Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero

Det färgglada "spektaklet", årets upplaga av Den Stora Trädgårdsfesten, är avklarad!

Den var större än någonsin med över 100 utställare. I massor med stånd såldes allt vad man kan förknippa med trädgården och lite till. Så det kånkades flitigt med kassar innehållandes allt från höga, vajande gräsruggar till små dekorationsföremål. Det var tur att man hade en Garderob där man kunde lämna in sina kassar under tiden man jagade efter fler fynd!

Vackra arrangemang fanns överallt i parken och det avhölls också flera olika tävlingar, bland annat nyheten Stadskampen. Fyra kommuner deltog i tävlingen om vem som byggde den vackraste trädgården på fem timmar. I uppgiften ingick att skapa en inbjudande trädgård på 50 kvm vardera samt inreda ett mindre växthus.

Tävlingen pågick under helgen och en expertjury bestående av Gunnel Carlson, Karin Berglund, Kristel Kvant och Per Gustavsson föll för Sävsjös trädgård En oas för livet med motivering "För en känsla av intuitiv innerlighet. Som en glänta i skogen öppnar den sig för sin människa. Färgskalan är lågmäld och genom sin lätthet med vinröda detaljer som subtilt korresponderar med växthuset. Här känns skogens ande."

Publiken tyckte dock annorlunda. När röstningen avslutades klockan 15.00 på söndag hade 1500 röstsedlar lämnats. Malmö med I kräftans vändkrets tog hem segern med 554 röster, följd av Helsingborgs Nyfiken gul med 392 röster och Sävsjös fick 374 röster.

På annat håll i parken hade sex tidningar dukat upp roliga, inbjudande och häftiga bord. Juryn tyckte att Allers förlag dukade Årets trädgårdsbord. Publiken röstade också flitigt och gillade Feminas dukning bäst.

Hanging basket-tävlingen fanns även i år. Det fanns så många vackra korgar att man verkligen hade svårt att rösta på någon! Alla var så fina!

I den jurybedömda klassen segrade Kristina Nilsson med sin korg nr 92. Andra pris gick till Christine Eronn med korg nr 79 och tredje pris fick Barbro Ravsbo med korg 85.

Publiken röstade på Christine Eronn som sin favorit. Två blev Gunilla Henrysson med korg nr 27 och tredje pris gick till Eva Hårdvall och Lena Rosenquist, korg nr 12.

Gröna Pennklubben är en sammanslutning av ett 80-tal trädgårdsjournalister, -författare och fotografer i Sverige. Sedan år 2000 delar klubben ut ett årligt pris - Gröna Pennpriset - till personer som främjat trädgårdskulturen och bidragit med inspiration och nytänkande i trädgårdskonsten. I år gick priset till Rune Bengtsson, Sveriges främsta trädkännare, hortonom, agronomie doktor och forskningsledare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, för hans långsiktiga utveckling av nya träd för trädgårdar och offentlig miljö, för hans avhandling om parklinden och hans enorma kunskap om allt som rör trädgård.

Intressanta stadsträd som pyramidek, asklönn, silveroxel och rönnar som Birgittarönnen, Rosmarierönnen och Ullungrönnen hör till hans introduktioner.

Den Stora Trädgårdsfesten hade dukat upp Den goda måltiden och slog ett slag för det lokalt odlade från Skåne. Odlare och producenter visade upp sina produkter och Sofieros kockar lagade till läckra smakportioner. Lamm, potatis, ost, kryddor, svamp äpplen och mycket mera fanns till försäljning. Efterfrågan på produkterna var stor och flera av produkterna hade tagit slut redan söndag förmiddag.

Ett nytt inslag var en idérabatt skapad av Annika Anderberg-Boman med växter för vårt nya klimat, som ju håller på att förändras mot att bli varmare. Det ger ju möjligheter att odla växter som inte förut klarat sig hos oss, men kanske kan gå bra snart. Växter från Medelhavet, som fikon, citron, vinranka, kamelior och pelargoner kan kanske snart odlas ute... spännande!

Fler bilder:
Marknadsstånd
Rune Bengtsson i samspråk med några GP-medlemmar
Motorsågskonst
Bygga kallmur
Roskorg


Sofieros Festbord


Arrangemang med trädgårdsredskap, Cedergrens


Arrangemang med trädgårdsredskap, Stinas Blommor


Dukade bord


Hanging Basket


Hanging Basket


Dukade bord


Hanging Basket


Nyfiken Gul


Kräftans Vänkrets

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB