Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krönika från norr

Krönika från norr - september 2004

Höst, sommar, höst, sommar! Det råder en förvirrande avslutning på vegetationsperioden 2004! Ena dagen kryper kvicksilvret ned till nivåer så att man börjar speja efter vinterjackan. Andra dagar sneglar man längtansfullt efter de lätta sommarkläderna igen. I trädgården står outslagna blommor och undrar hur de ska bete sig, gasa eller bromsa?

Det enda som ångar på i en härligt jämn nivå är godsakerna i grönsakslandet. Den frösådda purjon är stor och grov och raderna av morötter så stora att det borde gå att bygga hus av dom nära nog. Oj vad det växer! En skön syn dessutom i sin frodighet. Men på blomsidan, nä det enda som riktigt trivts i sommar är solrosorna.

Nu är det dags att använda vackra septemberhelger till att hämta hem vinsten på trädgårdens börsmarknad. Röda vinbären tvärmognade innan jag hann med att plocka allt. Nu lovar svarta vinbären en desto mera utdragen plocksäsong. Det ska bli mycken god saft fullspäckad av solvitaminer. Kanske man i år skulle spetsa brygden med några åkerbär från en lyckosam plockning. Att blanda bärsmaker är spännande.

Annars har den naturliga höstträdgårdsledan börjat vinna mark i odlarsinnet. ”Orka” säger barnen ibland om man ber dom om något i tjänstväg, och ”orka” säger odlaren som börjar känna sig ganska less på trädgården. Ja jag tycker definitivt att man ska bejaka den ledan, annars finns det risk att man bränner ut sig! Tror det är viktigt att man kan känna ”vem bryr sig” när frosten knäpper dahlian som inte hann fram, eller när ogräset håller på att sluka någon vital del av odlingen.

För det är ju så att det kommer nya vårar med nya tag, men ny lust att experimentera, gräva, ändra, diskutera, beställa, planera, njuta. Så är det bara. Men nu, nä nu börjar jag nöjd dra igen sommarens gröna dörr. För den skull behöver man ju inte gå i ide. Man planerar väl aldrig så vackra rabatter som när snön vräker ned och kölden knäppar i husknutarna.

*Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten zon 5/6*


Rudbeckia Morveno


Mormorsblomman nummer ett, en uppstammad Mårbacka.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB