Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bro mellan höstträdgård och vårblomning

Det är bara att konstatera att vi är på väg mot höst. Förhoppningsvis är vi tacksamma, glada och bruna efter den underbara sommar som varit! Och det finns mycket kul kvar att göra i trädgården, som att plantera lökar som bildar en bro till våren!

Av Sylvia Svensson

Nu när det ännu är soligt, varmt och skönt ute, är det härligt att få plantera vårblommande lökväxter i rabatterna och tänka på hur det kommer att se ut på våren. Titta på utbudet och gör planer och skisser! Tänk på färger, former och höjder, ändra och gör om tills du är nöjd. Och så ut och plantera lökar!

Förhoppningsvis har du redan tidigare gjort en skiss över dina rabatter och markerat med namnlappar var du har gömda lökar någonstans, för så här års syns det ju ingenting av dem ovan jord. Det är ju inte kul att råka peta sönder några lökar som redan ligger nerbäddade och väntar på våren.

När du planterar nya lökar så gör en komplettering på den gamla skissen med de nya sorterna som du petar ner. Tänk också på att skriva namnlappar om du gärna vill veta namnet på sorterna på våren. Eller spara de vackra etiketterna från lökpåsarna i en vacker låda eller pärm, gör anteckning på varje etikett om var du planterade just den sorten.

När det gäller tulpaner tror många att tulpaner är fleråriga och att de återkommer snällt år efter år när man väl har planterat dem. Men så är det tyvärr inte, tulpaner är för det mesta ettåriga växter, en lök blommar bara en gång. Det är varje tulpansorts förmåga att bilda nya sidolökar som avgör om den kommer att blomma igen eller inte. Läs mer om detta här: Lite om tulpaner

Så det kan vara en bra idé att plantera in nya tulpaner där man har planterat moderna tulpansorter, så att man inte blir helt utan tulpaner på våren. Skulle de gamla lökarna också vilja blomma så är det ju bara en bonus! Och så gör gärna en anteckning om du har sådana sorter som blommar om!

Ett annat sätt är att ha en speciell lökrabatt som förnyas varje höst. Flytta de gamla lökarna till en mer undanskymd plats och plantera nya varje år. Då kan du variera dig och få ett nytt utseende på rabatten varje år. Läs mer om en sådan plantering här: Lökrabatt i förvandling

Vilken jord vill lökarna ha?
De flesta lökväxter föredrar en mullrik, porös och djup jord som är väldränerad. Ingen tycker om att stå med ”fötterna i isvatten” under vintern. Jordens pH bör ligga ungefär på neutral nivå för de flesta.    

När är det dags att plantera?
Man kan säga att smålökar och narcisser bör planteras tidigt, i september. Det är för att de ska hinna bilda rötter innan vintern kommer och de blommar då tidigare på våren. Det är inte heller bra att låta lökarna ligga länge och vänta, de kan torka ut då.  

Tulpaner kan du däremot plantera så länge du kan gräva i jorden och de brukar snällt blomma även om du skulle ha planterat dem sent. Men se till att lökarna inte torkar eller möglar under tiden de väntar.

Köp dina Höstlökar på Odla.nu
Klicka in i vår shop, http://shop.odla.nu/index.php/lokar-knolar.html och välj bland mängder av fina höstlökar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB