Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En egen lökodling

Visst är det underbart med färsk sommarlök. Man kan äta den med blast och allt. Och odlar du den själv, vet du att den inte har besprutats eller konstgödslats om du inte vill det.

Av Sylvia Svensson

Lök är enkel att odla. Det enklaste är att sätta den som små sättlökar på våren när jordtemperaturen har stigit till minst 10 grader och jorden reder sig.

I väntan på det kan du göra i ordning en lökbädd på en solig plats där jorden är mullrik och väldränerad. Djupgräv jorden och rensa bort ogräset noga, blanda sedan välbrunnen kompostjord i översta skiktet.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

När så jorden har blivit tillräckligt varm, kan du sätta olika sorters lökar med cirka 10 cm mellanrum och så att löktoppen precis tittar upp från jorden: vanlig gul lök, silverlök, rödlök och schalottenlök. Du kan också pröva att sticka ner några svavelosande vitlöksklyftor för vårbruk!

Du kan odla ätbara växter i din trädgård även i de vanliga blomsterrabatterna! Stoppa in en vitlöksklyfta här och en annan där bland blommorna! Förutom att svaveloset kanske håller vissa skadedjur borta, är vitlökens blågröna blast ofta väldigt rolig och vacker med sina slingrande blomstjälkar.

En bra idé annars är att odla lök tillsammans med morötter. Sätt varannan rad lök, så varannan rad morötter. På så sätt lurar du både lök- och morotsflugan så att de förhoppningsvis inte lägger ägg där!

Du kan också odla lök i en pallkrage eller stora krukor, du måste inte ha ett grönsaksland för det. Bara du passar med vatten så att lökodlingen inte torkar ut, för det kan resultera i bittra lökar.

Läs gärna våra odlingsanvisningar om hur du odlar lök.

I OdlaShop hittar du både olika sorters sättlök, morotsfrön och passande grönsaksgödsel! Välkommen att handla!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB