Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Enkla tips för lyckad sådd

  • Trädgård

Kylan hänger kvar i luften och kanske är trädgården täckt av snö, men inomhus är viljan att hjälpa fram våren stor. Weibulls experter ger här enkla tips för lyckad sådd.

Drivhus, zink.
Drivhus, zink.
Drivhus.
Drivhus.
Torvtabletter.
Torvtabletter.
Vermiculite.
Vermiculite.
Träetiketter.
Träetiketter.

Från Weibull Trädgård AB

Såtid

För de flesta frösorter är den bästa förkultiveringsmånaden mars. Vid denna tid tilltar ljuset och småplantorna har bättre förutsättningar att utvecklas än om man sår tidigare. En tidig sådd med ljusbrist kan resultera i klena och rangliga småplantor. I dessa fall är tillskottsbelysning ett måste.

Jord

Bäst resultat får man genom att använda ett milt gödslat odlingssubstrat som Så- och Kaktusjord. Denna är väldränerad vilket förebygger att odlingsbädden blir för blöt. Det är viktigt att jorden är fuktig men inte blöt under groningsprocessen. Använd gärna en handspruta. När småplantorna kommer upp är det bra att vattna på fatet så att rötterna söker sig nedåt.

Torvbriketter

Om du använder torvbriketter behöver du inte plantera om småplantorna utan kan sätta ner dem direkt i jorden i sin brikett.

Håll ordning, det lönar sig i slutändan

Det är lätt att förväxla småplantorna. Märk dem med Bindoetiketter som finns i både trä och plast.

Bästa platsen

De nysådda fröerna skall stå i rumsvärme för att börja gro. Det finns undantag, vilket framgår av texten på fröpåsen. Placera inte sådden för nära en fönsterruta eftersom det ofta finns ett kallras där. När de små plantorna börjar visa sig skall de stå svalt och ljust. Genom att använda ett minidrivhus får sådden ett fint mikroklimat som främjar starten för småplantorna.

Avhärdning - vänj plantorna vid utomhusvistelse

Innan du planterar ut småplantorna som nu hunnit växa till sig är det bra att låta dem avhärdas under ca en veckas tid. Börja med att låta dem stå ute över dagen och till slut även nattetid, när det är frostfritt.