Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Carl von Linné

300-årsjubiléet

I år är det 300 år sedan den mest betydelsefulla svensken genom tiderna, den moderna systematikens fader, Carl von Linné, föddes.

Det ska vi självklart fira! Det finns en nationell kommitté som under ledningen av Anders Björck har arbetat med att sätta ihop ett omfattande jubileumsprogram. Ledord för jubileet är kreativitet - nyfikenhet - vetenskap.

Jubileet har, förutom att det ska fungera som en hyllning till Linné, två tydliga mål: dels ska det öka intresset för naturvetenskap bland barn och ungdomar, dels ska allmänheten få en mer nyanserad bild av Carl von Linné, om hans gärning som vetenskapsman och människa.

Han var ju verksam på en rad olika områden, men det som fått mest uppmärksamhet och påverkat historien är hans gärning som "världens första ekolog": hans jättearbete Systema Naturae är ju en första kartläggningen av jordens biologiska mångfald.

Linné hämtade inspiration från både natur och trädgård. Det är därför hela Trädgårdssverige förbereder sig för att fira Blomsterkungen med utställningar, vandringar, öppna trädgårdar, plantbytardagar och mycket mer runt om i landet.

Linné är mycket känd utomlands, vi svenskar däremot tycks inte ha tagit honom till oss i lika stor omfattning. Eller hur kan man förklara det faktum att den största Linnésamlingen inte finns i Sverige utan i London, där också det internationella Linnésällskapet, Linnean Society, har sitt högkvarter. Sin doktorsavhandling skrev Linné i Holland, där han också är mycket känd. Även japanerna känner väl till Linné, det illustreras lysande av att den japanska kejsaren Akihito, biolog även han, kommer hit till Sverige enbart för att få vara med om jubiléet!

Invigningen av Linnéåret äger rum i Växjö i Småland, inte långt ifrån hans födelsehem. Efter det kommer fester och jubileumsarrangemang att äga rum hela året, det finns hela 300 arrangemang i 15 olika länder inplanerade.

Här kan man läsa mer om de olika arrangemangen.


Carl von Linné
Oljemålning av Jean Haagen, kopia efter original av Johan Henrik Scheffel, 1739
© KVA


Linné i Botan, rest 1923
Foto: Bernt Svensson


Även Posten firar Linné genom att ge ut jubileumsfrimärken. Utgivningsdagen är den 25 januari 2007.

Kanske en idé att dels köpa förstadagsbrev och dels skicka brev med Linnéfrimärken under utgivningsdagen, de kan vara värdefulla senare. Här kan man se det ena av jubileumsfrimärkena, det med linnean.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB