Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dahlia

Dahlian väljer du för formens, färgens eller uttryckets skull när du planerar din höstkruka eller rabatt.

Den mjuka runda bollformen har en tendens att fånga blicken i en miljö där många blommor samsas om uppmärksamheten. Den lugnar bland spretiga former och ger ett tryggt och harmoniskt intryck.

Färgen väljer du helt efter tycke och smak och det finns nyanser för alla rabatter. Välj något explosivt och färgstarkt eller ljuva pasteller som rosa, gult och violett. Vita dahlior lyser upp i dunkla sensommarkvällar såsom alla vita blommor gör.

För många är dahlian en favorit då den ger uttryck för glädje, sensualitet, lycka, barnasinne, mjukhet, trygghet och harmoni. Ett ryck av ett kronblad kan dock fördärva hela intrycket av den perfekta formen.

Dahlian härstammar från Mexico där knölen användes av indianerna i matlagningssyfte. Till Europa kom den att börja användas i större utsträckning på 1800-talet, då som prydnadsväxt. Det tog ett tag innan man förstod att man kunde gräva upp knölarna och vinterförvara dem för att kunna njuta av växten i flera år.

Det finns både frö och sticklingsförökade dahlior på marknaden. De frö- och sticklingsförökade dahliorna som säljs på hösten är sorter som betraktas som engångsblommor.

Idag finns en rik variation av dahlior och hela tiden förädlas det fram sorter med nya utseenden. Man beräknar att det finns ca 20 000 olika sorter i världen för tillfället. Det finns allt ifrån de lite platta sorterna med enkla blommor till stora, ståtliga och svulstigt fyllda.

Sorterna delas in i olika grupper som ges beskrivande namn som t.ex. pompomdahlior, dekorativdahlior och kaktusdahlior.

Köper du en planta bör du plantera ut den först när du är säker på att det inte blir frost. Knölarna och stjälkarna tål helt enkelt inte kylan. Runt första veckan i juni kan vara en lämplig tid att plantera ut den förkultiverade dahlian. Fördelen med att sätta ut en förkultiverad planta är att den sannolikt hinner blomma färdigt innan första frosten kommer på hösten.

Plantera knölarna ca 10 cm djupt i välgödslad, väldränerad jord.

I krukplanteringar passar de lägre sorterna bättre då de är stabila och bra.

Frö- och sticklingsförökade varianter finns färdigdrivna i stora exemplar under maj - augusti månad.

Man kan toppa en dahlia när den nått ca 15 cm höjd för att få den att förgrena sig mer. Blomningen blir rikare och växten lite tätare. Blommorna njuter du av under hela sommaren.

Med utbudet av sorter är det inte svårt att kombinera en spännande rabatt eller kruka med enbart dahlior. Både höjdmässigt och karaktärsmässigt kan man uppnå en spännande helhet. En kombination värd att pröva denna sommar ärdahlior ihop med den "nya" växtenEuphorbia DIAMOND FROST ('Inneuphe'), för att de står i en härlig kontrast mellan storblommig och småblommig karaktär. Jag hoppas de ska trivas ihop i alla fall.

Eftersom blommorna är stora och tunga kan det vara en idé att hitta växter med en annan typ av karaktär för att framhäva detta. Det kan vara grässorter, bladväxter, den spetsiga rosenstaven eller en matta av broksalvia. Det finns mycket att välja på men ett tips är att utse en dominerande blomsort för att skapa harmoni i dina krukor. Någon blomma som är viktigast och som du har flest av.

Så sköter du din dahlia:

Plantera ut i början av juni eller då du är säker på att det inte blir mer frost.

Placera på en ljus växtplats i välgödslad och väldränerad jord.

Vattnas regelbundet men oftare under varmare delar av sommaren.

Gödsla med långtidsverkande näring.

Kan med fördel snittas av och användas som snittblomma i vas men bör stå och dricka vatten i ett par timmar om den skall användas i stickmassa.

Läs mer:
Månadens Blomma, augusti
Boll-krysantemum


Dahlia


Dahlia


Dahlia


Dahlia


Dahlia
Foto: Blomsterfrämjandet/IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB