Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En brokig historia

Variegation - en brokig historia.

Vet du vilket det sista stadiet av trädgårdsvansinne är? Jo, först samlar du växter med gröna blommor; sedan blir det dramatiska blad men inga blommor; nästa nivå är koncentration på prydnadsgräs eller taklökar; och till sist fyller du hela trädgården med variegata-växter.

Nej, jag skojar bara… men å andra sidan, varför kan det inte vara så, egentligen?

Men om sanningen skall fram, så skall man tänka på vissa aspekter med de brokbladiga växterna:

Dels kan trädgården bli väldigt orolig om den enbart består av växter med brokiga blad.

Dels skall man se upp för vissa 'variegata' sorter så att brokigheten inte beror på en virussjukdom! Det brukar visa sig snabbt genom att plantan lägger sig ner och dör helt enkelt, eller blir missbildad och ful och skall då avlägsnas illa kvickt av ägaren!

Vissa brokbladiga sorter är dessutom flyktiga, d v s de går tillbaka till en helgrön form efter en tid. Om man hittar helgröna skott i sin brokbladiga växt, skall man genast avlägsna sådana skott ända ner från basen, för annars tar de över hela växten så småningom, då de är starkare och mera livsdugliga än de brokbladiga skotten, eftersom de helgröna bladen innehåller mer klorofyll och därmed kan producera mer näring än de brokiga med mindre klorofyll. Därmed växer de gröna också snabbare.

Två exempel på detta är den vackra brokbladiga lönnen Acer negundo 'Variegatum' och den söta rosenprakttryn Weigela florida 'Variegata Aurea'. Man får verkligen ha ögonen med sig och knipsa bort de helgröna, starkare skotten så fort de visar sig, men ibland är det helt omedgörligt att kunna behålla dessa som brokbladiga, det kommer helt enkelt inga nya brokiga skott alls.

Även brokbladiga iris kommer ofta med helgröna blad, särskilt efter en delning eller annan stressituation. Så sköt dom noga med vattning och gödning  och luckring och kolla dom ofta!

Efter detta kan någon bli rädd för brokbladiga växter. Men nej, det är inte alls meningen att avråda dig, bara berätta om vad som kan vara fel med dom. Det betyder inte alls att det alltid måste vara så, onej!!

De flesta brokbladiga växter är naturligt sådana och bara en liten bråkdel är virussjuka, så det är ingen större fara för att råka illa ut. Det görs dessutom omfattande arbete i växtförädlarleden, så att de växter som saluförs skall vara friska.

Brokbladiga växter som komplement till de gröna är verkligen mycket effektivt och vackert. De ger en ny dimension till en annars grön plantering. De lyfter fram ett skuggigt parti med sina skira, ljusa blad även när de inte blommar. Och de känns roliga och spännande att titta på som omväxling. De kan också poängtera någon annan växt som annars kanske inte fått uppmärksamhet. Som förbindelselänk mellan angränsande växter kan den variegerade ta upp grannarnas färger.

Variegerade växter hittar du i alla upptänkliga gröna färger, som grön/vita, grön/gula, grön/rosa, grå-gula, blå-vita, i kombinationer med gult, orange, rött, ja i princip hela paletten runt kan de brokbladiga växterna erbjuda oss sin färgprakt. Det finns tvåfärgade, trefärgade eller mångfärgade former.

Men när du ska handla, så bör du dock tänka på en sak, detta med förkortningen av latinet. Det finns en  förkortning, som skrivs ut som var. efter växtnamnet, men det betyder inte nödvändigt att växten är variegerad, utan det är förkortning på ordet varietet, variety på engelska. Det betecknar en spontan mutation av växten och skrivs utan citationstecken och med ett litet v. Om växten däremot är brokbladig, kan den heta någonting med 'Variegata', inom enkla citationstecken och med ett stort V. Även konstruerade namnsorter finns, som kan vara brokbladiga, det framgår inte alltid av växtens namn.

Här finns en liten latin-lista på de vanligaste färgbeskrivande termerna i växtnamnen!

Och här finns ett urval av odlingsvärda brokbladiga växter.


Blad av pelargon 'Crocketta' och 'L.Elegante'


Taxus baccata 'Fastigiata Aureomarginata'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB