Krönika från norr
Sensommarens förvandling i trädgården
Höst, sommar, höst, sommar! Det råder en förvirrande avslutning på vegetationsperioden 2004. Ena dagen kryper kvicksilvret ned till nivåer så att man börjar speja efter vinterjackan. Andra dagar sneglar man längtansfullt efter de lätta sommarkläderna igen. I trädgården står outslagna blommor och undrar hur de ska bete sig, gasa eller bromsa?
Grönsakslandet levererar
Det enda som ångar på i en härligt jämn nivå är godsakerna i grönsakslandet. Den frösådda purjon är stor och grov och raderna av morötter så stora att det borde gå att bygga hus av dem nära nog. Oj vad det växer! En skön syn dessutom i sin frodighet. Men på blomsidan, nej, det enda som riktigt trivts i sommar är solrosorna. Läs mer om framgångsrika sensommarsblommar som Rudbeckia Morveno, som kan ge färgprakt trots svajiga temperaturer, eller inspireras av klassikern Mårbackapelargon, som är en trygghet i mormorsrabatten.
Skördetidens lycka och utmaningar
September innebär också att ta vara på trädgårdens skördevinster. Röda vinbären tvärmognade innan jag hann med att plocka allt, men de svarta vinbären håller ut och lovar en utdragen plocksäsong, perfekt för saftkokning och spännande bärblandningar – kanske tillsammans med några åkerbär från en lyckosam tur på myren. Just blandningen av olika smaker och vitaminer ur höstens skörd sätter extra guldkant på dagarna, och det visar att även i de norra delarna av landet kan sensommarträdgården vara rik på möjligheter.
Att omfamna hösttröttheten och planera framåt
Men så här års gör sig också höstträdgårdsledan påmind. “Orka”, säger barnen ibland, och jag känner likadant när ogräset slukar odlingen eller när frosten knäpper dahlian som inte hann blomma. Kanske är det viktigare än någonsin att omfamna ledan nu i september – acceptera att energin får gå ned och att man inte behöver mota bort varje ogräs eller rädda varje blomma. Det minskar risken att bränna ut sig inför en ny säsong.
Inspiration för nästa säsong
Samtidigt är det just nu, när sommaren släpper sitt grepp, som man kan få de allra bästa idéerna inför nästa år. Vem har, som Elsa skriver, inte planerat fantastiska rabatter när snön vräker ner och kölden knäpper i knutarna? Trädgårdslängtan tar bara en paus, för att komma tillbaka med full kraft när vårsolen återvänder. Och även om sommaren snart är slut, finns det mycket att göra även nu – från att plantera vårlökar och klippa gräset en sista gång till att täcka känsliga växter och förbereda rabatter för nästa säsong.
Att odla i Norrbotten zon 5/6 ställer särskilda krav, men ger också unika möjligheter. Genom att välja växter med vacker höstfärg, som aronia, kornell och spirea, och genom att skydda känsligare buskar med bark eller löv, kan du förlänga säsongen och ge trädgården extra liv även när dagarna blir kortare.
Så dra igen sommarens gröna dörr med nöjdhet, men lämna ett litet fönster öppet mot framtiden. För varje höst banar väg för en ny spirande vår – och längtan efter nya planteringar, nya smaker och nya trädgårdsdrömmar växer sig alltid starkare under vinterns vila.
Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten zon 5/6
Rudbeckia Morveno
Mormorsblomman nummer ett, en uppstammad Mårbacka.