Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

SPCS Trädgårdsguide

Recension av SPCS Trädgårdsguide version 2

SPCS trädgårdsguide version 2 är ett trevligt litet program för Windows där du kan skissa och planera din trädgård. Programmet består av tre huvuddelar:

 • En ritning, där du kan placera ut växter, byggnader, markytor, dekorationer, ja till och med cyklar och segelbåtar.
 • En växtdatabas med cirka 2.000 växter, som du använder både för att placera ut växter i ritningen, och för att lära dig litet mer om växterna.
 • En skötselalmanacka för de växter du har på din ritning, med litet råd och tips om gödsling, beskärning etc.

  SPCS trädgårdsguide är ett enkelt och billigt program. Det är lätt att installera, och relativt lätt att komma i gång med, även om användarhandboken är rätt torr och tråkig. Programmet passar bra för att göra grova skisser över din trädgård, och fundera ut hur du skulle kunna förändra den. För det låga priset (cirka 300 kronor) får du mycket underhållning under mörka vinterkvällar.

  Men, det är som sagt ett enkelt program. Skisserna är grova, och du kan bara se din trädgård rakt uppifrån - ingen chans att se om aklejorna skymmer ringblommorna som står bakom dem. Plantdatabasen känns också litet begränsad -- 2.000 växter låter mycket, men eftersom det innefattar både ettåringar, perenner, buskar, träd och grönsaker kommer du snart att finna att just den där busken som du planterade i fjol inte finns med. Det finns visserligen en funktion för att lägga in egna plantor i databasen, men den är krånglig och fungerar inte riktigt bra. Det här innebär att man i stället försöker välja något som liknar det man tänkt sig, men eftersom sökfunktionerna i plantdatabasen lämnar en del övrigt att önska kan det vara svårt om du inte själv vet vad som kan vara lämpligt som ersättning.

  Skötselalmanackan blir också ganska oanvändbar när du måste ersätta en växt med något annat. Även de övriga sakerna som du kan placera ut på ritningen är ganska begränsade, och det hade varit bra med litet mer flexibilitet -- till exempel möjlighet att rita på fri hand, eller att välja en "namnlös" buske som du själv på ett enkelt sätt kan definiera storlek och färg på.

  För den som letar efter något för litet proffsigare användning skulle det också vara önskvärt med litet bättre utskriftsmöjligheter, som till exempel listor på de växter du behöver köpa, mer översiktliga ritningar över trädgården och liknande. Programmet har också litet irriterande detaljer, som att det använder en helt annan zonkarta än den vi är vana med, att det är lätt att tappa bort sig på ritningen, och att det kan vara litet krångligt att ändra storlek och form på de objekt du lägger ut.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Men, har du 300 kronor till övers och gillar att skissa och leka med din trädgård är det ändå värt pengarna. Det är faktiskt väldigt skojigt att sitta och flytta på gångar och rabatter, titta hur trädgården ser ut under olika årstider och på natten eller på dagen, och bläddra i plantdatabasen. Nästan som ett datorspel för den trädgårdstokige!

Bilder från SPCS Trädgårdsguiden version 2

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB