Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Brokbladig saintpaulia och pensépelargon

Månadens Blomma i mars - brokbladig saintpaulia och pensépelargon

Mitt ibland det knarrande ljudet av tulpaner och stark vårsol är det dags att göra plats för månadens blomma. Vi har dels en lättskött brokbladig saintpaulia och en lika lättskött pensépelargon.

Den brokbladiga saintpaulian känns modern och rolig. Modern med den ibland knivskarpa kontrasten i bladmönstret som ger växten en något extra som utmärker den och rolig för att ingen verkar vara den andra lik. Den brokbladiga saintpaulian passar perfekt för den som gillar låga växter och har ont om utrymme men som vill ha något lättskött. Pensépelargon eller Änglapelargon, kan kännas kvinnlig och sommarljuv men även riktigt fräck med rätt attribut. Den är ganska liten i växten och har små blommor som liknar den engelska pelargonen. Pensépelargonen blommar länge om man ansar bort vissna blommor. Visst känns det underbart att kunna njuta av årets första pelargoner!

Under transporten från butik till bostad bör växterna emballeras väl om det är under 14-16 grader.

Saintpaulia, Saintpaulia ionantha, med brokiga blad blommar med enkla eller dubbla blommor i nyanser som violett, rött, blått och rosa. De finns tillgängliga i stort sett hela året och i lite olika storlekar. Bladen har en luden karaktär och är mönstrade i nyanser som t.ex. ljusgrönt, mörkgrönt, gulgrönt, creme och vitt. Brokigheten har namngivits med beskrivningar som t.ex: Mosaik-brokigt, Lilian Jarret-brokigt eller Tommie Lou-brokigt.

Blommorna sitter i en grupp i mitten av bladrosetten och blommans färg varierar i blått, violett, rosa, cerise och vitt. Det finns även mönstrade blommor.

Fördelen med saintpaulian är att den trivs i våra vanligaste rumstemperaturer vilket gör den mer lättskött än många andra växter. Den klarar också lite torka då den kan lagra lite vatten i de köttiga bladen. Saintpaulian är en överlevare och blommar villigt om.

Saintpaulian hör till familjen gloxiniaväxter och har sitt ursprung i Tanzania. Den fick sitt namn efter en tysk baron Walter von Saint Paul-Illaire som upptäckte växten i en afrikansk koloni. Ionantha betyder violblommig. Växten kallas också Usambaraviol.

I det stora växtsläktet finns ca 20 arter varav många är direkt hotade på dess naturliga växtplatser i Tanzania och Kenya. I vilt tillstånd är blommorna blekblå eller vita.

Pensépelargonen, Pelargonium pensé-gruppen, är en liten grupp pelargoner som är nära släkt med engelsk pelargon. Klasar av violformade blommor i rosa, vitt eller lila översållar växten under tidig vår fram till och med juni.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Blommorna har två eller flera färger med ljusare och mörkare nyanser.

En sortgrupp kallas 'Tip Top' och är en av de vanligare.

Är det en äkta pensépelargon/änglapelargon bör man känna det på en svag citrusdoft från bladen. Den härstammar då från en korsning med den citrusdoftande Pelargonium crispum.

Den första änglapelargonen som finns dokumenterad hette Angeline och detta namn hänger kvar än idag som änglapelargon.

Pelargonen härstammar från Sydafrika och har odlats sedan 1600-talet i Sverige. På 1800-talet slog den igenom och odlades i stora mängder som krukväxt.

Pelargonen är älskad av många och av flera generationer som ett vår- och sommartecken, som en symbol för hemtrevnad, och för något som skulle kunna kallas svenskt, rätt och slätt. Pelargonen är även en älskad krukväxt i många sydeuropeiska länder där man kan se dem översålla terrasser och balkonger, i lådor och krukor.

Man delar in pelargoner i olika grupper varav pensépelargonen/änglapelargonen är en och doftpelargonen är en annan o.s.v.

Läs mer:
Skötseltips - brokbladig saintpaulia och pensépelargon
Inspiration - Mars


Brokbladig st.paulia röd


Brokbladig st.paulia purpur


Brokbladig st.paulia vit


Pensépelargon


Pensépelargon


Pensépelargon

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB