Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Engelsk Pelargon

  • Inomhus
Engelsk Pelargon - bladverk av solfjädrar!

Efter alla helger längtar vi efter ny och fräsch blomning på fönsterbrädan. Ett ljuvligt alternativ är engelsk pelargon som med sitt härliga växtsätt och bladform påminner om solfjädrar.

Nyheter på den svenska marknaden är 'Aristo Beauty' och 'Aristo Velvet Red'.

Bladfärgen hos engelsk pelargon varierar från det ljusaste till det mörkaste grönt. Tvåfärgade blad ger växten ytterligare en dimension och blommorna är lika spännande som bladen. Den engelska pelargonen finns i ett stort antal färger, från vitt till mörkaste rött och de flesta sorterna innehåller två eller flera färger.

Den engelska pelargonen kan övervintras med gott resultat men betraktas som ettårig. Den finns att köpa i butikerna i slutet av januari som krukväxt för inomhusbruk. Etablerade plantor behöver en period med ljus och sval näst intill kall miljö för att blomma om. Temperaturen bör ligga mellan 10 - 12 grader vid övervintring. Vill man föröka sina engelska pelargoner är det lämpligt att ta sticklingar och plantera dem i augusti. Svårighetsgraden att föröka en engelsk pelargon är något högre än för en vanlig pelargon.

För att få det utseende man vill på plantan beskär man den på våren strax innan växtperioden sätter igång. När det gäller vattning ska det vara rikligt utan att jorden blir för blöt. Tillsätt näring under hela växtperioden. Under vintern och vilan vattnar man sparsamt men utan att den torkar. Här kommer fingertoppskänslan in i bilden, att vattna växter som ska övervintras kräver tillsyn även om plantan vilar. Inte för mycket och inte för lite vatten!

Nyheter på den svenska marknaden är bland annat 'Beauty' och 'Velvet Red'. De här två sorterna tillhör gruppen Aristo som har ett kompakt växtsätt.

   

'Aristo Beauty'
Engelsk Pelargon 'Aristo Beauty'

'Aristo Velvet Red'
Engelsk Pelargon 'Aristo Velvet Red'
Foto: Blomsterfrämjandet