Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Elda inte upp igelkottarna!

Idag är det Valborgsmässoafton och många tänder en förstamajbrasa för att bränna skräp och för att skapa feststämning. 
Men tänk på igelkottarna!

Valborgsfirande och Hotet mot Igelkotten

Valborgsmässoafton, eller Valborg, är en av Sveriges mest älskade vårtraditioner. Den firas varje år den 30 april genom att människor samlas och sjunger vårsånger, tänder stora brasor och välkomnar våren. Eldarnas ursprungliga syfte var att hålla borta onda andar och vilda djur, men idag är Valborg framför allt en chans att umgås utomhus och fira att ljuset och värmen återvänder.

Eldar och vårens ankomst

Att tända en flammande Valborgsbål är en gammal tradition. Vi samlas runt elden, njuter av gemenskapen och ser hur det gamla året symboliskt försvinner i lågorna för att ge plats åt det nya. Traditionen med stora eldar har rötter både i förkristen och kristen tid och firas över hela vårt avlånga land, ofta tillsammans med sång, fyrverkerier och glädje.

Igelkotten och risken vid Valborg

När vi samlar ris, kvistar och löv i stora högar för att göra brasor till Valborg, tänker vi kanske inte alltid på att dessa rishögar snabbt blir attraktiva boplatser för djur – inte minst våra igelkottar. Särskilt på våren söker de skydd eller plats för sina ungar i det trygga mörkret under rishögen.

Igelkottarna i Sverige har blivit allt färre och är numera rödlistade på grund av minskande populationer. Varje år dör många igelkottar i Valborgsbrasor när deras skyddande bostad plötsligt blir ofrivillig brasa. I vissa länder har man därför infört lagar som kräver att rishögen flyttas innan brasan tänds, just för att skydda djurlivet.

Så skyddar du igelkotten vid Valborg

För att ge igelkotten och andra smådjur en chans att undkomma det livsfarliga firandet, är det viktigt att alltid flytta på rishögen till en ny plats precis innan elden ska tändas. Det sänder en tydlig signal till eventuella boende att det är dags att lämna och ger dem chansen att undanröja faran.

Om det av olika skäl inte går att flytta på hela rishögen, kan du istället använda en lång pinne och försiktigt peta runt i riset och under kvistarna. På det sättet stör du djurfreden och skrämmer försiktigt ut eventuella sovande eller gömda djur innan du tänder på. Tänk på att det kan finnas både vuxna igelkottar och ungar kvar i högen, så var extra noggrann vid kontrollen.

Det är ingen rolig uppvakning att som oskyldigt djur få en dunk med fotogen på sig och omkomma i lågorna som ett brandoffer. Att visa omtanke kostar dig bara några minuter – och kan vara skillnaden mellan liv och död för våra små trädgårdsvänner.

Sammanfattning

Valborg är ett viktigt och uppskattat firande, men vi måste ta ansvar för det djurliv som lever så nära oss. Igelkottarna minskar i antal, och var och en av oss kan göra stor skillnad genom små insatser: Flytta alltid på rishögen, eller kontrollera den noggrant med en pinne innan du tänder på. När du väl har försäkrat dig om att inga kottar finns i din rishög så tänd på och ha en härlig Valborg och första maj – men gör det på ett djurvänligt och ansvarsfullt sätt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB