Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bygg en drivbänk

Bygg en drivbänk och få tidigare skörd! Vill man börja odlingarna tidigare på året eller driva upp plantor för senare utplantering är drivbänkar utmärkta att använda.

I en drivbänk kan man odla ömtåliga växter under hela säsongen eller avhärda växter som senare ska planteras ut. En tydlig fördel är också att man frigör plats i växthuset om man använder drivbänkar för förkultivering. Drivbänkar ger möjlighet att förlänga odlingssäsongen och skapa optimala förhållanden för plantor, särskilt under vår och höst.

Kallbänk

Att tillverka en kallbänk är enkelt: det behövs i stort sett bara en ram av brädor, som man placerar på marken med en svag lutning åt söder. På träramen lägger man sedan gamla fönster, plast eller annan ljusgenomsläpplig täckning. Lutningen är viktig för att solvärmen ska samlas effektivt i bänken och för att regnvattnet ska kunna rinna av. För stabilitet förankras bänken bäst med korta stolpar som slås ned i marken.

Material och byggtips

En smart och billig lösning är att använda pallkragar om man får tag på sådana. Fördelarna är att de kan fällas ihop när de inte används, vilket gör dem lätta att förvara. För en mer permanent konstruktion kan man mura en ram av lecablock – det ger extra stabilitet och utmärkt värmehållning.

Ventilation i kallbänken

För att växtmiljön inte ska bli för varm måste man lufta på soliga dagar. En enkel träkil mellan ramen och locket räcker för att justera ventilationen efter behov, medan en automatisk öppnare, som de som används till växthus, kan förenkla skötseln.

Utformningen av en kallbänk kan varieras i det oändliga: bygger man själv går det att anpassa storlek, ventilationsanordningar och höjd till exakt det man ska odla. Det finns färdiga drivbänkar att köpa, men de är dyrare och motsvarar inte alltid personliga odlingsbehov. Ett prisvärt alternativ är att använda plasttunnlar på ram, som finns att köpa i handeln. Dessa är enklare att flytta vid behov och man kan även variera mellan plast och fiberduk för att passa olika perioder under säsongen.

Kallbänkar passar utmärkt för tidig sådd av till exempel sallad, rädisor, kålrabbi eller för att avhärda växter innan de sätts ut på friland. Att dra upp småplantor i kallbänk innebär också att man slipper fylla upp växthuset under försäsongen.

Varmbänk

Vill man ha ännu större utbyte av sin drivbänk och kunna starta odlingen tidigare på året, rekommenderas att man bygger en varmbänk. Med en varmbänk kan man många gånger börja så redan i februari eller mars, när marken annars är frusen – perfekt om man vill odla värmekrävande växter som gurka, squash, melon och tomat. Inne i varmbänken kan temperaturen hållas mellan 20 och 30 grader, vilket ger utmärkta förutsättningar för de flesta förkultiveringsexperiment.

Bygg upp värmekällan

En varm bädd alstrar värme via nedbrytning: man lägger ett 30–40 centimeter tjockt lager färsk hästgödsel blandat med halm, löv eller till och med hushållsavfall och gräsklipp för att förstärka effekten. Viktigt är att veta att till exempel ko- eller svingödsel bryts ned långsammare och därför inte alstrar lika mycket värme som hästgödsel. Efter att gödsel- och halmbädden vattnats noga, täcks det hela med cirka 15–20 centimeter odlingsjord.

Tidig sådd och temperaturreglering

Det är viktigt att man gör färdigt varmbänken några veckor innan sådd, för temperaturen kan snabbt stiga till 50–60 grader – för varmt för fröer och småplantor. Först när temperaturen stabiliserat sig på 20–30 grader är det dags att odla. Många väljer att förså sallat, spenat, ärtskott och rädisor redan i slutet av vintern för att sedan så ut mer värmekrävande grödor längre fram.

Under kalla nätter kan det vara nödvändigt att täcka bänken med filtar, mattor eller halm för att inte släppa ut värmen, men det är lika viktigt att ta bort täckningen på morgonen så ljuset släpps in.


Sammanfattning och råd

Både kallbänk och varmbänk är flexibla lösningar som kan anpassas efter odlarens behov och trädgårdens förutsättningar. Kallbänken är enkel och billig att bygga, passar utmärkt för vår- och höstodling samt för att avhärda plantor. Varmbänken är mer arbetskrävande, men ger betydligt tidigare skörd och möjliggör odling av riktigt värmeälskande växter långt innan både trädgårdsland och växthus blivit brukbara.

Nybörjarråd och vidare läsning

För nybörjare kan pallkragar eller färdiga tunnlar vara ett bra och smidigt alternativ, men att bygga själv ger störst flexibilitet. Oavsett modell är det viktigt att planera för god ventilation och skydd mot kyla nattetid. Tänk också på att välja placering där mycket sol når drivbänken, och vattna efter behov – små odlingsrum torkar lätt ut.

Bästa tipsen för din odling

Sammanfattningsvis öppnar drivbänkar upp för en längre och mer varierad odlingssäsong, med möjlighet att pröva både nya och känsliga grödor på ett enkelt sätt. Och bäst av allt: du styr helt själv över storlek, material och funktion, så att din drivbänk passar just din odling och din trädgård. Vill du läsa mer om hur du gör en riktigt effektiv varmbänk och få fler tips, kika vidare på Odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB