En vårvädjan
Sovande igelkottar i fara
Jag och mina kompisar ligger ännu ett tag och sover sött i rishögar och komposter.
Men nu har den tiden kommit då ni människor börjar göra vårfint i trädgården, ni vill elda upp skräp- och lövhögar vid sommarstugan eller på tomten. Bönderna börjar göra i ordning sina åkrar för sådd och påsken närmar sig också snabbt, så rishögarna ses som lämpliga påskbrasor.
Vårens risker för igelkottar
Det betyder att en hel del rishögar kommer att eldas upp, ofta med hjälp av fotogen eller tändvätska. För oss igelkottar, som gärna söker skydd bland kvistar och löv för att sova eller övervintra, kan det betyda ett bryskt och farligt uppvaknande till lukten av eld och rök – om vi överhuvudtaget hinner vakna! Tyvärr dör många av oss om högen eldas utan att någon först kontrollerar den. Så SNÄLLA NI, flytta först undan riset en bra bit innan ni sätter igång brasan, så vi inte omkommer i lågorna och blir till oskyldiga brännoffer! Hittar du en sovande kotte så bädda in den igen, tack!
Minskande igelkottsbestånd och behovet av trygga miljöer
Som ni kanske har läst i tidningarna, så minskar antalet igelkottar oroväckande. En stor orsak är att vi förlorar våra naturliga boplatser när trädgårdar blir alltmer städade och ris, löv och buskage rensas bort – något som också tas upp av exempelvis Naturskyddsföreningen. Väldigt många av oss omkommer dessutom som offer för den alltmer intensiva trafiken. För att vi ska kunna fortsätta finnas till behöver vi både trygga platser att vila och övervintra på – och att människor hjälper oss att undvika faror som brinnande rishögar.
Hur kan du hjälpa igelkottarna?
När vi så småningom har vaknat efter vår vintersömn, blir vi väldigt glada om vi får lite hjälp på traven: en vårfrukost i form av näringsrik våt kattmat och rent vatten uppskattas! Kattmat – men inte mjölk – ger oss energi att börja samla krafter igen. Som tack hjälper vi gärna till att hålla nere antalet sniglar och skadeinsekter i trädgården, men vi säger inte nej till lite extra mat även under sommaren.
Viktiga åtgärder för att skydda igelkottarna
I vissa länder, till exempel i Tyskland, är det redan lag på att flytta en brännhög minst tio meter innan man tänder på. Även om det inte är lag här, hoppas vi ändå att alla vill skydda oss genom att följa det rådet även i Sverige. Att flytta eller noggrant kontrollera rishögen innan ni eldar och gärna lämna kvar ostörda hörn med lite löv och kvistar i trädgården är enkla och viktiga åtgärder som verkligen kan göra skillnad för oss igelkottar.
Igelkotten är skyddad
Vi tillhör en art som generellt är skyddad i svensk lag och dessutom har status som sårbar på rödlistan – och varje insats räknas. Tillsammans kan vi hjälpas åt så att framtida generationer också får glädjen att träffa oss pigga, snusande igelkottar på kvällspromenaden i trädgården.
Med vänliga hälsningar och med önskan om att få vakna först när våren gör sitt intåg!
Kotte Igelkott och kompisarna genom Sylvia