–200 kvadratmeter
SyfteOdling av grönsaker, bär, frukt, blommor, rekreation
OrganiseringFöreningar, ofta arrenderar marken av kommunen
TillgångOfta lång kötid, särskilt i storstäder
AvgifterÖvertagningsavgift, årsavgift/månadsavgift
ByggnaderIbland tillåtet med redskapsskjul, ej bostadshus
SocialtStor gemenskap, erfarenhetsutbyte, gemensamma regler

Slutsats

Texten belyser hur odlingslotten är så mycket mer än bara en plats för odling. I Traneberg – precis som på andra håll – möts människor i alla åldrar och livssituationer, med olika erfarenheter men med en gemensam längtan efter att så, skörda och skapa något bestående. Berättelsen om Susan på lott 118 och utmaningen på lott 119 visar att en kolonilott innebär odlingsglädje, tålamod och ibland en tyst tävlan, men framför allt en möjlighet att bli en del av ett större sammanhang.

Vill du veta mer om utmaningar och belöning i odlingslivet? Läs gärna vidare i Stort besvär för litet bär.


Grannen gräver, och vem har inte gjort det någon gång? Lott 119 i förgrunden, min lott bakom.


Klätterställning tillverkas. Klematis, humle, ros och björnbär inbjudes härmed!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB