Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dansk världsmästare i pelargoner

Blev ledande förädlare och producent på tio år
Inom trädgårdsbranschen är det bara möjligt att bli ledande förädlare och producent på tio år om man är innovativ och ihärdig. Per Christensen börjande inte producera Tip Top-pelargoner förrän 1993. Han utgick från några danska odlade sorter och sorter som han hämtade från England. De engelska sorterna lämpade sig inte för produktion i början. De var för höga, för sjuka, för rangliga och för ostyriga.

Med hjälp av vilda arter, odlade sorter och de insamlade sorterna inledde trädgårdsmästeriet förädling och utveckling av en serie Tip Top-pelargoner. På bara tio år blev Per Christensen den bäste förädlaren och producenten av Tip Top-pelargoner. Trädgårdsmästeriet har det bredaste sortimentet av Tip Top-pelargoner och det består av 20 sorter, varav inte färre än elva är trädgårdsmästeriets egna.

I maj-juni är det extra spännande att besöka trädgårdsmästeriet. Då har de 2.500 fröna från föregående års förädling vuxit till stora, blommande växter som alla är olika och helt unika. Det vet kunderna som kommer på besök från hela Europa för att utse de sorter som ska få lov att passera nålsögat och fortsätta vidare i produktionen.

Det är många krav som ska uppfyllas för att en ny pelargon ska marknadsföras. Nyheten ska skilja sig markant från existerande sorter, den ska vara lätt att producera och sjukdomsresistent och blommorna ska vara hållbara. Dessutom ska nyheten ha ett naturligt kompakt växtsätt och dess form och höjd ska matcha de övriga odlade sorterna.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

En ny serie Tip Top-sorter som kommer ut på marknaden i år är det allra senaste från trädgårdsmästeriet. Sorterna i serien, som har uppkallats efter klassiska kompositörer som Vivaldi, Mozart och Beethoven, har fyllda blommor med vågiga kronblad och signalerar klassisk romantik.

Vad är Tip Top-pelargoner?
Tip Top-pelargoner, även kallade Änglapelargoner, är en grupp engelska pelargoner som får allt större efterfrågan bland konsumenterna. Det beror på pelargonernas många användningsområden och på att de små, krusiga bladen och färgsprakande blommorna signalerar romantik, nostalgi och engelska trädgårdar.

Blomfärgerna finns i en bred färgskala som sträcker sig från vit via ljusrosa till chockrosa och från ljuslila till mörklila. Sorter med citrusdoftande blad, vilket beror på utsöndring av eteriska oljor, är mycket populära.

Framtidens Tip Top-pelargoner
Även om Gartneriet Tingdal har kommit långt med sina Tip Top-pelargoner fortsätter produktutvecklingen. För att hålla liv i kundernas intresse krävs det att kulturen konstant anpassas efter aktuella modefärger och inredningstrender, vilket Per Christensen gör genom att studera diverse mode- och inredningstidningar. På så vis försäkrar han sig om att hans växter alltid presenteras på ett tidsenligt sätt.

Skötselråd för Tip Top-pelargoner, april-oktober


Änglapelargon, Pelargonium 'Tip Top'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB