Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Boll-Krysantemum

Dendranthema x grandiflorum 'Gardenmums' eller boll-krysantemum är en växt för den som under sensommaren och höst vill skapa stor effekt på liten yta. Den kallas för bollkrysantemum, och det är just vad den är, en tät rund boll med en yta av blommor i färger som gul, orange, röd, vit, rosaviolett och rost.

Enkel att sköta och passar bra som välkomnande krukväxt vid entrén eller för att skapa effekt med vid en plantering eller uteplats. Boll-krysantemum är en växt som syns väl på håll på grund av sin storlek, sammansatta, tydliga form och den bör lyftas upp om den står i trädgården, så att den inte försvinner in i mängden av andra växter. Gillar du geometriska former, ordning och reda och symmetri är det en växt som passar dig. Så fort den börjar dyka upp i handeln blir jag köpsugen just för att den ger så stor effekt och har ett starkt uttryck.

Har man en liten balkong kanske man får nöja sig med en växt och då är det ju bra om den har dessa kvalitéer. Man behöver en stor ytterkruka, men då rekommenderar jag något i zink eftersom den då blir lätt att flytta omkring. Det finns snygga silverblanka zinkkrukor som jag tycker ligger i tiden eller helsvarta för att passa in i det mer grafiska uttrycket. En helvit bollkrysantemum i en blanksvart kruka är en läcker kombination.

Med den här storleken på växten är det ganska lätt att skapa rumskänsla eller gränsa av mellan två rum i trädgården. Grupperar man ihop flera blir det riktigt stor effekt och då kan det vara bra att ha fler av en färg så att helheten blir harmonisk.

Gillar man att pyssla kan det vara läckert att bygga en transparent glob av grenar runt om, som ett nätverk. Se till att detta klot blir större än växten och ligger på ett skikt som är minst 1 dm utanför boll-krysantemumen, så att det blir spelrum mellan växt och grenverk. Passande grenar är sälg, björk, kornell och trollpil. Dessa är böjbara och lätta att arbeta med. Använd ståltråd som är lätt och mjuk att arbeta med, eller spexa till det med buntband i matchande färg.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Så sköter du din bollkrysantemum:

Placering i sol men klarar halvskugga.

Vid plantering i kruka behöver du lecakulor och sandblandad jord, rik på näring.

Glömmer man att vattna hänger knopparna och blir snabbt bruna. De kan falla av och blomningen stanna upp så sörj för regelbunden vattning.

Läs mer:
Månadens Blomma, augusti
Dahlia


Bollkrysantemum


Bollkrysantemum
Foto: Blomsterfrämjandet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB