Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Exotiska frukter

  • en utställning i Göteborgs Botaniska Trädgård.

Vi har varit på en färgglad, doftande utställning! Den handlade om exotiska frukter, både välkända och nästan totalt okända. Här finns både den nya och den gamla världens både tropiska och subtropiska frukter - alla dock ätliga. Fast man kunde tvivla på ätligheten om man råkade lukta på en durian - den luktar nämligen i det närmaste som smutsiga strumpor!

Redan i entrén möts vi av en stor kalamandin, Citrofortunella microcarpa, full av små frukter. Vackra affischer visar både tropiska och subtropiska frukter.

Väl inne dras ögonen direkt mot en gladgul hög med färska citroner som väller fram ur stora korgar, bredvid står ett litet citronträd med både doftande blommor och färdiga frukter på.

Där finns en hel del av citrussläktet presenterat, sorter som används som föda och alla skalar man inte ens: kumquats äter man med skalen på, det är just skalet som är det söta, fruktköttet är däremot mycket syrligt.

Har du smakat på ugli (av engelskans ugly, ful)? Frukten, som är en korsning mellan mandarin och grapefrukt, är inte särskilt vacker med sitt tjocka, skrovliga skal, men inuti är den sött och saftig, inte alls sur.

När man går vidare, hittar man ett "bananträd", där man har hängt olika sorters bananstockar i olika mognadsstadier i samma "träd". Kul sätt att visa upp dom!

För du skall inte tro att en banan är en banan - nej, det finns många olika sorter, allt från under decimeterkorta, mycket söta minisar till långa, tjocka, bruna bjässar som nästan ingenting smakar. Bananen är den kvantitativt näst största fruktsorten i världen, efter vindruvan. På tredje plats hamnar citrusfrukter.

Även ananas är representerad med planta och allt, dock fanns det ingen mogen ananas på plantan just nu.

I både kaktushuset och i utställningen finns opuntiakaktusar att se, man äter faktisk frukten som kallas kaktusfikon. Sådana finns det några olika sorter.

Självklart fanns där även det riktiga fikonet, Ficus carica, med frukter.

Många av dessa exotiska frukter var faktisk utställda med både planta och frukt. Du kan själv dra upp många exotiska fruktplantor av kärnor och frön. Hur man gör, står att läsa i en liten bok "Att sätta kärnor och frön", se recensionen här på Odla.

På de dignande faten fanns det frukter som verkligen såg exotiska ut och väckte nyfikenhet och lust att smaka. Det finns visningar två gånger per dag eller efter överenskommelse för större grupper och under dessa visningar finns det möjlighet till små smakprover. Men numera finns även dessa frukter på många välförsedda fruktdiskar, då affärerna försöker få oss att äta annat än det gamla vanliga.

Om du även går runt i de intilliggande växthusen så hittar du stora exemplar av många av fruktträden. I rummet bredvid finns en flera meter hög trädtomat eller tamarillo, Cyphomandra betacea, med frukter i olika mognadsstadier hängande från grenarna och i tropikhuset finns både en takhög bananplanta och dito dadelpalm.

Utställningen är öppet fram till den 3 februari. Vardagar mellan 10-16 och under helger 10-17. Guidade turer anordnas. Passa på att titta närmare på all världens frukter!

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fexotisk_frukt.jpg)

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fexotisk_frukt16.jpg)

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fcitrofortunellamicrocarpakalamandin.jpg)

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fexotisk_frukt14.jpg)

![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fexotisk_frukt15.jpg)

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB