Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Enkla julgrupper alla kan göra!

Det ska vara enkelt. Det blir oftast bäst och är oftast roligast att göra. Jag har gjort två enkla julkrukor som får stå på min trapp under hela vintern. Allt material går att använda igen eller plantera ut! Jag tycker nämligen det är roligast att köpa plantor som jag faktiskt kan plantera ut i trädgården sen, och det tror jag inte jag är ensam om!

Sammanfattning och utveckling av Anna Theorins text om naturliga julgrupper

Texten av Anna Theorin handlar om hur man steg för steg skapar sina egna personliga och naturliga julgrupper utomhus, i stället för att köpa färdiga alternativ. Färdigköpta arrangemang är ofta ganska kostsamma och passar inte alltid den egna smaken. Anna framhåller vikten av att låta sin kreativitet styra och använda sig av material och växter som finns till hands, särskilt om man föredrar en mer naturnära och stilren julkänsla framför glitter och plast.

En viktig poäng är återbruk – både av krukor och av jord. Har du exempelvis redan krukor ute från din höst- eller halloweenpyntning behövs oftast inget mer än att byta ut vissna växter mot nya. Att byta ut eller fylla på med ny jord är oftast onödigt sent på säsongen, särskilt när vädret är regnigt och jorden ändå är fuktig.

Julgruppens bas får gärna utgöras av mossa, som både är dekorativt och praktiskt. Mossa, som enkelt kan hämtas från gräsmattan, är ett naturligt och mjukt underlag för andra växter som planteras eller arrangeras ovanpå. För den som vill kan även vitmossa användas för att skapa extra lyster och variation i arrangemanget.

Jag väljer ofta att utgå från en cypress, gärna av blåaktigt slag, eftersom den påminner om gran och ger höjd åt kompositionen. Cypressen kan du sedan plantera ut i trädgården när våren kommer, men tänk på att den inte får torka ut i krukan – vintergröna växter har ofta högre vattenbehov än man tror. Att snurra en enkel ljusslinga kring cypressen kan förstärka julstämningen ytterligare.

Murgröna är en annan favorit som jag gärna använder i mina grupper. Den vitbrokiga sorten passar särskilt bra nu under de mörka månaderna eftersom den lyser upp på ett diskret vis. Murgrönan kan planteras ut på ett halvskuggigt ställe till våren och trivs generellt bättre utomhus än inomhus vintertid. Tänk också på att vattna vintergröna växter, särskilt om det skulle bli soliga dagar.

Som naturlig dekoration använder jag skott från min kornell – en växt med fina, färggranna årsskott som enkelt kan stuckas ner bland mossan och ge liv åt gruppen. Grönt och ljusgrönt är vackert, men om du har röd kornell kan du med fördel blanda färgerna för en mer färgstark effekt. Skotten kan även klippas i mindre bitar och formges till en dekorativ stjärna – mer om detta kommer i min artikel om juldekorationer inomhus. Till detta har jag lagt till några små äpplen av sorten “Katja” som fått ligga kvar på grenen och undgå fåglarna, och som nu pryder min julgrupp med sin naturliga röda färg.

Det kan kännas ovanligt att redan nu plantera ut hyacinter, men i och med det milt fuktiga vädret där jag bor kommer de garanterat sätta knopp och snart börja blomma. Hyacinter tål temperaturer ner mot 10 grader utan problem, och om det ändå skulle bli kallare med snö och minusgrader finns ett enkelt knep: Ta in hyacinterna tills de börjar blomma (men inte för mycket, för då blir stjälken lång och ranglig), och sedan kan du plantera ut dem i urnan. Så länge det är minusgrader står de sig fint! När de blommat över kan du antingen spara lökarna mörkt och torrt, eller plantera ut dem direkt om marken är fri från tjäle.

Julrosornas tid är också kommen. De är vackra såhär års, särskilt om man rensar bort några blad så att de små knopparna syns tydligare. Med snö kring fötterna hade de varit ännu mer effektfulla, men ibland får vi nöja oss med det naturliga, gröna uttrycket.

Intresset för naturlig juldekoration har ökat de senaste åren. Många väljer att skapa sina grupper med mossa, granris, kvistar från trädgården och torkad frukt, för att undvika plast och göra dekorationerna mer hållbara och miljövänliga. Den svenska julgruppen är traditionellt fylld av hyacinter, amaryllis och julrosor, men du kan gärna lägga till egna inslag som passar din stil och de växtrester du har kvar från hösten – exempelvis kottar, torkade apelsinskivor eller kanelstänger för extra doft och struktur.

Material och växtförslag till naturliga julgrupper

  • Grönmossa och vitmossa – från egen trädgård eller skogen
  • Blå cypress eller små barrväxter som tål vinterkyla
  • Murgröna, gärna vitbrokig för extra ljus
  • Kornellkvistar, i grönt och rött
  • Små vinteräpplen eller annan frukt
  • Hyacinter och julrosor
  • Kottar, grenar, torkade apelsinskivor och kanelstänger

Praktiska tips

  • Återanvänd gärna både jord och krukor från tidigare säsonger för minimal miljöpåverkan.
  • Byt ut vissna växter mot nya snarare än att sätta om hela gruppen från grunden.
  • Välj växter som klarar kyla och regn för bästa hållbarhet utomhus.
  • Vattna vintergröna växter ordentligt om det blir torrt eller om solen ligger på.
  • Dekorera sparsamt med naturliga material för ett personligt och hållbart juluttryck.

Slutord

Att skapa egna julgrupper med naturliga material är ett både enkelt, hållbart och roligt sätt att sätta sin personliga prägel på julen – utan dyra inköp eller överdrivna mängder pynt. När julen väl är över kan många av växterna få nytt liv i trädgårdslandet eller vilande i väntan på nästa sommar. Låt dig inspireras av det du har nära till hands och skapa något som sprider grön och naturlig glädje hela vintern.

Du hittar fler tips och idéer kring återbruk av krukor och höstdekorationer i min artikel om halloweenpynt på trappen och inom kort även om juldekorationer inomhus!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB