En galanthofils väntan
En värld av variation: snödroppar och deras mångfald
Många tror att det bara finns en sorts snödroppar. Vid första anblicken kan det verka så, men om man jämför snödropparna i en samlares trädgård upptäcker man snabbt att det finns en rad skillnader: växtens storlek, blommornas form, färg och teckning, bladens bredd, höjd och till och med olika nyanser av grönt på bladen. Variationen är stor även bland sådant som kanske kräver ett lite tränat öga att se, vilket gör snödropparna extra fascinerande för trädgårdsentusiasten.
Skillnader och släktskap
Det är inte ovanligt att snödroppen förväxlas med snöklockan, Leucojum vernum, som också blommar tidigt på våren och syns på en av bilderna. Trots likheterna tillhör de två olika släkten och har flera tydliga skillnader, särskilt vad gäller blomform och växtsätt.
Släktet Galanthus omfattar i själva verket mellan tio och tjugo arter, huvudsakligen från Medelhavsområdet och Främre Asien. Dessutom finns det många underarter, varieteter och otaliga förädlade namnsorter, vilket leder till en anmärkningsvärd mångfald inom släktet. Alla dessa varianter är förstås extra eftertraktade av den sanna galanthofilen, alltså riktiga snödroppssamlare som ofta bygger upp imponerande kollektioner av arter och kultivarer under buskar, mellan rabatter och ute i gräset, där de kan bilda läckra bestånd och mattor av blommor.
Otålig väntan på vårtecken
Just nu går jag otåligt och väntar på att de första ljuva snödroppsskottet ska våga sticka upp ur den ännu kyliga jorden. Efter några varma dagar finns förhoppningen att de förbereder sig för sin entré, men än dröjer det innan man ser något, och nu har de dessutom lovat kallare väder igen... Sen vår kan vara en prövning för tålamodet!
Redan enstaka snödroppar är bedårande underbara när de blommar tidigt på våren, men allra mäktigast är det att se dem i massverkan. Hos en bekant, som tillsammans med sin man samlat snödroppar under många år, breder mängder av arter och namnsorter ut sig i stora tuvor och täta mattor under buskar och mellan andra vårväxter i trädgården. Synen är helt fantastisk – en riktig vårupplevelse!
Favoriter och rariteter
Jag tycker om alla snödroppar, men vissa får mitt hjärta att slå lite extra. Den vanliga snödroppen, Galanthus nivalis, finns till exempel i en fylldblommig form, pleniflorus, där den välkända namnsorten 'Flore Pleno' ingår. Den är lätt att känna igen på sina flerdubbla, grönkantade balettkjolar och ger ett riktigt festligt intryck.
En raritet är den dubbla, gulmönstrade snödroppen 'Lady Elphinstone'. Den är helt bedårande men tyvärr lite svårare att föröka än de vanliga, gröna sorterna och brukar dessutom vara dyr i inköp, så några stora mattor av den kan man nog bara drömma om. En annan ljuvlig liten skatt är ’Wendy’s Gold’, där både blomfästet och märkena på kronan går i gult utan att hela blomman blir gul, vilket gör den till ett riktigt blickfång.
Avvikande skönheter
En sort som verkligen sticker ut är Galanthus ’Virecens’, med helgrön krona och långa, smala kronblad – den ser annorlunda ut jämfört med de mer klassiska formerna. Den turkiska snödroppen, Galanthus elwesii, har mer rundade kronbladsspetsar och ett ”bulligare” utseende. Kronbladen är ofta något uppåtriktade, vilket kan få dem att påminna om en flock vita fjärilar som svävar över de smala bladen.
Det finns alltså åtskilligt mer än bara den "vanliga" snödroppen, och möjligheten att samla olika arter och sorter lockar många att bli galanthofiler – entusiastiska samlare som ständigt är på jakt efter nya favoriter. För den som är nyfiken och vill fördjupa sig i snödropparnas värld finns ännu mer att läsa i min artikel Snödroppar, där jag går in på sorter, odlingsråd och tips för lyckad plantering.