Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dahlior - plantering och skötsel

En sommar utan dahlior är ingen sommar. De stora blommorna som svävar ovanför bladverket hos de höga sorterna är fantastiska. Eller kompakta små blomsterknippen i en kruka på trappen. Dahlior går att kombinera i oändlighet. Och det bästa är såklart att man kan ha dem år efter år!

Förodling och plantering av dahlior

Det går bra att sätta dahliaknölarna direkt på växtplatsen när risken för frost är över, men jag rekommenderar varmt att förodla dem inomhus. På så vis kan du följa knölarnas utveckling och framför allt få fart på tillväxten tidigare, vilket ger dig en längre och rikare blomning.

När det är dags att väcka dahlian beror på när de kan planteras ut. De tål inte minsta nattfrost, så vänta tills dygnstemperaturen är stabil. Jag bor i zon 2 och börjar förodla mina dahlior redan i början av mars. Om du får hem knölar innan jorden har tinat och det går att plantera, förvara dem på en sval och mörk plats tills det är dags.

Förodling steg för steg

Vid förodling använder jag gärna stora hinkar, krukor eller vanliga plasthinkar – det viktigaste är att knölarna får gott om plats. Hemligheten bakom en bra start är att använda porös, näringsrik jord med mycket torv och lite sand. Lägg knölen ovanpå jorden med den gamla stambiten uppåt (eller ögonen/knoppanlagen uppåt om du inte ser någon stamrest). Täck försiktigt med ett par centimeter jord, det gör inget om stambiten sticker upp ovan jordytan. Vattna bara lätt tills du ser skott och rötter – för mycket vatten innan tillväxten har kommit igång kan orsaka att knölen ruttnar.

Ställ krukorna ljust men svalt, runt 15 grader är idealt. Om plantorna får för varmt blir de lätt långa och rangliga, så undvik att placera dem ovanpå ett varmt element eller i söderfönstret.

Toppning och förgrening

När de unga dahliaplantorna blivit cirka 15–20 cm höga brukar jag toppa dem, alltså klippa av toppen strax ovanför ett bladpar. Det kan kännas tufft att klippa bort de fräscha skotten, men du får en knubbigare och buskigare planta som ger ännu fler och kraftigare blomstänglar senare under sommaren. Den avklippta toppen kan du dessutom sätta i vatten för att ta egna sticklingar och få fler plantor.

Avhärdning innan utplantering

Dina förodlade dahlior måste vänjas vid utelivet innan de planteras ut för gott. Ställ ut krukorna dagtid och ta in dem på natten i några dagar, och undvik direkt sol, speciellt de första dagarna – bladen bränns lätt av vårsolen. Välj gärna halvskugga den första tiden.

Utplantering

Utplantering sker när frostrisken är helt över, oftast i maj eller början av juni beroende på var i landet du odlar. Då lyfter du försiktigt över plantorna till sin slutliga växtplats i rabatt eller rejäl kruka.

Plantera dahliorna ganska grunt, så att knölen hamnar cirka 10–20 cm under jordytan. Tänk på att höga sorter kan behöva stöd och därför kräver större kruka – ju mer jord, desto bättre vattenhållning och längre blomning. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad. Blanda gärna i lite kogödsel när du planterar, både i kruka och rabatt.

Dahlior trivs bäst soligt, men enligt mina erfarenheter och flera experttips fungerar de också fint i halvskugga. Det sägs till och med att något skuggigare läge kan förlänga blomningstiden – testa dig fram!

Skötsel under sommaren

Dahlior har stor aptit både på vatten och näring, så var noga med att vattna rejält – särskilt om det är torrt och blåsigt. Tänk på dem som stora krukväxter, även när de står i rabatten. Efter några veckor i den nya jorden är det dags att börja gödsla regelbundet. I krukorna använder jag flytande näring, medan jag i rabatten gärna tillsätter chrysan eller annan långtidsverkande gödsel. För bästa effekt: vattna upp jorden ordentligt före gödsling.

Om du vill satsa på extrastora blommor kan du gallra bland blomknopparna och lämna bara någon enstaka på varje stjälk. Ju färre knoppar, desto större blommor. Men det är förstås en smaksak! Glöm inte heller att klippa bort vissna blommor löpande – så kallad deadheading – så stimuleras plantan att bilda nya knoppar och blommar längre.

Tips för lyckad förodling och rik blomning

Smarta knep

  • Förkultivering går även utmärkt i plastpåsar för dig med ont om utrymme.
  • Den översta skjutsen från toppningen kan rotas som stickling och ge ytterligare plantor.
  • Skydda unga plantor med fiberduk mot kyliga nätter eller stark vårsol vid behov.

Att förodla och förkultivera dahlior är enkel vägen till en lång, frodig och färgglad blomstersommar. Med rätt start, lite omsorg och de här råden är det lätt att lyckas – och du får njuta av vackra dahlior långt in på hösten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB