Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den fruktade mördarsnigeln

Det finns historier om trädgårdar där gummistövlar är ett måste för att gå på gräsmattan även en torr och varm sommardag. Marken är nämligen täckt av mördarsniglar. Så illa är det inte överallt men visst ställer de slemmiga krypen till det i våra rabatter och odlingar och tyvärr har de nog kommit för att stanna.

Av Katarina Kihlberg Än är det vinter men så snart plusgraderna kryper uppåt vaknar mördarsniglarna och när de sträckt på sig lite och gnuggat sömnen ur ögonen har de endast två mål i livet: Att äta och att fortplanta sig. Lite kunskap om mördarsnigelns liv och leverne kan komma väl till pass.

Var kommer den ifrån?

Den spanska skogssnigeln, hos oss kallad mördarsnigeln, hör hemma i Spanien och Portugal. 1970 inledde den sin karriär i Väst- och Mellaneuropa. Det är via handel och byte med växter, där ägg och snigelbebisar följer med i jord och rotsystem, som den huvudsakliga spridningen har skett, både mellan och inom länder. Den första snigeln uppmärksammades i Sverige 1975 och har sedan dess skaffat sig en gigantisk släkt runtom i landet. Örnsköldsvik är hittills den nordligaste platsen där man har hittat övervintrade sniglar.

Är de lätta att känna igen?

En fullvuxen spansk skogssnigel är mellan 8 och 13 cm lång. Den typiska färgen är rödbrun men kan variera från brun till orange, röd och ibland nästan svart. Detta innebär att mördarsnigeln kan förväxlas med den svarta skogssnigeln, trädgårdssnigeln och även andra sniglar som gör nytta i vår natur. Trots detta bör mördarsnigeln bekämpas. Att en del "goda" sniglar råkar stryka med utgör inget problem för de arternas överlevnad. Snarare är mördarsnigeln ett större hot mot andra snigelarter än risken att vi av misstag dödar "goda" sniglar.

Hur blir det så många?

Den spanska skogssnigelns fortplantning är ämne för vilken skräckfilm som helst. Sniglarna är hermafroditer, det vill säga både hanar och honor. Inte nog med det – de kan även föröka sig själva. Dock sker det mesta av fortplantningen genom parning mellan två sniglar. En snigel kan lägga upp till fyrahundra ägg. Från äggläggning till en könsmogen snigel är det bara åtta veckor. En liten tröst är att många sniglar dör redan i äggstadiet, andra som ungar. Under riktigt torra perioder är det just ägg och ungar som stryker med. De vuxna sniglarna kryper ner i marken och söker skydd och gör därmed inte så mycket skada under torkperioden, men de dör sällan. De går ner i aktivitet för att spara energi och klara sig på så lite föda som möjligt. Så snart det regnar eller trädgården vattnas blir de dock pigga, hungriga och fortplantningsdugliga igen. Den spanska skogsnigeln lever i ett år. De som är vuxna i slutet av sommaren dör under hösten. De unga sniglarna övervintrar nere i jorden, på ca 1–2 dm djup. Riktigt kalla vintrar med ordentlig tjäle i jorden tar död på en del sniglar. Ägg övervintrar tack och lov inte.

Vad äter den?

Det krassa svaret på frågan om vad den spanska skogssnigeln lever av är - våra trädgårdar! Och den har uppfostrats till att inte vara kräsen, i princip alla grödor och prydnadsväxter står på menyn. Det går att se en viss förkärlek för växter med stark lukt, som kryddor, tagetes och lök. Dock är snigelns aptit och framfart så stor att det inte är värt besväret att försöka hitta plantor som sniglarna inte äter. Att de äter så mycket beror på en oerhörd aptit i kombination med det enorma antalet sniglar. Man kan tro att det bara är där av de har fått sitt öknamn men mördarsniglar har ytterligare en icke tilltalande egenskap – de äter med god aptit upp varandra. Gamla, skadade sniglar utsöndrar troligtvis en lukt som lockar de yngre att krypa fram och kalasa på dem och döda sniglar blir snart också en måltid.

Vilka är deras naturliga fiender?

Det finns inte så stor tröst här heller. Mördarsnigeln är beväpnad med ett äckligt, segt slem, inte giftigt, bara synnerligen oaptitligt. Våra klassiska snigelätare, som igelkott och grävling, ratar mördarsnigeln, och det gör även de flesta fåglar. Nya rön berättar dock om trastar som undviker den slemmiga huden på sniglarna genom att sprätta upp dem med näbben och dra ut innandömet. Myskankor är annars de djur som brukar omnämnas som mördarsnigelätare. De skulle kunna fungera som bekämpare i trädgårdar på landsbygden, med brasklappen att ankorna under sin framfart i rabatterna kan göra stor skada de med. Grisar och höns kan tänka sig att ta småsniglar men inte i någon större omfattning..

Hur ska de bekämpas?

Intresset för hur vi ska bli av med våra mördarsniglar är så stort att det säkert hade gått att starta studiecirklar i ämnet. Alla har vi våra råd och rön. Att spreja kaffe på plantorna fungerar, ända tills det börjar regna, ölfällor fungerar, men det tar mycket tid att både gillra och vittja. Att salta sniglarna är inte att rekommendera då växterna tar skada och sniglarna plågas. Här slår vi ett slag för tre effektiva sätt att hålla nere snigelbeståndet:

Att plocka dem och halshugga dem med sax eller sekatör. Vill man vara så snigelhuman som möjligt är det bästa att snitta cirka 5 mm från huvudändan. Gräv sedan ner de döda sniglarna så att de inte ligger och lockar till sig ännu fler hungriga artfränder. Att avliva dem i kokhett vatten och sedan gräva ner dem. Snabbt och barmhärtigt. Att lägga dem i en plastpåse eller burk och stoppa dem i frysen och sedan gräva ner dem.

#Bekämpa med Snigelbaren#

Svenskt snigelmedel består av järnfosfat med doftmedel och är effektivt men dyrt. Lägg det i Snigelbaren så sparas upp till 80 % av medlet, eftersom det varken går till fåglar eller regn. Snigelbaren är ingen fälla, sniglarna kryper in och äter och ut igen till sina gömslen, där de torkar ut efter några dagar. Alltså ingen hantering av levande eller döda sniglar. Snigelbaren fungerar dygnet runt. Lägg en ganska stor sten på mot fåglarna.

Täckodling är möjlig om man lägger en eller ett par Snigelbarer i kanten. Komposten är viktig och den klarar man med hjälp av några Snigelbarer på toppen och där sniglarna har sin gång.

Hjälp!

Om du vill ha hjälp med att artbestämma en snigel kan du få det på Göteborgs Naturhistoriska Museum. Gå in här så kan du läsa hur du gör. Det är helt kostnadsfritt!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB