Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 599
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Enkla julgrupper alla kan göra!

Det ska vara enkelt. Det blir oftast bäst och är oftast roligast att göra. Jag har gjort två enkla julkrukor som får stå på min trapp under hela vintern. Allt material går att använda igen eller plantera ut! Jag tycker nämligen det är roligast att köpa plantor som jag faktiskt kan plantera ut i trädgården sen, och det tror jag inte jag är ensam om!

Text och foto: Anna Theorin

Det finns en uppsjö av olika julgrupper man kan köpa färdiga, dessa är ofta dyra och man kanske inte får det exakt som man själv vill. Jag som gillar naturliga och enkla material och inte vill ha en massa glitter och "prydnadstjafs" får således hitta på mina egna grupper. Sen om man gillar dekorationer och annat kan man självklart lägga till det!

Om ni kommer ihåg min artikel om "halloweenpynt på trappen" som ni hittar här, så har jag använt mig av samma krukor som då och samma jord. Man behöver inte byta ut jord eller fylla på med näring såhär sent på året. Det är bara onödigt och kladdigt nu när det regnat så mycket. Ljungen som jag planterade har för länge sedan blivit brun och tråkig så den drog jag helt enkelt bara upp och slängde på komposten. Löven byttes ut mot mossa som jag tog från min gräsmatta. Ingen brist på mossa här inte! Man kan använda vitmossa med om man vill det.

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

Jag valde att sätta dit en cypress av det mer blåa slaget eftersom jag ville ha något granliknande och högre. Cypressen går självklart att plantera ut i trädgården sen men man får se till så den inte torkar ut i krukan, de gillar nämligen inte torka. Att sätta en ljusslinga i Cypressen hade gjort det ännu mer effektfullt.

Murgröna är en underskattad växt tycker jag, jag valde den vitbrokiga för att jag vill att den lyser upp lite nu under de mörka månaderna. Murgrönan kan man sen plantera ut på ett halvskuggigt ställe när våren kommer. Murgröna i kruka trivs bättre utomhus än inomhus då det är för torrt för den inne. Den behöver också mängder med vatten om solen står på, alla vintergröna växter kräver i regel mer vatten än lövfällande. Lite dekoration fick det i alla fall bli. Två långa årsskott av min kornell stack jag ner. Jag tycker den ljusgröna färgen bryter bra mot cypressens blågröna barr. Om jag hade en röd kornell hade jag nog tagit en grön och en röd pinne i krukan. Man kan även klippa skotten i mindre bitar och gör en stjärna, men mer om det i artikeln om juldekorationer inne. Jag hittade några fina mindre äpplen som fått vara ifred från fåglarna som jag la ut. De är av sorten "Katja".

Ni kanske tycker att jag är galen som sätter ut hyacinter nu men med tanke på vädret hos mig kommer de garanterat börja blomma. Hyacinter kommer normalt tidigt på våren så temperaturer runt 10 grader klarar de galant. Om ni har det kallare hos er och kanske till och med både snö och minusgrader finns det ett litet tipps. Ni tar in hyacinterna inomhus och låter dem börja blomma, inte full blom så stängeln blir lång och ranglig utan sådär lagom. Då planterar ni ut dem. De kommer att hålla sig så länge minusgraderna håller i sig! När de blommat över kan ni antingen spara dem på en torr och mörk plats eller om ni inte i har snö och tjäle kan ni plantera ut dem i trädgården med en gång!

Julrosornas tid är här. De är så otroligt vackra där de står och ännu vackrare hade de varit med lite snö kring fötterna, men man kan inte få allt. Om man vill kan man ta och plocka bort lite blad från julrosorna så man ser de fina små knopparna som gömmer sig därinne.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2022 Odla.nu i Sverige AB