Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En galanthofils väntan

**Sylvias gröna hörna** En galanthofil är en person som älskar snödroppar, en snödroppssamlare kallas lekfullt för det. Jag är en sådan person. Ordet galanthofil kommer från snödroppens latinska namn _Galanthus_.

Text och bild Sylvia Svensson

Många tror att det bara finns en sorts snödroppar. Vid första anblicken kan det ju verka så, men om man kan jämföra snödropparna i en samlares trädgård så ser man att det finns skillnader, både på växtens storlek, blommornas form, färg och teckning, bladens bredd och höjd och till och med bladfärgerna.

Ofta sammanblandas snödroppen med snöklockan, Leucojum vernuum, som ses på en av bilderna.

Släktet Galanthus omfattar cirka tio arter, främst från Medelhavsländerna och Främre Asien. Arterna kan dessutom ha flera underarter, varieteter och former och så finns det en hel del förädlade namnsorter, så det blir åtskilliga skillnader på utseenden. Alla dessa är åtråvärda för den sanna galanthofilen!

Otålig väntan

Nu går jag otåligt och väntar på att de första ljuva skotten ska våga sticka upp näsan ur den ännu kalla jorden. Nu när det har varit några varma dagar så kanske de börjar förbereda sig för entrén, men ännu syns det just ingenting. Och nu har det dessutom lovats kallare väder igen… tålamod, tålamod…

Även enstaka snödroppar är bedårande underbara i den tidiga våren, men särskilt härligt är det om man ser dem i massverkan. I en trädgårdsväns trädgård där hon och hennes man under många år har samlat snödroppar och kan kallas de verkliga entusiasterna, finns det massvis av arter och namnsorter. Under buskar och mellan rabatterna breder de olika snödropparna ut sig i stora ruggar och mattor! Aaahh!

Jag tycker om alla snödropparna, men några har ändå fått hjärtat att ta lite extraskutt! Den vanliga snödroppen Galanthus nivalis finns i en fylldblommig form pleniflorus som i sin tur innehåller namnsorten 'Flore Pleno'. Denna kan de flesta lätt skilja från den vanliga, den har ju flerdubbla, grönkantade balettkjolar på sig!

Den rara, dubbla, gulmönstrade snödroppen 'Lady Elphinstone' är också helt bedårande. Tyvärr är den inte riktigt lika villig att föröka sig som den gröna varianten, men visst växer den bra. Den är dock dyr i inköp så några mattor av den kan jag inte hoppas på!

En ljuvlig, liten och tunn sort är den gula ’Wendy’s Gold’. Hela blomman är förstås inte gul, bara blomfästet och märken på kronan är gula.

Galanthus ’Virecens’ har helgrön krona och långa, smala kronblad. Den ser verkligen annorlunda ut om man kan jämföra.

Den turkiska snödroppen Galanthus elwesii har rundade kronbladsspetsar och ser på alla sätt mer ”bullig” ut än den vanliga. Kronbladen riktas också lite mer uppåt, det ser ut som en flock vita fjärilar som svävar över en rugge smala blad.

Du kan läsa mer om snödroppar i min artikel Snödroppar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB