Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dolda skatter

Dolda blomsterskatter i jorden

Man vet aldrig vilka blomsterskatter som gömmer sig i jorden när man tar över efter en tidigare odlare. Och även när man har upptäckt plantorna så är det ändå inte säkert att man verkligen vet vad man har funnit!

Övertagande av odlingslott

När man tar över en kolonilott, eller trädgård för den delen, kan man ha turen att få överta fruktträd, buskar och inte minst dolda skatter i marken som rötter och lökar. Det påminner om damen i ett avsnitt av Gröna rum som efter att ha börjat luckra och gödsla sin nya trädgård plötsligt såg den ena tulpanen efter den andra dyka upp. Tulpaner som hon aldrig hade planterat själv – riktiga rariteter som oväntat följt med husköpet.

Detektivarbete i trädgården

Innan min mamma röjde undan djungeln på vår gemensamma odlingslott hävdade hon att hon hittat vackra, gula, orkidéliknande blommor. Själv lade jag aldrig märke till fyndet, fullt upptagen med att fundera över var det bäst behövde grävas på vår 120 m² stora lott som under flera år hade legat obrukad.

Efter några veckors hårt arbete började mysterierna dyka upp ur jorden – två olika sorters, för mig okända, rotdelar. Mystiska eftersom jag såg att det var “något”, men vad detta “något” egentligen var, det kunde jag inte lista ut. Den ena var feta, snirklande, jordbeiga knölar med korta vita rötter under, medan den andra rotbiten såg ut ungefär som vanlig kvickrot, fast dessa slingrade sig ovanligt prydligt om varandra. Förhoppningarna steg – kanske tillhörde någon av dessa rotbitar mammas vackra blomma?

Nyfikenheten gjorde att båda sorterna fick åka tillbaka ner i jorden och började så småningom växa. Rötterna blev till ett vackert gräs och knölarna till breda, styva blad, veckade i varandra. Men några blommor dök inte upp. Första året skyllde jag på flytten, andra året började jag misströsta och tredje året var plantorna nästan glömda.

Lösningen på mysteriet

Men så i våras läste jag i en trädgårdstidning om knölar som behöver få sola sig för att blomma. Genast mindes jag mina egna, ännu oblommade knölar. Kunde det vara samma sort som i artikeln? Det var i varje fall värt att testa. Nästa gång borstade jag noggrant bort all sandblandad jord så att knölryggen låg bar mot solen. Resultatet lät inte vänta på sig. Helt plötsligt var jag inte längre bara en odlingslottodlare utan även en betagen, stolt irisodlare. Mammas gula blommor hade fått sin förklaring. Iris! Vilka vackra blommor – har ni ännu inte upptäckt denna skönhet kan jag varmt rekommendera hennes bekantskap.


Vackert resultat som inte lät vänta på sig!

Upptäckarglädje och kunskap

Man lär sig något nytt varje säsong. Kunskap är en gåva, en glädjekälla – men inte alls självklar, inte ens nödvändig för att lyckas! Det är just detta som gör odlingslivet så rikt och spännande: du kan komma långt med bara upptäckarglädje och nyfikenhet. Ju mer man lär sig, desto vackrare och mer unika blommor får man, men det allra bästa är kanske överraskningarna som gömmer sig där under jorden. Vill du läsa om fler oväntade lärdomar och tips kan jag rekommendera Expert för en dag.

Susan Lindh
lott 118 i Alvik, Stockholm

Hur vill gräset bli kelat?

P.S. Jag höll på att glömma en sak! Hur vill gräset bli kelat? Någon som vet?


Den hemliga gästen. Kommer han att blomma?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB