Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Inspiration i Mars

  • Inomhus

Underbara mars är snart här med lärkan högt i skyn, tussilago och snödroppar, yrvakna flugor och kraxande gäss. Vi börjar vakna ur vår vinterdvala och träffa våra likbleka vänner på ”riktigt”, öga mot öga. På promenaderna under droppande hustak smids planer för vår och sommar och ibland stannar vi upp och bara känner hur det känns där i ljuset med en gnutta värme mot ansiktet.

Blommor ger oss välbehövlig och snabb njutning, som en vitamininjektion, och för många är blommor det som gör inredningen komplett. När vi städat, innan gästerna kommer eller inför helgen är det blommorna som är kryddan.

Oavsett om vi ger blommor till andra eller unnar oss själva känns det lyxigt och nästan ceremoniellt när de packas upp, sätts på plats och beskådas.

Växter bör hanteras som små barn, med varsamhet, ödmjukhet, nyfikenhet och beundran. Ibland glömmer vi det och lämnar växten i ett tillstånd som skulle kunna liknas vid det som uppträder efter något dygn då en människa lämnats ensam i en oförbarmande öken, utan vatten, förmodligen djupt hallucinerande. Andra gånger vattnar vi ihjäl stackarna.

Visst är ju huvudsaken med blommor och växter att glädja någon annan eller sig själv och det får man inte glömma bort, men att köpa en växt innebär också ett åtagande som får konsekvenser om det inte sköts på rätt sätt. Med sökmotorernas hjälp på Internet kan man numera hitta information om de mest ovanliga växter och dess skötsel inom loppet av någon minut.

Ta dig tid och läs på lite om din nya växt och vad den vill ha, det är värt det. Tryck ut en fin liten kom-ihåg-lapp och lägg den under krukan eller där du kan se den.

Våra lättskötta månadsblommor, brokbladiga saintpaulia och pensépelargon, är väl värda att satsa på men tänk på att emballera dem väl mot kyla och vind vid transport utomhus, även om så bara för en kort stund.

Butiken bör kunna emballera med tidningspapper som skydd mot eventuell kyla och som även skyddar mot stötar. Emballage är dyrt för en butik och man kan tycka att de snålar med pappret, men det används också ofta vid fel tillfällen. Under sommarhalvåret emballerar man ofta buketter vilket ofta är helt överflödigt då temperaturen är lagom och papperspåsen kan klara stötarna.

Läs mer:
Mars - brokbladig saintpaulia och pensépelargon
Skötseltips - brokbladig saintpaulia och pensépelargon

   

Brokbladig st.paulia röd
Brokbladig Saintpaulia  röd

Brokbladig st.paulia vit
Brokbladig Saintpaulia  vit

Pensépelargon
Pensépelargon

Pensépelargon
Pensépelargon