Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Pinjeträd

Jag har fått några frågor angående om det går att odla pinjeträd, _Pinus pinea_, i Sverige. Pinjen är ett utpräglat mediterrant träd med koncentration till västra Medelhavsområdet och södra Portugal. Det förekommer även i Grekland och Turkiet men sällsynt.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Hur långt norr ut man kan odla det vet jag inte helt säkert, men det går inte att odla i Sverige och Danmark. Förmodligen finner man de närmaste odlade träden i sydvästra England.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Om man vill försöka odla pinjeträdet ändå och man äger ett uterum eller ett uppvärmt växthus, så kan det gå. Man odlar i kruka med sandblandad jord och byter till större kruka allteftersom pinjen växer. Under sommaren tar man ut krukan på altanen. Innan det blir alltför kallt på hösten tar man in krukan igen. Det räcker med några plusgrader under vintern, men ljus måste den ha då den är grön året om.

Små pinjeträd säljs allmänt som "jultallar" inför julen. Den ser då ut som på bilden. Ibland är de vitsprejade med konstsnö, men den går att tvätta bort. Den kan stå ett tag inne i rumsvärmen, men ljusbrist och för mycket värme brukar få den att börja tappa barr förr eller senare.

Euforgen's (=Europeas Forest Genetic Resources Programme) karta visar var pinjeträd har påträffats i vilt tillstånd.

Vad man kan få av pinjeträdet förutom virke, är de läckra fröna, "pinjenötterna", som äts som snacks och används i matlagning och bakverk.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB