Ett friskare liv med växter
Julens överflöd har sinat för den här gången och i dess kölvatten följer alla nyårslöften om slanka linjen och sundare kost. Fast det är inte många som tänker på att inomhusklimatet är precis lika viktigt för hälsan. Och då kan växter spela en viktig roll.
Marta Gruca, som studerar på institutionen för lantbruksvetenskap på Köpenhamns universitet, har undersökt växternas luftrenande egenskaper och positiva effekter på inomhusklimatet. En av slutsatserna i rapporten är att växter har stor betydelse för både den fysiska och psykiska arbetsmiljön.
Försök med unga
Rapporten baseras på redan existerande dokumentation, bland annat en undersökning genomförd av NASA, men det ingår även en ny enkät som genomförts bland 30 studerande på den biovetenskapliga fakulteten på Köpenhamns universitet respektive handelshögskolan i Köpenhamn.
Marta Gruca förklarar skälet till sin undersökning med: "Som studerande tillbringar man väldigt mycket tid på biblioteket. Det gjorde att jag började fundera på hur studerande reagerar på omgivningarna och om växter får dem att må bättre."
Växter och trivsel
Resultatet av undersökningen visar tydligt att studerande mår bättre om de omges av växter. Av de studerande på biovetenskapliga fakulteten uppgav 80 % att de kunde tänka sig fler växter på biblioteket medan 87 % sa att de mår betydligt bättre när de omges av växter. När samma frågor ställdes till de studerande på handelshögskolan blev resultatet 60 % respektive 80 %.
Ungefär hälften av de studerande uppgav att gröna omgivningar gjorde att de slappnade av mer, fast de kunde inte förklara om det berodde på den gröna färgen, som enligt undersökningar kan verka lugnande, eller på det faktum att det fanns växter i lokalen.
Växter sänker rumstemperaturen
Undersökningen gav inte ett tydligt svar på om växter påverkar koncentrationsförmågan. På det biovetenskapliga biblioteket uppgav 73 % av de studerande att rumstemperaturen var alldeles för hög. Av de studerande på handelshögskolan tyckte 33 % också att temperaturen var för hög. I rapporten påpekas det att för hög rumstemperatur försämrar koncentrationsförmågan och det föreslås att man ska ha fler växter i lokalen för att på så vis sänka temperaturen.
Växter och allergi
Vissa växter, exempelvis Ficus benjamina, misstänks emellanåt för att orsaka allergi och astma. Rapporten påpekar emellertid att det finns flera olika faktorer som var i sig kan orsaka irritation i ögon, näsa och hals, bland annat förkylning, influensa eller inandning av hälsofarliga ämnen. I samband med detta poängterar Marta Gruca att det inte har påvisats att åretruntsnuva och/eller astma orsakas av benjaminfikus eftersom många patienter redan lider av pollenallergi (hösnuva).
Växter - en sund investering
Totalt sett pekar rapporten på att växters positiva effekter vida överstiger de negativa och att ett liv med växter är en långsiktig investering i ett friskare liv.
Exempel på tio funktionella växter med dokumenterade luftrenande egenskaper:
Aloë vera (äkta aloe)
Chlorophytum elatum (ampellilja)
Dracaena deremensis (banddracena)
Epipremnum aureum (gullranka)
Ficus benjamina (benjaminfikus)
Phalaenopsis (orkidé)
Sansevieria trifasciata (svärmorstunga)
Schefflera arboricola (paraplyaralia)
Spathiphyllum (fredskalla)
Syngonium podophyllum (pilspetsranka)
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Ffriskare_liv.jpg)