Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Berätta om den engelska pelargonen

Den engelska pelargonen har en exklusiv framtoning som gör den särskilt passande som presentblomma. Lite information som ges tillsammans med växten gör att gåvan blir ännu mer uppskattad. Imponera på dina vänner genom att kunna lite om blomman du ger bort.

Berätta till exempel att den engelska pelargonen trivs bra i full sol, bara den får tillräckligt med vatten så att inte bladen bränns. Så här tidigt på året får blomman stå inne men när vädret blir mildare, någon gång i maj, kan blomman ställas utomhus.

Engelsk pelargon

Namn: Engelsk pelargon (Pelargonium x domesticum)

Familj: Geraniaceae, näveväxter.

Ursprung: Hybrid efter arter från södra Afrika.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Färg: Vit, rosa, röd och lila i olika nyanser, även tvåfärgade finns.

Beskrivning: Pelargonium - från grekiska pelargos, stork, syftar på växtens frukter med storknäbbsliknande spröt
domesticum - från latinska domesticus, odlad.

Bakgrund: I naturligt tillstånd växer den engelska pelargonen som en upprättväxande buske. Den kan bli upp till 60 cm hög, men håller sig vanligtvis mellan 30 och 40 cm. På försommaren blommar den med enkla eller fyllda blommor. Engelsk pelargon finns i handeln från mars till juli.

Placering: För bästa utveckling och blomning bör den placeras ljust och den trivs bra även i full sol. Dock bränns bladen lätt under den tidiga våren om man glömmer att vattna den. Under tillväxtperioden trivs den bäst i rumstemperatur. Om man vill försöka övervintra växten bör temperaturen vintertid vara mellan 8 och 10°C.

Sorter: Idag odlas i hög grad engelska pelargoner från sortimentet Aristo. Blommor ur detta sortiment blir kompakta, utvecklas tidigt och tål transporter bra.

Skötsel: Växten behöver mycket vatten men ska torka upp emellanåt. Uttorkning gör att knopparna torkar in och faller av och att bladens kanter blir torra och bruna. Vintertid vattnas den sparsamt, men utan att den torkar. Varannan vecka på våren ges krukväxtnäring och efter blomning ges näring varje vecka fram till hösten. Under vintern är näringstillförsel inte nödvändig.

På våren planteras växten om och beskärs. Om man vill att växten ska blomma igen krävs att den får stå svalt på ett ljust ställe. Den behöver en kallare period, idealet är 6 veckor, i högst 12 graders värme.

Användning: Engelska pelargoner köper vi på våren när vintern lider mot sitt slut och vi vill få in våren och blomsterprakten i hemmet. Den betraktas som slit-och-släng blomma eftersom den är svår att övervintra. Blomman kan sättas ut i urna i trädgården från maj och framåt.


Engelsk pelargon
Foto: Johanna Mickelåker

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB