Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tomater, tomater, tomater!

**Tyras växthus och potager** Tomater, dessa ljuvliga, välsmakande grönsaker som finns i så många sorter - de går ju inte att motstå!

Odla kulturarvssorter – en levande tomathistoria

Allt började på verandan i våras då solen kommit åter och längtan efter att få odla tomater inte längre gick att hålla tillbaka. Att börja för tidigt med tomatsådden är ingen bra idé, det vet vi som försökt – plantorna riskerar att bli långa, taniga och bleka när ljuset inte räcker till, och det vill man undvika. Det gäller alltså att ha is i magen och vänta med sådden: mitten av mars till mitten av april är ett bra riktmärke. Tidpunkt beror förstås på förutsättningar för förkultivering och var i landet man bor, men generellt är tålamodet en god trädgårdsdyd.

I år sådde jag ett sextiotal olika sorter, vilket låter överväldigande, men alla plantor var inte mina – flera odlade jag upp till en vän som saknar en veranda att ockupera med tomatplantor. Det är en glädje att kunna dela med sig, för liksom förra året valde jag nästan enbart kulturarvssorter, eller "heirlooms" (släktklenoder) på engelska. Utomlands är det här begreppet betydligt mer välkänt, men även i Sverige ökar intresset för dessa fantastiska sorter.

Vad är en kulturarvssort?

Vad är då egentligen en kulturarvssort? Jo, det är en tomatsort som inte är en hybrid, och som odlats genom många generationer, ofta med spännande historier bakom sig. Eftersom det är öppet pollinerade sorter kan man själv ta frö från skörden och förvänta sig samma fina egenskaper år efter år. Genom att odla dem blir vi en länk i växtens historia – vi förvaltar och för vidare ett grönt arv till framtida generationer. Visst är det något särskilt med det?

Några av årets favoriter

Wapsipinicon Peach

Wapsipinicon Peach är en liten, gräddgul tomat med frisk smak och sammetslen yta – ingen körsbärstomat, men lika näpen ändå, ungefär som en femkrona i storlek. En högväxande, klasbärande sort som tjuvas. Namnet kommer från Wapsipinicon-floden i nordöstra Iowa och den går ibland även under namnet ‘White Peach’.

Costoluto Genovese

Costoluto Genovese är en italiensk kulturarvssort från Genua-området, en klassisk röd, veckad bifftomat med utsökt smak – verkligen en prydnad både i växthuset och på tallriken. Det finns även en motsvarighet från Florens, ‘Costoluto Fiorentino’, snarlik i utseende och smak. Dessa sorter påminner oss om Medelhavets aromer och matkultur.

Summer Cider

Summer Cider är en aprikosfärgad bifftomat som kan bli riktigt stor, ibland över ett halvt kilo. Hos mig har de vuxit bäst ute på friland – de blir ofta större än i växthuset. ’Summer Cider’ härstammar från södra Frankrike. Förutom ett härligt, färgstarkt inslag i tomatskörden får man ofta en riklig och smakfull skörd.

Vildtomater – små men naggande goda

Slutligen vill jag ge ett varmt tips om vildtomater, både röda och gula, som härstammar från Sydamerika. Dessa plantor ger massvis med pyttesmå, söta tomater och är dessutom mycket lättodlade – du slipper tjuva dem, och de bjuder på skörd länge.

Därför ska du välja kulturarvssorter

Att välja kulturarvssorter är att låta trädgården spela en roll i den biologiska och kulturella mångfalden. Varje sort bär på sin unika historia, smak och karaktär och genom att odla dem själv får du inte bara variation och kvalitet på din tallrik, utan hjälper också till att bevara dem för framtiden. Nästa gång tänkte jag berätta och visa hur du enkelt kan skörda egna frön från tomaterna – och då bjuder jag dessutom på mitt recept på "solkyssta trädgårdspärlor". Missa inte det!

Läs gärna mer på Tyras hemsida.

Håll utkik efter min nästa krönika!

#Odla.nu Nyhetsbrev

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här.

Om kulturarvssorter (heirlooms) och deras betydelse

Kulturarvssorter, eller heirlooms, är äldre växtsorter som bevarats och odlats av generationer, utan att vara moderna hybrider. De är öppet pollinerade – du kan alltså ta eget frö och odla vidare samma sort. I Sverige används begreppet om växter med dokumenterad odlingshistoria, ofta äldre än 1950, och program som POM (Programmet för odlad mångfald) och märkningen Grönt kulturarv arbetar för att samla in och bevara dessa sorter.

Fördelar med kulturarvssorter

  • Ger smakrikedom och vacker variation i både färg och form, ofta bättre än standardsorterna i butik.
  • Viktiga för biologisk mångfald och för vårt levande trädgårdskulturarv.
  • Du kan samla eget frö och därmed både spara pengar och hjälpa till att bevara sorten för framtiden.

Att odla och dela dessa sorter är att bli en del av trädgårdens och matens historia!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB