Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dekorativa dahlior!

Dahlia bjuder på fantastisk blomning och det finns många olika färgtoner att välja bland. Blommorna kan vara enfärgade, tvåfärgade eller flerfärgade och allt ifrån milda pastelltoner till riktiga färgexplosioner.

Inspiration från Blomsterfrämjandet

För alla som är förtjusta i vackra färger finns många fina dahliasorter under namnet Gallery. Det är rikblommande dahlior med fyllda stora blommor i glada toner. Flera av sorterna har passande nog fått namn efter färgstarka konstnärer och du kan välja bland sorter som ’Gallery Monet’, ’Gallery Pablo’ och ’Gallery Salvador’ för att nämna några.

Dekorativ dekorativdahlia

Det vetenskapliga namnet är Dahlia x pinnata (Dekorativ-Gruppen) och det svenska namnet är dekorativdahlior. Växtsättet är förgrenat och buskigt och det finns allt ifrån riktigt låga sorter till mer resliga. Sorterna säljs i kruka i trädgårdsbutikerna och de bjuder på rik blomning ända tills frosten tar dem.

#Många användningsområden för dahlia#

Dahlior är vackra i krukor och lådor av alla de slag. De står fint för sig själva men kan också samplanteras med andra sommarblommor eller perenner. De är lika fina på balkongen som i en kruka under ett träd i trädgården.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

I ampel Kanske är dahlia inte det första du associerar med ampelväxter, men de lågväxande dahliorna gör sig ypperligt i ampel. Samplantera gärna med någon hängande växt som till exempel murgröna eller silvernjurvinda.

I rabatten Dahlior är utmärkta i rabatten. Deras karaktärsfulla växtsätt gör dem lämpliga till moderna planteringar. Den vita ’Gallery Art Fair’ tillsammans med ett grönt prydnadsgräs passar ypperligt till entréplantering. De är även fina i perenn- eller sommarblomsrabatten.

Som snitt Dahlians lite styvare stjälkar och goda hållbarhet gör den också användbar som snittblomma. Bästa tiden att ta in snittblommor är tidigt på dagen. Stjälkarna sätts direkt i ljummet vatten, gärna tillsammans med näring för snittblommor. Det är också effektfullt att lägga blommorna i en skål med vatten och låta dem flyta runt som små tavlor.

#Vinterförvara knölarna!#

När dagarna blir kortare och temperaturen lägre kan dahlian bilda rotknölar som kan sparas till nästa år. Om du vill kan du vinterförvara dahliaknölarna. Innan frosten kommer ska de då grävas upp försiktigt, grenar ska klipps bort och det mesta av jorden runt knölarna skakas bort. Knölarna förvaras sedan i lådor med torv. Om dahlian odlats i kruka, kan hela krukan tas in. Under vintern ska knölarna ligga torrt, mörkt och svalt på ett frostfritt ställe.

Till våren tar du fram knölarna och planterar om dem. Knölarna ska stå grunt, bara täckta av någon centimeter jord. När skotten är cirka 15 centimeter kan de toppas för att plantan ska bli väl förgrenad och buskig. Vänta tills frostrisken är över innan plantorna flyttas ut, dahlior tål inte frost!

#Såhär trivs dahlian bäst#

Plantera dahliaknölarna i näringsrik mulljord som vanlig blom- eller plantjord av bästa kvalitet. För att utvecklas bäst ska dahlior vattnas med svag näringslösning under hela växtsäsongen. Jorden ska hållas fuktig och bör aldrig torka ut, speciellt inte direkt efter plantering. Bästa placeringen är i sol eller lätt skugga.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB