Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags för mustiga sensommarplanteringar

Det går fortfarande att njuta av härliga sommardagar, men kvällarna börjar bli mörkare och ljuset är inte längre lika starkt. Nu är det tid att göra höstfint i entrékrukor, balkonglådor och kanske också på några utvalda platser i trädgården. Att plantera sensommar- och höstkrukor är väldigt tacksamt; det finns ett enormt utbud av härliga prydnadsgräs, perenner och sommarblommor och det är inte längre så viktigt att växterna i dina krukor passar bra ihop rent växtmässigt utan de kan blandas i stort sett hur som helst.

Höstplantering – Tips och Blomsterfrämjandets Favoriter

På hösten avtar växternas växtkraft, vilket innebär att de inte kommer att växa särskilt mycket mer efter att de planterats. Därför är det klokt att plantera tätare än på våren, så att planteringarna ser fylliga och vackra ut redan från början. Eftersom tillväxten är långsammare under hösten behöver man inte ta lika mycket hänsyn till om någon växt växer kraftigare än en annan – planteringarna förändrar sig bara marginellt[4].

Det är också fördelaktigt att välja växter med blommor som redan är något utslagna. I det svala höstvädret håller sig blommorna länge, medan mycket knoppiga plantor ibland kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är svagt och temperaturen låg[4].

Det finns många vackra växter till höstens planteringar. Nedan har vi samlat några av Blomsterfrämjandets favoriter till sensommar- och höstplanteringar – perfekta för både krukor, urnor och rabatter.

Cyklamen

Cyklamen är en fantastisk prydnadsväxt som gör sig otroligt bra utomhus under hösten! Den finns i en mängd olika former, storlekar och kulörer; från rött och cerise till rosa och vitt. Cyklamen klarar utmärkt att stå ute även om temperaturen skulle krypa ned mot någon minusgrad, och blommorna håller sig särskilt länge vid svalare temperaturer. Plantera gärna många cyklamen ihop för en riktigt imponerande effekt!

Alunrot

Alunrot är idealisk som utfyllnadsväxt i höstplanteringar. Under de senaste åren har det lanserats många nya sticklingsförökade sorter med bladverk i fantastiska nyanser av gult, rött, grönt, brunt och purpur. En stor fördel med alunrot är att den pryder planteringen under hela hösten och vintern, gärna tillsammans med exempelvis ljung. När våren kommer kan alunroten flyttas ut i trädgården eller fortsätta utgöra basen i en vårkruka.

Höstglöd/Våreld

Höstglöd, eller våreld, som har det vetenskapliga namnet Kalanchoe, är för många en klassisk krukväxt inomhus, men den trivs också väldigt bra ute på hösten. Kalanchoe har dekorativa blommor i många olika färger, former och storlekar, både enkla och dubbla varianter. Det stora utbudet gör att du kan matcha kulörer efter eget tycke i allt från traditionella planteringar till mer gräslika samplanteringar för att förstärka känslan eller addera färg.

Prydnadsgräs

Gräsens ax och vippor utvecklas under sommaren och ger sedan fantastisk skönhet hela hösten och långt in på vintern. Speciellt vackra blir de när frost täcker dem, eller när de vajar i vinden under blåsiga höstdagar. Prydnadsgräs ger planteringarna både höjd och volym — viktiga ingredienser för att få till en riktigt lyckad helhetskänsla.

Höstfägring

Höstfägring är samlingsnamnet på ett utvalt sortiment av perenner, annueller och prydnadsgräs, särskilt framtagna för att skapa långlivad och färgstark höstskönhet, även efter att blomningen har avtagit. Fråga gärna efter olika blandningar i din växtbutik eller ditt gardencenter. Blandningen kan exempelvis bestå av sorter som hebe, sedum, silvergirlang, höstaster, vitlysning, helgonört, rudbeckia, höstanemon, prydnadsgräs och salvia.

Planteringstips för Hösten

Nu när sommaren övergår i höst är det en utmärkt period att plantera perenner, buskar och träd i trädgården. Det är dessutom dags att sätta lökar för att säkra en blomstrande vår. Höstplantering har flera fördelar; i takt med att växtkraften minskar kan plantorna istället satsa på att utveckla sina rotsystem och få en trygg start på sin nya växtplats. Luften är ofta fuktigare och kyligare, vilket innebär att behovet av vattning minskar och risken för uttorkning är mindre än på våren.

Det går bra att plantera så länge marken är grävbar. De flesta växter hinner etablera sig före vintern, men planteras de precis innan tjälen kommer bör de behandlas som nyplanterade på våren och vattnas ordentligt. Om du vill använda stora krukor i höstplanteringen är det en fördel – de rymmer mer jord, vilket både främjar tillväxt och minskar vattningsbehovet.

Undvik att ge extra näring under hösten – växterna hinner inte ta upp det, och fokus bör ligga på god etablering och rottillväxt[4].

Blomsterfrämjandet önskar dig en härlig och inspirerande växthöst!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB