Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dahlior - plantering och skötsel

En sommar utan dahlior är ingen sommar. De stora blommorna som svävar ovanför bladverket hos de höga sorterna är fantastiska. Eller kompakta små blomsterknippen i en kruka på trappen. Dahlior går att kombinera i oändlighet. Och det bästa är såklart att man kan ha dem år efter år!

Text och bild: Anna Theorin

Förodling och plantering

Man kan plantera sina dahliaknölar direkt på växtplatsen om man vill. Men jag rekommenderar att man förodlar dem, inte bara för att ha mer koll på knölarna utan för att man får igång dem tidigare. Då kan man njuta längre av blomsterprakten.

När ni kan börja väcka dahliorna är beroende på när ni kan sätta ut dem. Nattfrosten ska vara förbi innan de flyttar ut. Jag börjar förodla mina dahlior i början på mars, jag bor i zon 2. Om ni får hem knölarna innan ni kan plantera dem, förvara dem på en mörk och sval plats.

När du ska plantera dahliorna inomhus använd hinkar, större krukor eller spänner. Det är viktigt att knölarna får ordentligt med plats. Jag blandar billig planteringsjord med mycket torv i, med lite sand. Det blir en perfekt första jordblandning vid uppdrivning. Lägg ner knölen på jorden. Om ni ser den gamla stammen som klippts av ska den vara uppåt. Om det inte finns någon gammal stam, lägg sidan med mest ögon (knoppanlag) uppåt i krukan. Lägg på ett tunt lager jord. Bara några centimeter så knölen täcks. Det gör inget om den gamla stammen sticker upp. Vattna försiktigt tills du ser att skotten börjar växa.

Ställ krukorna ljust och inte så varmt. Om du har en plats som håller cirka 15 grader är det perfekt!

Toppa eller inte? Jag toppar alla mina dahlior när de blivit cirka 15-20 cm. Jag klipper ovanför ett bladpar så att skotten förgrenar sig. Då får man en buskigare planta. Det kan kännas svårt att klippa av de fina skotten men jag lovar att ni får en bättre och knubbigare planta om ni gör det.

Plantera ut

Eftersom dahliorna har vuxit inomhus hela våren ska de avhärdas innan man tar ut dem. Det är ett evigt springande med krukor den tiden på året. Ta ut dahliorna på dagarna och ta in dem på nätterna i några dagar. Ställ dem inte i direkt sol utomhus utan gärna i halvskugga-skugga. Bladen bränns lätt av vårsolen.

Man kan plantera dahliorna i rabatt eller kruka. Men man ska alltid plantera ner dem ganska grunt. Plantera ner dem mellan 10-20 cm i jorden. Tänk på att höga dahlior behöver stöd så ta inte en för liten kruka. Jorden ska vara väldränerad men näringsrik. Blanda gärna ner lite kogödsel i både kruka och rabatt innan du planterar. Dahlior vill stå soligt men vissa säger att de även går bra i halvskugga, de ska tydligen förlänga blomminingstiden. Man kan alltid prova med en kruka eller två!

Skötsel

Dahlior kräver mycket gödsel och mycket vatten. Om du planterar dina dahlior i rabatten, glöm för guds skull inte att vattna. De behöver mer vatten än de perenner och buskar som kanske står i din rabatt idag. Tänk på dem som krukväxter även om du har dem i rabatten. Efter några veckor i den nya jorden så börjar jag gödsla. Jag använder mig av flytande gödsel i krukorna och chrysan till dahliorna i rabatten. Vattna gärna igenom jorden innan gödsling för bästa effekt.

Om ni vågar... kan man gallra bland blomknopparna. Ju mindre blomknoppar som finns desto större blir de dahliorna som får blomma. Om man tar bort alla blomknoppar utom en kan man få en jättedahlia! Men det gör man som man vill. Tänk dock på att klippa bort alla vissna blommor på dahliorna. Så kallat deadheading. Då producerar växten mer och mer knoppar!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB