Datorprogram för trädgårdsdesign och växtval
Jämförelse av Trädgårdsdesignprogram: Från Klassiker till Nuet
Att utforma eller förnya sin trädgård är ett projekt som kombinerar kreativitet och praktisk planering. Digitala verktyg har underlättat hela processen, och redan under sena 1990-talet kom en rad program som blev pionjärer för datorstödd trädgårdsdesign. Vi har tittat på några av marknadens program och gjort en jämförelse för att beskriva deras styrkor, svagheter och användningsområden – och ger dessutom en inblick i utvecklingen av trädgårdsprogram fram till idag.
De undersökta programmen
- 3D Landscape 2 (engelsk utgåva, 1996)
- Garden Encyclopaedia 2 (engelsk utgåva, 1996)
- Geoff Hamilton's 3D Garden Designer (engelsk utgåva, 1998)
- SPCS Trädgårdsguide 2 (svensk utgåva, 1997)
Gemensamma funktioner
Samtliga program erbjuder tydlig hjälp vid trädgårdsplanering. Med hjälp av deras intuitiva ritverktyg kan du skissa upp hus, gräsmattor, rabatter, gångar, staket, belysning och andra inslag. Bakom användarvänliga gränssnitt döljer sig omfattande bibliotek med planteringsalternativ, tillbehör och objekt. Växtdatabaser ingår, ofta med flera tusen arter och sorter, och flera av programmen låter dig dessutom lägga till egna växter. En uppskattad funktion är årsalmanackor och skötselguider som steg för steg berättar vad du behöver göra varje månad, samt symbolbaserade växtguider och informativa avsnitt om vanliga växtsjukdomar. Många animeringar visar tydligt moment som beskärning eller plantering. Generellt gäller att databaserna täcker de vanligaste växterna, men önskemål om större växturval framförs, och materialet är ofta anpassat efter engelska förhållanden.
Programöversikt
3D Landscape 2
Ett prisat brittiskt program för både 2D- och 3D-design, vilket ger överlägsna möjligheter till visualisering. Med över 2 000 blommor, träd och buskar i sortimentet och möjlighet att lägga till egna växter, kombinerar programmet stor flexibilitet med kraftfull bildhantering. Här kan du följa hur växter förändras och växer över flera år samt hur skuggor rör sig beroende på plantering och terrängnivå. Det är enkelt att lägga in belysning och direkt se effekten när mörkret faller. Den inspirerande delen "Gallery of Ideas" visar prisbelönta trädgårdsdesigner.
Nackdelarna är främst att klimat- och växtzoner utgår från engelska förutsättningar, vilket kan kräva att svenska användare jämför och anpassar egna växtval. Integration med Garden Encyclopaedia 2 ger möjlighet att få tillgång till ännu fler växtalternativ. Programmet bygger på Windowsmiljö och riktar sig främst till de med goda kunskaper i engelska.
Garden Encyclopaedia 2
En mycket instruktiv och lättanvänd växtdatabas, fullmatad med bildmaterial och pedagogiska animationer. En av styrkorna är möjligheten att katalogisera sina egna växter och sammanställa urvalet i form av ett digitalt fotoalbum. Klickar du på en bild får du fram detaljerad information om växten. Några kapitel förklarar olika trädgårdstyper och ger rekommendationer på växter för respektive stil, exempelvis kryddgårdar. Programmet täcker europeiska klimatzoner, vilket kan vara ett bra stöd vid val av växter i Sverige. Funktioner för växtval integreras smidigt med 3D Landscape 2 om du installerar detta först. Läs mer hos Sierra Home här.
Geoff Hamilton's 3D Garden Designer
Detta blev en storfavorit i England och programmet kombinerar enkelhet med funktionalitet. I samarbete med den legendariske trädgårdsexperten Geoff Hamilton skapades ett program där du enkelt placerar ut en kamera för att från önskad vinkel panorera och utforska ditt trädgårdsförslag i detalj. Funktionerna liknar 3D Landscape 2, men här finns också anteckningsfält vid varje växt där du kan spara egna noteringar. Växtlistan omfattar cirka 2 200 arter, huvudsakligen anpassad för brittiska förhållanden. Det är dock inte möjligt att skriva ut 3D-bilder, men övriga vyer kan sparas på papper. Programmet kommer komplett med en lättfattlig och välillustrerad manual på engelska.
SPCS Trädgårdsguide 2
SPCS Trädgårdsguide 2 är det enda jämförda programmet där både språk och växturval är helt anpassade för svenska förhållanden. Det har utformats i samverkan med Weibulls och trädgårdsexperter som Lars Eric Samuelsson och Ulf Schenkmanis, som också står bakom den innehållsrika handledningen "Praktiska trädgårdstips". Programmet saknar visserligen möjlighet till 3D-vyer – något som var utannonserat för framtiden – men kompenserar det med pedagogiskt innehåll och en av de mest utförliga manualerna bland programmen. För den svenska användaren är detta ofta det smidigaste valet.
Programfakta och systemkrav
Alla programmen levereras med CD-skiva och bruksanvisning.
Systemkrav varierar något men generellt krävs PC med Windows 3.1 till Windows 95, 8–16 MB RAM, 2–10 MB ledigt hårddiskutrymme och CD-ROM-läsare. Vissa stödjer även Mac. Mer detaljerade krav hittar du i respektive avsnitt ovan.
Avslutande jämförelse
Alla programmen ovan har varit viktiga hjälpmedel för både nybörjare och mer avancerade trädgårdsplanerare, och gav redan på 1990-talet tillgång till avancerade verktyg som idag känns självklara. Funktioner som 3D-visualisering, växtdatabaser och animerade instruktioner lade grunden för dagens ännu mer lättillgängliga och omfattande programvaror.
Modern utveckling av trädgårdsdesignprogram
Sedan dess har utvecklingen gått snabbt. Moderna appar och webbaserade tjänster, som t.ex. Gardenize, Planner 5D och Home Design 3D Outdoor & Garden, erbjuder betydligt bättre grafik, tillgång till tusentals objekt, enkel delning med andra, molnlagring och stöd för mobil och surfplatta. Många program är dessutom uppdaterade för att hantera växtzoner, automatiska växturval och personliga skötselguider som anpassas efter just din plats.
Tips vid val av trädgårdsprogram
- Kontrollera att programmet är anpassat för ditt klimat och språk.
- Välj ett program med växtdatabas som inkluderar arter som klarar dina odlingsförhållanden.
- Fundera på om du vill kunna designa i 3D eller om 2D vy räcker för dina behov.
- Kontrollera att systemkraven matchar din utrustning.
- Testa gärna en demo eller gratisvariant innan köp.
Vilket program passar dig?
Vilket program som är bäst för dig beror på dina egna preferenser och ambitionsnivå. SPCS Trädgårdsguide 2 är ett säkert svenskt val för många – läs gärna mer i vår fördjupade recension – medan de engelska versionerna utmärker sig om du prioriterar avancerad visualisering och större växturval. Oavsett vilket, kan du ta del av vårt utbud och inspireras bland våra mest sålda produkter här.