Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ett växande vetande

Vetenskapsrådets temabok 2002

Ett växande vetande är Vetenskapsrådets första temabok och det verkar naturligt att välja växter som tema för denna första bok. För bokens förord konstaterar att utan växter finns ej heller människan, eftersom det ju var växter som gjorde så att syret spred sig över jorden och gjorde det möjlig för högre livsformer att utvecklas. Kanske utvecklades allt liv utifrån en enda cell.

Bokens mening är att ge en bild av den spännande forskningen som man bedriver i Sverige, i första hand den grundforskning som finansieras av Vetenskapsrådet. Grundforskningen syftar till att söka kunskap för kunskapens egen skull, för att stilla vår nyfikenhet, och det har ju människan alltid ägnat sig åt.

Den innehåller sjutton artiklar skrivna av forskarna själva och behandlar vitt skilda ämnen men med ett gemensamt tema: växter. 
Här finns artiklar av språk-, energi-, gen-, historie-, läkemedels-, konst-, m.fl. forskare som alla har forskat på temat växter ur sitt eget gebits synpunkt.

Några exempel: 
Ornament och symbol - växter smyckar. En konsthistoriker berättar om hur man har använt växter i konstnärliga sammanhang ända från forntiden till våra dagar.

Sticka huvudet i busken. Språkforskare berättar hur man använt växtord som metaforer och liknelser i deras respektive språk. Samma liknelser kan förekomma i stort sett över hela världen. - Mycket underhållande.

Genteknik kompletterar traditionell växtförädling. Genforskare ger växtförädlaren möjlighet att utnyttja vilken levande organism som helst som genkälla. Etiken i genforskningen behandlas naturligtvis också, liksom även nästa artikel Åt skogen med gentekniken gör. Där behandlas åsikterna om, eller snarare hur mycket, gentekniken skall användas i skogsbruket.

Blomväxternas nya släktträd. Linnés växtsystem är lagt på hyllan. Här behandlas den moderna forskningens sätt att rekonstruera blomväxternas släktträd som när det är färdigt ger en ny förståelse för blomväxternas evolution.

Växter i moderna läkemedel behandlar den moderna läkemedelsforskningen inom växtvärlden som ju alltid har varit en medicinsk skattkammare.

Från växt till förpackning berättar om den intensiva forskning som pågår för att ta fram växtbaserat förpackningsmaterial som kan ersätta t.ex. plast.

Bli nu inte förskräckt, boken är skriven så att även den som inte är insatt i alla dessa områden lätt kan förstå och ha glädje av dessa artiklar. En mycket lämplig bok till en vetgirig person som är road av växter och deras vitt skilda användning inom olika områden.

Kanske en lämplig julklappsbok till oss trädgårdsmänniskor, så att vi får en vidare syn på vårt växtintresse än bara det rent dekorativa.

Ett växande vetande
  Titel:
Ett växande vetande
Författare:
Vetenskapsrådets temabok
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Vetenskapsrådet
Utgivningsår:
2002
ISBN:
91-7307-015-7

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB