Dags att höstplantera växter och dela perenner
Höstplantering och delning av perenner – Uppdaterad och förlängd sammanfattning
Nu närmar sig den tid på året då det är optimalt att plantera nya växter och dela perenner som har vuxit sig alltför stora. Trots att många buskar och perenner har blommat över i augusti och september, är det just nu du har chansen att göra fynd, exempelvis hos oss på Odla.nu, där du finner stora, till och med blommande, krukodlade perenner, bärbuskar och klematis till bra pris. Dessa växter fyller snabbt och snyggt ut hål i rabatten och du investerar samtidigt i nästa års blomsterprakt och skörd.
Du har väl markerat var dina lökväxter växte på våren, så att du inte råkar gräva sönder dem vid plantering? Om inte, kika gärna på bilder du tog i våras för att lokalisera deras plats.
Hösten – bästa tiden att plantera och dela perenner
Augusti och början av september är särskilt lämpliga för att plantera perenner och vintergröna växter. Då är jorden fortfarande varm och ofta naturligt fuktig, vilket hjälper växterna att rota sig ordentligt innan vintern. Samtidigt har den mest uttorkande sommarhettan troligen passerat.
När det gäller mer känsliga växter, såsom rosor, rododendron och så kallade “zonknäckarväxter”, är det extra viktigt att plantera dem så tidigt som möjligt – helst redan i mitten av augusti. Tidig plantering ger dem god chans att hinna etablera ett starkt rotsystem innan frosten slår till.
Dela perenner – när och hur?
Sensommaren är idealisk för att dela på perenner som blommar på våren, eftersom du då undviker att störa blomningen. Vill du dela höstblommande perenner kan du göra det nu, men de kan då tappa delar av sin blomprakt. Alternativt väntar du med att dela höstblommare till tidigt på våren, precis när de sätter igång att växa.
Vissa perenner, som funkior (hosta), dagliljor, näva med flera har en tendens att bli “skalliga” i mitten efter några år och mår därför bra av att delas och planteras om. Läs mer om tekniken och tips kring delning i vår guide: Mer om att dela perenner finns att läsa här.
Ett specifikt undantag är pioner. Den bästa tiden att flytta eller dela pioner är i september. Då hinner de etablera sig och löper mindre risk att “strejka” med blomningen kommande år. Tänk dock på att pioner helst inte ska flyttas i onödan – de trivs bäst orörda där de en gång planterats.
Buskar och träd på hösten
Lövfällande krukodlade buskar och träd kan planteras så länge som marken är tjälfri, ofta långt in på hösten. Men klipp dem inte tillbaka i samband med höstplantering – det gör du först på vårvintern. Utbudet i plantskolorna brukar vara bra vid den här tiden, och många erbjuder reor på sommarsortimentet.
Så här lyckas du med höstplanteringen
Praktiska råd
- Förbered planteringsytan: Anpassa jorden efter vad du ska plantera – rosor vill ha kraftig, lerhaltig rosjord, perenner en passande perennblandning och rododendron kräver surjord. Har du extrem lerjord behöver du förbättra med humus, grus och torv inte bara under plantan, utan även i omgivningen. Mer om jord och jordförbättring läser du på Odla.nu.
- Blötlägg plantorna: Placera hela krukan i vatten en stund innan plantering så att växten är riktigt genomvattnad.
- Plantera varsamt: Använd ordentligt med planteringsjord i en tilltagen grop. Lirka försiktigt bland rötterna om plantan har bildat en “rotsnurr” men slå inte sönder hela rotklumpen. Sätt ner växten, skaka försiktigt så att jord fyller ut mellan rötterna och vattna i omgångar medan du fyller upp gropen till ca 2 cm ovanför tidigare jordnivå (eller jämns med för träd och buskar).
- Eftervattning: Vattna rejält direkt vid plantering och fortsätt att vattna minst en gång i veckan på hösten, beroende på nederbörd. För att göra vattningen enklare kan du lämna en grund vattengrop vid planteringen och fylla igen den inför vintern – för rosor kan du till och med kupa upp jord mot stammen.
- Undvik vinterväta: Se till att det inte ligger och fryser vatten runt rötterna under vintern. På styv lerjord är upphöjda rabatter eller extra dränering viktiga åtgärder.
- Märk nytt: Glöm inte att sätta märklappar direkt på dina nya eller omplanterade perenner så du vet vilken sort och var den är placerad – det underlättar vårens arbete!
Bildserier: Dela daglilja och hosta
Se bildserierna om hur du delar daglilja och hosta:
Mer att tänka på
Tänk på att planering underlättar arbetet – markera eller dokumentera med foton var lökväxterna står, så slipper du skada dem när du planterar nytt. Om du är osäker på jordtyp eller lämpliga växter för just din trädgård, finns flera guider på Odla.nu som hjälper dig vidare.
Kort sammanfattning
Sammanfattningsvis är sensommar och tidig höst den gyllene perioden för planteringar, delningar och förnyelse i trädgården. Med rätt jord, noggrann plantering och tillräcklig vattning ger du både gamla och nya växter bästa möjliga start inför våren och framtida säsonger. Hösten är också en utmärkt tid att passa på när plantskolorna har extra bra erbjudanden – så planera, plantera och se fram emot ett härligare blomster- och bärår nästa säsong!
Utförliga råd och fler guidelines om att dela perenner hittar du här: Mer om att dela perenner.