Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dela perenner

Sammanfattning av ämnet: Dela perenner

Att dela perenner är ett både enkelt och ekonomiskt sätt att få fler plantor från sådant man redan har i trädgården. Det är också ett sätt att föryngra äldre bestånd som efter några år ofta kan bli glesa, mindre blomrika eller ”skalliga” i mitten – och nya plantor är ju alltid populärt att ge bort till trädgårdsintresserade vänner!

När ska man dela perenner?

Sensommar och tidig höst är den perfekta tiden att dela perenner som blommat under våren och försommaren. Jorden är fortfarande varm och fuktig, vilket ger plantorna goda chanser att hinna rota sig innan vintern kommer. Exempel på växter att dela nu är daglilja, näva, röllika, vårkrage, bergenia, brunnera, silverarv, sockblomma, gulltörel, spetsmössa, vintergröna, luktviol, smörboll, nepeta och strandiris. De allra tidigaste, som vissa sippor och vivor som ”försvinner” efter blomningen, kan delas direkt när blomningen är över.

Våren är rätt tid för att dela perenner som istället blommar från sensommar till höst, som astilbe, höstflox, höstaster, höstöga, höstanemon, höstkrage, solbrud, funkia, praktlysing, kärleksört, gullris, rudbeckia och stormhatt. Då störs blomningen minimalt och plantan kommer igång snabbt på den nya platsen.

Generellt gäller: låt helst delningen ske när plantan är i vila, alltså varken under blomning eller i aktiv tillväxt. Tänk också på att göra själva delningen så pass tidigt på säsongen att växterna hinner rota sig innan vintern – i södra Sverige senast i oktober, och i norr tidigare.

Vilka perenner kan och bör delas?

Växter med förgrenade rötter är lätta att dela. Gräv försiktigt upp plantan och titta på rötterna: Är de klumpiga och lite trassliga brukar det gå utmärkt att dela med händer, grep eller en vass kniv. Exempel är daglilja, näva, röllika, brunnera och vintergröna (se exempel på dagliljedelning, så här gör du steg för steg, och här delar du plantan varsamt med händerna). Glöm inte att märka varje ny planta direkt, så du vet vilken sort som är vilken!

En del perenner förökar sig själva genom utlöpare eller revor – till exempel ormöga, myskmadra, taklök, flocknäva, vissa bräckor och smultron. Då är det bara att ta upp de småplantor som bildats intill moderplantan och plantera på en ny plats.

Perenner som pion och trädgårdsiris har kompakta knölrötter eller jordstammar (rhizomer) och kan också delas, men med ett par särskilda knep: Dela pioner så att alla rotbitar har 3–5 ”ögon”. Tänk på att pioner ofta kan blomvägra några år efter delningen, så dela endast om det behövs. Trädgårdsiris delas helst direkt efter blomning mitt i sommaren, och även där är det viktigt att varje rotbit får några ögon.

Vilka perenner bör INTE delas?

Alla perenner passar däremot inte för delning. Växter med pålrot, som akleja, kungsljus, orientalisk vallmo och maskros (javisst, det finns odlingsvärda varianter!) bör istället förökas med frö. Pålrotsväxter känns igen på att de har en enda rosett och växer utan förgrening. Delar man dessa riskerar man att plantan inte klarar sig.

Så här delar du perenner – steg för steg

  1. Gräv försiktigt upp plantan – använd gärna en grep för att undvika skador på rötterna (illustration daglilja, hostadelning exempel).
  2. Skaka av jorden så att du ser rötterna ordentligt (se bild).
  3. Dela plantan: Dra isär med händerna om det går (se exempel), annars använd grep, en vass kniv, spade – eller vid riktigt tuffa plantor (t.ex. gammal bambu) behövs det rejält med kraft!
  4. Rensa bort döda och vissna delar och kontrollera att varje ny bit har både friska rötter och blad.
  5. Plantera direkt på väl luckrad, förbättrad jord och vattna ordentligt. Sätt namnsticka direkt!
  6. Vid delning av revor/utlöpare – ta bara upp den lilla plantan eller rosetten och plantera om på ny plats (hostadelning, så här ser det ut).

Därför ska du dela perenner

  • Plantorna föryngras, blommar rikare och håller sig snygga längre.
  • Du slipper glesa och tråkiga mittenpartier i rabatten.
  • Fler plantor till dig själv – och perfekta gåvor till trädgårdsvänner!

Kortfattade tips

  • Dela vårblommande perenner på sensommaren/hösten, och höstblommande på våren.
  • Undvik delning under blom eller aktiv tillväxt.
  • Låt nya plantor få gott om tid att rota sig före vinter eller innan tillväxten drar igång.
  • Kontrollera att varje del får både rötter och blad.
  • Sätt alltid en namnlapp så du har koll på alla dina nya skönheter.

Att dela perenner är alltså både smart, hållbart och inspirerande för trädgårdsarbetet – samtidigt som det är ett av de enklaste sätten att fylla rabatterna med ännu fler frodiga, blommande favoriter!

Se bilder på dagliljedelning och hostadelning för inspiration:

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB