En egen lökodling
Att odla lök – så lyckas du steg för steg
Lök är en av våra mest tacksamma och lättodlade grönsaker. Det allra enklaste sättet är att sätta små sättlökar på våren, så snart jordtemperaturen har stigit till minst 10 grader och jorden "reder sig" – det vill säga, är lagom fuktig och smulig att arbeta med. Att lyckas med lök kräver egentligen inte mycket mer än ett soligt läge, rätt beredd jord och några enkla skötselråd.
Förberedelse av löklandet
Förbered gärna löklandet i god tid. Välj en solig plats med mullrik och väldränerad jord. Djupgräv och rensa bort ogräs noga, och blanda in välbrunnen kompost i det översta jordlagret för att ge lökarna en näringsrik start. Lök trivs särskilt bra i jord som är något kalkhaltig. Har du tung eller lerig jord, är det extra viktigt med dränering – löken vill inte stå blött.
Val av sättlök och plantering
När jordtemperaturen är tillräcklig kan du plantera olika sorters sättlök, som gul lök, rödlök, silverlök och schalottenlök. Sätt lökarna med cirka 10 cm mellanrum och så att löktoppen precis sticker upp ur jorden. Glöm inte att även vitlök passar utmärkt att plantera på våren – den har inte bara en spännande smak utan kan även bidra till att hålla vissa skadedjur borta tack vare sina svavelämnen. Vitlökens blågröna blast blir dessutom ett snyggt inslag med sina slingrande former, även i blomsterrabatten.
Odlingsplatser för lök
Vill du maximera odlingsytan går det utmärkt att odla lök bland blommorna, i pallkrage eller till och med i stora krukor på balkong eller uteplats. Se bara till att jorden aldrig torkar ut helt – löken får annars lätt en besk, bitter smak och tillväxten hämmas.
Samodling för friskare lök
Ett klassiskt tips för en friskare och mer lyckad skörd är att samodla lök och morötter, exempelvis genom att sätta varannan rad morötter och varannan rad lök. Morotsflugan ogillar lök och lökflugan ogillar morötter, så detta minskar risken för skador betydligt och ger friskare plantor.
Skötsel under säsongen
Under säsongen är det viktigt att rensa ogräs regelbundet, eftersom lök har ett grunt rotsystem och lätt konkurreras ut om näring och vatten. Täck gärna jorden med ett lager gräsklipp ett par gånger under sommaren för att både behålla fukt och tillföra näring.
Skörd och lagring
Skörden sker oftast i juli–augusti. När blasten börjar gulna är det dags att dra upp lökarna. Låt dem gärna torka på marken några dagar om vädret tillåter, innan du tar in dem för vinterförvaring. Förvara lökarna svalt, torrt och luftigt.
Vill du läsa mer om detaljer kring skötsel och olika sorters lök, ta gärna del av våra odlingsanvisningar för fler tips och inspiration.
Tips för lyckad lökodling
- Välj alltid en solig plats
- Rik, väldränerad och kalkhaltig jord är nyckeln till fin skörd
- Håll jorden jämnt fuktig
- Samodla lök och morötter för att mota skadedjur
- Rensa ogräs regelbundet
Lök är otroligt lättskött och flexibel. Oavsett om du odlar i stora grönsaksland, pallkragar, mindre rabatter eller krukor passar lök lika bra. Med några enkla steg och lite omsorg får du året-runt-tillgång till smakrik och användbar lök!