Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Chilistartskottet har gått!

Nu är det dags att peta ner de första chilifröna i jorden! Det är så roligt att hantera de stora fröna som är lätta att så och kommer upp snabbt.

Av Sylvia Svensson

Men för att du inte ska behöva gråta, så gnid för all del inte dig i ögonen innan du har tvättat händerna noga! Hanteringen av chilifrön gör att det kliar och svider förfärligt i ögonen om man råkar få ämnet capsain som finns på fröna i ögonen!

Vi på OdlaShop har bunkrat upp med massor med härliga chilisorter som du kan odla. Vi har både stora, högväxande växthussorter och små, buskiga minisorter för kruka. Bara välj allt efter behovet!

Om du har svårt att välja, kan du starta med förpackningen som innehåller både chili och släktingen paprika som odlas på samma sätt? Det finns 3 sorters chili och 3 sorters paprika i ett paket som innehåller följande sorter, ca 20-30 frön av varje sort som är separat förpackade:
- Anthoni Romanian, paprika
- Golden Bell, paprika
- Frigitello, långfruktig paprika
- Hungarian Hot Wax, stark chili

  • Jalapeno, stark chili
  • Red Cherry, stark chili

’Orange Wonder’ är en låg kruksort som bildar slående vackra chiliplantor som producerar mängder av lysande orange, upprättväxande frukter. Plantan, med sitt klargröna bladverk, är mycket dekorativ på balkong och terrass och du får en stor skörd av het, välsmakande chili.

’Razzamatazz’ är en medelstark sort med dekorativa, uppåtriktade frukter. Lämplig sort för odling i krukor på en altan, balkong eller i växthus. Mycket högt innehåll av C-vitamin.

’Jalapeno’ är en välkänd sort som ofta finns till salu i matbutiker. Men varför inte odla den själv, så får du obesprutade frukter! De starka och goda chilifrukterna mognar från grönt till rött på denna fina planta. De blir ca 5 cm långa.

Paprika

Vill du hellre ha mildare sorter, så pröva med släktingen paprika som odlas på samma sätt.

’Californian Wonder’ är en välsmakande paprikasort som övergår från grönt till läckert klarrött under mognaden. Röda frukter är sötare än gröna, men man kan äta dem i båda stadier. Odla i växthus eller i kruka utomhus på varm och skyddad plats.

Vill du odla på terrassen eller balkongen, är sorten ’Orange Baby’ perfekt. Den ger stor skörd av små, konformade frukter, ca 6 cm långa. Färgen går från grönt till djupt orange och smaken är frisk och god.

Ännu mindre frukter har sorten ’Minimix’, den får rikligt med minifrukter i olika färger på kompakta plantor. Mycket bra för odling i krukor på altan, balkong eller i växthus.

’Romano Mixed’ ger upp till 25 cm långa paprikor. Mycket söt, tunnskalig frukt, rik på antioxidanter och fibrer. Utmärkt att användas rå i sallad eller grillas hel. Odlas lämpligen i växthus men kan även odlas utomhus på en varm, solig plats.

Såinstruktioner för chili och paprika hittar du här: Så chili och paprika

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB