Så här odlar du lök
Odla lök – från nybörjare till skörd
Att odla lök är både enkelt och givande – det passar såväl nybörjare som mer erfarna odlare. Lök kräver relativt lite skötsel men ger en riklig skörd om du ger den rätt start.
När ska du plantera lök?
Plantera sättlökarna när jorden är minst 10 grader och har torkat upp efter vintern. Att sätta löken för tidigt, i kall jord, kan leda till att den går i blom (stocklöpning), vilket ger sämre skörd. För bästa tillväxt bör jorden hålla 15–18 grader. Du kan odla lök på friland, i pallkrage eller i större krukor om platsen är begränsad.
Så trivs löken bäst
Lök trivs i mullrik, väldränerad och lucker jord utan tunga klumpar. Förbered odlingen genom att gräva jorden till 50–75 centimeters djup och rensa bort ogräs helt så att lökarna slipper konkurrens om näring. Blanda de översta 15–20 centimetrarna med mycket välbrunnen kompost för en bra start. Välj ett soligt och luftigt läge – lök älskar värme och ljus och utvecklas bäst utan skuggning.
Plantera lök – avstånd och djup
Placera sättlökarna minst 5 cm från varandra. Vill du ha stora lökar, sätt dem ännu glesare, 10–15 cm emellan. Sätt löken så att toppen precis sticker upp över jordytan och tryck till jorden försiktigt så att lökarna står stadigt. Om du vill skörda späda sommarlökar under säsongen, kan du sätta dem tätare och gallra successivt.
Skötsel – vatten och näring
Lök kräver jämn fukt, särskilt under torra perioder. Vattna hellre lite och ofta än mycket och sällan, så minskar risken för sprickor och besk smak. Under sommaren är det bra att tillföra flytande grönsaksnäring vid vattning. Täcka jorden med gräsklipp eller annat organiskt material hjälper både mot uttorkning och ogräs.
Skörd och lagring
Färsk lök kan skördas löpande hela sommaren medan blasten är grön – dessa lökar är milda och ska ätas direkt. Skall löken lagras, låt den stå kvar tills blasten vissnat. Skörda vid varm och torr väderlek och låt löken torka – antingen direkt på jorden i solen eller inomhus på ett torrt, luftigt ställe. När löken är helt torr kan den lagras svalt och torrt, gärna hängande i fläta eller i nätpåse.
Lök och morot – perfekt samodling
Att odla lök och morötter i varannan rad är ett enkelt sätt att minska risken för angrepp av lök- och morotsflugor. Doften från de två grönsakerna förvirrar nämligen insekterna.
Sätta lök på hösten?
I södra Sverige kan du sätta lök även på hösten, men se till att löken hinner rota sig innan marken fryser.
Fler tips & inspiration
Vill du testa att odla vitlök också? Här kan du läsa mer och få råd: Vitlök både gott och nyttigt.
Genom att följa dessa tips har du goda chanser att lyckas med gul lök, rödlök eller schalottenlök – oavsett om du har en liten odlingslåda eller en hel köksträdgård. Egenodlad lök är både vacker i landen och har en oöverträffad smak!