Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Egna grönsaker med annat vackert och ätbart

Egna grönsaker och kryddor är trendigt numera! Odlar man själv, vet man exakt vad man får och man behöver inte ta till konstgödsel om man vill undvika det. Man kan styra det hela så ekologiskt man önskar, då det numera finns både ekologisk jord, naturgödsel och giftfria bekämpningsmedel till salu.

Sättet att odla ätliga grödor är många. Har man gott om plats, kan man förstås odla i riktiga grönsaksbäddar, gärna upphöjda sådana. Det kan bli alldeles underbara potager om man har tid och lust att utveckla sina idéer. Man kan göra det så enkelt eller påkostat man har lust med.

 • Blanda olika grönsaker med vackra, gärna ätliga blommor eller blommor för snitt.

 • Ha en och annan bärbuske och till och med små fruktträd bland grönsakerna.

 • Använda fristående spaljéer för att skapa rum: återanvänd gärna gamla hässjestörar e.d. med en bit begagnad armeringsmatta eller flätade mattor av pil emellan. Det ger rumskänsla, särskilt när man klär den med olika sorters klängväxter.

 • Placera fristående "humlestörar" för just humle eller för bönor och annat klättrande bland sängarna för att ge höjd åt det hela.

Läs gärna mer om s.k. potager.

Har man något mindre plats, kan man odla i pallkragar i olika storlekar eller bygga egna, större träramar som man arrangerar vackert, ev. med gångar emellan. Bygg gärna ramarna av återanvända brädor eller spillvirke och fodra med markväv, så håller de länge även om de inte behandlats. Man kan också fläta ramar av pil. I ramarna kan man sedan odla det man önskar i mån av plats.

Har man inte ens plats för ramar och pallkragar, kan man säkert hitta plats åt några vackra krukor, lådor och amplar med grönsaker och kryddor i? Dessa får ju plats till och med på en liten balkong. Särskilt amplarna tar ju ingen plats på golvet, dem kan man hänga antingen från taket eller från väggarna. Balkonglådor kan man hänga på kanten. Så alla kan vara jordägare, som en viss grön firma konstaterade i sina annonser.

Jag har samlat några idéer som man kan använda som inspiration.

"Här ses en kryddampel gjord i en sådan där trådampel som först fodrats med mossa och plastfolie i botten för att hindra jorden att rinna ut. Vill man kan man blanda in s.k. vattenkristaller i jorden så att krukan håller fukten bättre. Det finns också enkla droppvattensystem som man kan förse ampeln med, om man inte orkar vattna dagligen.

I en liknande ampel kan man odla förutom kryddor, även små busktomater, buskiga chiliplantor, ampeljordgubbar och -smultron, kryddtagetes, sallat mm, alltså sådana med lite hängigt och slängigt växtsätt.
Man kan t o m hänga flera amplar under varandra och få ännu mer plats att odla i. Men kolla så kroken håller...

Fler idéer om hur man odlar kryddväxter i krukor, container etc. får man av boken Kryddväxter i kruka av Engelbert Kötter.

 • Har du gamla, fula krukor som inte gör någon glad men som annars skulle fungera. Du kan måla dem med vattenbaserad (slam)färg så att de passar ihop och bildar en vacker, eventuellt färgglad samling krukor.

Gamla fruktlådor av trä blir också snygga med lite färg och kan sedan användas t.ex. att odla en färgglad sallatsblandning i.

 • Håll ett öga på diverse återvinningsmaterial. Där kan ju finnas användbara kärl för odling, även om det inte är tänkta till det från början. Storkök kan slänga lite trasiga, stora håltråg e d som är utmärkta att använda till odling.

Fruktaffärer kanske slänger trälådor man fått levererad frukt och grönsaker i, restauranger slänger stora plåtburkar och -kaggar för olivolja eller annan mat. Härligt exotiska inslag att odla kryddor e.d. i, då de ofta är tryckta med snygga bilder från varmare länder!

 • När du planerar dina odlingar, tänk färg och textur! Du kan antingen göra odlingar som innehåller grönsaker och kryddor med olika nyanser av samma färg men med helt annorlunda textur på bladverket. Eller så kan du blanda hej vilt i olika färger och former. Det är du som designar, gör sådana blandningar som du tycker om.

Matcha planteringarna till din övriga stil! Är du en färgglad person, kan du ha färgglada växter och krukor. Har du en favoritfärg i inredning, t.ex. vitt, kan du säkert göra en liknande plantering med vita krukor/pallkragar/lådor och växter som går i vitt och silver.

 • Gör en krydd-balkonglåda eller -kruka intill platsen där du ofta sitter. Då kan du låta handen vandra över det frodiga bladverket och insupa den härliga kryddoften som lösgör sig! Särskilt passande till sådana krukor är kryddor med aromatiskt bladverk: timjan, salvia, isop, basilika, lavendel.

Intill grillplatsen passar en rejäl kryddodling med just "grillkryddor" som rosmarin, salvia mfl.

-Plantera gärna ätliga blommor bland grönsakerna. Dels är det vackert att titta på, dels kan man nypa en och annan blomma till salladen när man ändå är där och hämtar grönsaker. Ringblommor, krasse, kryddtagetes, violer, gurkört...

 • Gräs är en växt på "modet". Så plantera gärna några "gräsliga" plantor även bland grönsakerna: citrongräs, olika löksorter, ( mini)majs... Dessa plantor ger kontrast till växter med runda blad som tomater, pumpa m.m.

 • Plantera klätterväxter! De ger höjd och intressanta bladformer till planteringen. Man kan till och med ha en klätterställning i en större kruka med (blomster)bönor, klätterkrasse, klättrande squash, ärter e.d.

 • Samla ihop krukorna till en grupp istället för att placera enstaka här och där. En grupp ser genast mer arbetad ut. Placera gärna växterna efter höjd, så att de höga står bakom och de lägre framför för att alla växterna ska synas väl. Du kan använda olika höga krukor för att få varierande höjder eller så kan du placera krukan på en annan, upp-och-nervänd kruka eller annan "piedestal" för att få höjd. Du kan också hänga amplar ovanför krukorna för att fylla upp "i luften". Låt gärna hängande växter, som hängande tomater, hänga nerför kruksidorna och från amplar och ge karaktär.


Kryddampel med smultron


Krukor med gul- och purpurbladiga växter


Krukgrupp


Potager med bladfärger


Skörd


Balkonglåda


Dekorativa sallatsorter


Trälåda med smultron, chili, tomater m.m.


Söt kinesisk tomat


Timjan i kruka blommar vackert


Kryddkruka


Lökskörd


Mangold och blomsterböna


Pallkragar och ramar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB