Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Exotiska frukter i Botaniska

Utställning med anor

Lördagen den 2 februari öppnade Botaniska trädgården i Göteborg portarna för den 23:e utställningen om exotiska frukter. Denna utställning har med tiden blivit Botaniskas mest populära och lockar årligen en mycket stor publik – inte minst tack vare möjligheten att under helgens visningar provsmaka utställningens cirka 75 olika sorter av exotiska frukter. I år visas tre nya sorter som inte tidigare funnits med i utställningen, bland annat Barbadin, en limefärgad passionsfrukt med melonliknande fruktkött.

Från Göteborgs botaniska trädgård

Den första exotiska frukten som introducerades för svenska konsumenter var kiwin, som kom hit på 1960-talet och snart följdes av avokadon på 1970-talet. Intresset för exotiska frukter kulminerade under 1980-talet; idag hittar man sådana frukter i nästan varje matbutik över hela landet. - Jag tycker nog att Göteborgs botaniska trädgård kan ta åt sig en del av äran att ha väckt intresset för exotiska frukter i Sverige, säger Magnus Neuendorf, som varit tropikintendent i Botaniska sedan 1980. Han berättar att det är många i restaurangbranschen och butiksanställda i Västsverige som har upptäckt exotiska frukter först tack vare utställningen.

Magnus Neuendorf menar att svenskarna fortfarande har mycket kvar att upptäcka när det gäller användningen av exotiska frukter, då de ofta mest serveras som dessert trots att många frukter gör sig utmärkta även i matlagning och sallader. Utställningen ger därför inspiration till nya användningsområden, såväl i det professionella köket som hemma.

Årets nyheter

Bland årets nyheter presenteras tre exotiska sorter: Barbadin (jättegrenadill), Äpplegrenadill och Bergamott.

Barbadin – jättegrenadill (Passiflora quadrangularis)

Barbadin har odlats i Botaniskas växthus i många år, framför allt för sina vackra och doftande blommor. Även om plantan i Sverige bara brukar ge någon enstaka liten frukt, är Barbadinen mycket uppskattad i tropikerna och används på flera sätt. Till skillnad från andra passionsfrukter har denna art en tjock, köttig fruktvägg som äts. Ofta används omogna frukter som grönsak – de kan tillagas i soppor, eller skivas, paneras i ströbröd och brynas i smör med peppar och muskot. Det omogna, melonliknande fruktköttet kan ätas färskt eller kanderat, användas i sallader, pajer, såser, kalla drinkar, gelé, eller blandas med socker och is. Barbadinen är dessutom rik på A- och C-vitamin och passar i både moderna och traditionella rätter.

Äpplegrenadill (Passiflora maliformis)

Äpplegrenadill är en mindre passionsfrukt med ett förvånansvärt hårt skal, vilket gör att en rejäl kniv behövs för att öppna den. Fruktköttet är söt-syrligt och dess arom skiljer sig markant från vanlig passionsfrukt, med en ton som påminner om vindruva. Äpplegrenadill avnjuts bäst färsk, gärna i kalla drycker eller som sorbet – och har snabbt blivit en favorit bland besökare som söker nya smakupplevelser.

Bergamott (Citrus aurantium subsp. bergamia)

Utställningen visar i år återigen den eftertraktade bergamotten, en citrusfrukt vars eteriska olja används för att parfymera klassiska Earl Grey-teer, samt i parfym och vissa snusblandningar. Frukten har varit efterfrågad och är särskilt spännande för besökare som vill lära sig om dess betydelse inom både livsmedel och doftindustri.

Kulturhistoria och inspiration

Släktet passionsblommor (Passiflora) fångade européernas fantasi vid den spanska erövringen av Syd- och Mellanamerika på 1600-talet. Blommorna gav associationer till passionsdramat och symboliserade Kristi lidande – "Kristikorsblomma" är ännu ett vanligt namn på många arter inom släktet.

Till Magnus Neuendorfs egna favoriter bland exotiska frukter hör sharon, mango och papaya. Han tipsar gärna om att doppa skivor av syrlig mango i en blandning av fisksås, socker, chili och schalottenlök, eller låta små bitar av pomelo lyfta smaken i en traditionell grönsallad. Genom visningar, provsmakningar och kunnig guidning vill utställningen visa att det finns otaliga sätt att njuta av exotiska frukter – långt utöver den klassiska fruktsalladen.

Program och publik

Utställningen pågår 2–10 februari, vardagar klockan 10–16 och helger 10–17. Visningar hålls klockan 12 och 15 under lördag och söndag samt tisdag kväll 18–20. Under vecka 7 välkomnas dessutom sportlovslediga barn och ungdomar till särskilda provningar och aktiviteter.

Evenemanget har under åren vuxit till ett av Göteborgs främsta vinterutflyktsmål, och både barn och vuxna uppskattar den unika möjligheten att utforska, smaka och lära sig om mängder av frukter från hela världen.

Passiflora quandrangularis – Barbadin
Foto: Magnus Neuendorf


Utställningen är inte bara en fest för smaklökar och sinnen – den har också haft en viktig roll i att öka svenskarnas intresse för exotisk frukt, och inspirerat både butiker, restauranger och hem att våga bjuda på nya smaker från växtrikets största skatter.


Referensbild: Passiflora quandrangularis – jättegrenadill. Foto: Magnus Neuendorf

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB