Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tomater, tomater, tomater!

**Tyras växthus och potager** Tomater, dessa ljuvliga, välsmakande grönsaker som finns i så många sorter - de går ju inte att motstå!

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Allt började på verandan i våras då solen kommit åter och min längtan efter att få börja med mina tomater inte längre gick att hålla igen. Jag vet att man inte skall börja för tidigt med tomatsådden för att solen inte är tillräcklig, risken är ju att man står där med långa taniga och bleka tomatplantor när det väl är dags att ta ut dem till växthuset. Det är verkligen inget att sträva efter så det gäller att ha is i magen och vänta… mitten av mars till mitten av april är väl rätt lagom att börja, allt beroende av vilka förutsättningar man har för förkultiveringen och var i vårt avlånga land vi bor i.

Ett sextiotal olika sorter sådde jag i år, det är väldigt många men jag måste säga till mitt försvar att alla plantor inte var till mig. Jag drog upp en del till en odlarvän som inte har en veranda att ockupera med tomatplantor.

Alla tomatsorterna är av så kallade kulturarvssorter, heirlooms (släktklenod) på engelska. Detta är ett mycket mer allmänt vedertaget begrepp i den engelskspråkiga världen än vad det är här. En s.k. kulturarvssort är en sort som inte är en hybrid, det är en sort som har odlats genom många generationer. Man kan säga att det är ett frö och en sort vi lånar och förvaltar till kommande generationer. Vackert eller hur?

Nu tänkte jag presentera några av årets favoriter:

’Wapsipinicon Peach’ en liten gräddgul tomat med en frisk smak, det ingen körsbärstomat utan bara en liten vanlig tomat, storleken är ungefär som en femkrona. Högväxande sort, tjuvas och tomaterna växer i klasar. Den har fått sitt namn efter flod i nordöstra Iowa. Den finns även under namnet ‘White Peach’.

’Costoluto Genovese’ en italiensk kulturarvssort från norra Italien, närmare bestämt Genua-området. Det finns en från Florens också och den är lika till utseende och smak. ’Costoluto Fiorentino’ heter den då. Röd, veckad, liten bifftomat med utsökt smak, en riktig skönhet!

’Summer Cider’ en aprikosfärgad bifftomat som kan blir riktigt stor, över ett halvt kilo hör inte till ovanligheterna. Mina blir större när de växer ute på friland jämfört med de som fått växa i växthuset. Vacker, god högväxande tomat med riktigt bra avkastning. ’Summer Cider’ har sitt ursprung i södra Frankrike.

Sist och faktiskt minst vill jag slå ett slag för vildtomaterna, det finns både röda och gula.

’Vildtomat’, de härstammar från Sydamerika och dessa är mycket små men otroligt rikbärande, söta och goda tomater. Lättodlad sort som inte behöver tjuvas.

Nästa krönika kommer om ett par veckor och då tänkte jag visa hur man skördar sina egna frön från tomaterna och även ge er mitt recept på ”Solkyssta trädgårdspärlor”.

Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården

Håll utkik efter Tyras nästa krönika!

#Odla.nu Nyhetsbrev#

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB