Carl von Linné
Linnéjubileet – 300 år av upptäckarlusta
I år är det 300 år sedan den mest betydelsefulla svensken genom tiderna, den moderna systematikens fader, Carl von Linné, föddes.
Det ska vi självklart fira! Det finns en nationell kommitté som under ledning av Anders Björck har arbetat med att sätta ihop ett omfattande jubileumsprogram. Ledorden för jubileet är kreativitet – nyfikenhet – vetenskap, vilka alla genomsyrar årets alla arrangemang.
Jubileets syften och mål
Jubileet har, förutom att fungera som en hyllning till Linné, två tydliga mål: dels att öka intresset för naturvetenskap bland barn och ungdomar, dels att ge allmänheten en mer nyanserad bild av Carl von Linné – både som vetenskapsman och människa. Det är viktigt att lyfta fram hela hans gärning och visa på mångsidigheten i hans forskning och personlighet.
Linné – fader till modern systematik
Linné var verksam inom många områden, men det som fått störst uppmärksamhet och påverkat historien är hans roll som “världens första ekolog”. Hans monumentala verk, Systema Naturae, lade grunden för den moderna kartläggningen av jordens biologiska mångfald och etablerade det system vi fortfarande använder för att namnge och klassificera arter. Linnés binära namngivningssystem, där varje art får ett släkt- och artepitet, är idag självklart inom biologin.
Han hämtade mycket inspiration från natur och trädgård, vilket har bidragit till att hela Trädgårdssverige laddar upp inför jubileet. Under året arrangeras allt från utställningar och botaniska vandringar till öppna trädgårdar och plantbytardagar ute i landet. På så sätt hedrar man Blomsterkungen på ett sätt som knyter samman vetenskap och vardagsnatur.
Linnés internationella genomslag
Trots sitt stora vetenskapliga arv är Linné idag faktiskt mer känd utomlands än i Sverige. Hur förklarar man till exempel att den största Linnésamlingen finns i London och att det internationella Linnésällskapet, Linnean Society, har sitt högkvarter där? Linné doktorerade dessutom i Holland, där han också har ett gediget rykte. Japanerna känner också väl till Linné, något som kan illustreras med det faktum att kejsaren Akihito, själv biolog, reste till Sverige enbart för att delta i jubileet.
Firandet under jubileumsåret
Invigningen av Linnéåret äger rum i Växjö i Småland, nära Linnés födelsehem, och därifrån rullar firandet vidare under året. Sammanlagt planeras över 300 arrangemang i 15 olika länder, vilket verkligen visar på firandets storlek och genomslagskraft. Här kan man läsa mer om de olika arrangemangen.
Linnéjubileet i vardagen
Jubileet märks även i vardagen – till exempel har Posten gett ut särskilda jubileumsfrimärken, varav ett föreställer linnean, Linnés egen “favoritblomma”. Utgivningsdagen är den 25 januari 2007 och det kan vara en idé att köpa förstadagsbrev eller att skicka brev med de här frimärkena – kanske blir de värdefulla samlarföremål i framtiden. Här kan man se det ena av jubileumsfrimärkena, det med linnean:
Även Uppsala Universitet, där Linné var professor från 1741, deltar i jubilerandet med arrangemang i den botaniska trädgården – numera Linnéträdgården – och fler aktiviteter i staden där Linné levde och verkade.
Arvet efter Linné
Jubileet är inte bara en tillbakablick på Linnés storhet. Det ger också möjlighet till reflektion över arvet efter Linné, och hur hans system för klassificering har varit avgörande för allt från medicin och ekologi till moderna databanker över världens arter. Samtidigt kan man passa på att diskutera de delar av Linnés arv som idag är mer omdiskuterade, exempelvis hans försök att klassificera människor enligt dåtidens synsätt.
Oavsett anser många Linné vara grundaren till modern systematik och en inspiratör för upptäckarlusta inom naturen – och 300-årsjubileet ger oss alla en chans att på nytt upptäcka hans arv.
Ta gärna del av fler Linnéreferenser, till exempel Linden i Jonsboda, som också hänger samman med den rika botaniska tradition Linné inspirerat.
Fira Blomsterkungen!
Fira Blomsterkungen och upptäck naturens mångfald under Linnéåret! Läs också Linné hyllas på Keukenhof i vår